Koersen aandelen S&P500

Recente koersen van aandelen met een notering aan de Amerikaanse S&P500 gesorteerd op marktkapitalisatie.

Wat is de S&P 500-index? 

De S&P 500, voluit genaamd de Standard & Poor’s 500, is een aandelenindex die wordt gebruikt als benchmark voor de bredere Amerikaanse aandelenmarkt. Het bestaat uit 500 van de grootste en meest verhandelde beursgenoteerde ondernemingen in de Verenigde Staten, en vertegenwoordigt een brede dwarsdoorsnede van verschillende sectoren, zoals technologie, gezondheidszorg, financiële dienstverlening, consumptiegoederen, energie, industrie en meer.

De S&P 500 index wordt samengesteld en beheerd door het financiële informatie- en analysebedrijf S&P Dow Jones Indices. De samenstelling van de index wordt bepaald op basis van marktkapitalisatie, wat betekent dat de invloed van elke onderneming op de index wordt bepaald door de grootte van haar marktwaarde. De index wordt gewogen op basis van de vrij verhandelbare marktwaarde van de opgenomen ondernemingen, waarbij de grotere ondernemingen een grotere invloed hebben op de index.

De S&P 500 index wordt beschouwd als een belangrijke maatstaf voor de prestaties van de Amerikaanse aandelenmarkt en wordt vaak gebruikt door beleggers, analisten en beleggingsprofessionals om inzicht te krijgen in de algemene trends en ontwikkelingen van de Amerikaanse aandelenmarkt. De index wordt ook gebruikt als referentiepunt voor beleggingsproducten, zoals indexfondsen (ETF’s) en derivaten, en dient als basis voor beleggingsbeslissingen, risicobeheer en portefeuilleconstructie.