short-aandeel-nvidia

Q&A: Nvidia short, een goed idee?

Ik zit er over na te denken om short te gaan op Nvidia. De koers is heel erg hard opgelopen. Hoe kijken jullie hiernaar?

Antwoord:

Je hebt gelijk dat de koers van Nvidia bijna parabolisch is gestegen. Vanzelfsprekend is mij dit ook niet ontgaan. Nvidia vaart uitstekend op AI-hype die momenteel gaande is. Tenminste, indien het een hype is. Dit dienen we ons eerst af te vragen.

Nvidia als essentiële speler

Wat buiten kijf staat is Nvidia een essentiële speler gaat worden in het AI-verhaal. Sinds Microsoft ChatGPT heeft gelanceerd, een gigantisch machine learning taalmodel, zijn de ontwikkelingen in een stroomversnelling terecht gekomen.

Het duurde slechts kort voordat Google met een vergelijkbaar model (BARD) op de proppen kwam. Onder deze gebouwde modellen ligt zoveel data, dat de kans aanzienlijk lijkt dat dit het komende decennium de leidende modellen worden. 

Om een klein voorbeeld te geven en een beetje besef te krijgen van de hoeveelheid data: Denk eens aan Google Books. Vanaf 2004 is Google bijvoorbeeld al begonnen complete bibliotheken in te scannen, waardoor het qua data waarschijnlijk een gigantische voorsprong heeft op taalmodellen van andere bedrijven.

Stel een ander bedrijf heeft deze data ook en verwerkt deze vervolgens in een taalmodel, dan dient deze data op zijn beurt ook nog eens gelabeld worden op woord- en contextniveau om vreemde uitkomsten te voorkomen. Hier zit gigantisch veel mensenwerk in en is geen goedkope business. Ook hier lijkt zich een jarenlange voorsprong voor te doen vanuit bedrijven als Microsoft en Google. 

Taalmodellen als grondstof

Houd er rekening mee dat het hele AI-gebeuren ook redelijk nieuw voor mij is. Ik schrijf dit antwoord vanuit mijn beperkte kennis. Het kan dus zijn dat ik bepaalde dingen verkeerd uitleg of zie.

Zoals ik er momenteel tegen aankijk, lijken taalmodellen zoals ChatGPT (Microsoft) en BARD (Google) grondstoffen te worden voor de AI-revolutie. Wellicht ken je de uitspraak dat je tijdens een goudkoorts geen goud moeten zoeken, maar juist pikhouwelen moet verkopen.

Indien we de vergelijking van grondstoffen doortrekken en we vergelijken AI voor het gemak even met goud, dan vormen de chips van Nvidia momenteel de pikhouwelen.

Beleggers lijken zich dit goed te beseffen. De A100, een grafische chip van Nvidia lijkt zich momenteel het best te lenen voor toepassingen zoals ChatGPT en BARD. De chip alleen kost al 10.000 dollar en is vaak onderdeel van een groter systeem.

Nvidia verkoopt deze systemen (DGX A100) voor een prijs van 200.000 dollar. In zo'n systeem zitten 8 van deze A100 chips. Stel Microsoft koopt 20.000 van deze systemen, dan spreek je over een kostprijs van 4 miljard dollar aan infrastructuur, en dus een omzet van 4 miljard voor Nvidia. Je moet het zo zien, hoe meer mensen toepassingen zoals ChatGPT of BARD gaan gebruiken, hoe meer capaciteit hiervoor nodig is. Deze groei lijkt nog wel even aan te houden. 

Bovendien heeft Nvidia ook een manier gevonden om de massa toegang te geven tot deze dure systemen, middels een clouddienst. Dit lijkt een slimme zet aangezien dit terugkerende inkomsten tot gevolg heeft. Bovendien worden de systemen op langere termijn dan duurder verkocht dan directe aanschaf. 

Cijfers en verwachtingen Nvidia

Door de hype die door Microsoft werd ontketend, waren de cijfers van Nvidia afgelopen kwartaal verpletterend. Alle analisten zaten er met hun voorspellingen ruim naast.

De winst per aandeel kwam uit op 1,09 dollar op een omzet van 7,2 miljard terwijl 0,92 dollar werd verwacht, dit is nogal een verschil. Zoals te zien op de grafiek hieronder, explodeerde de koers dan ook.

Waardering

Wat we ook zien, is dat door de koersexplosie de koers-winstverhouding is toegenomen naar een multiple van maar liefst ~211. Dit betekent het volgende: Stel het bedrijf stopt nu met groeien en het blijft precies evenveel winst maken, dan dient het de komende 211 jaar de volledige winst uit te keren om de huidige koers te rechtvaardigen.

Dit lijkt geen goede deal. Toch zegt dit getal niet zoveel. We moet verder kijken dan onze neus lang is....

Dit artikel gaat nog verder, maar is alleen voor premium leden. Wil je verder lezen?

Word nu premium lid en ontvang onbeperkt toegang tot al onze kooptips, analyses en inzichten

Bekijk onze aanbieding

Ben je al premium lid?

Klik hier om in te loggen

Deel dit artikel

Profiteer van de volgende acties: 

Ontvang €200,- transactietegoed

Profiteer van lage tarieven en ontvang tot 2,8% rente op je  niet belegde geld

Ontvang tot €110,- transactietegoed

Open net als 2,5 miljoen andere beleggers een gratis rekening

Handel tot 10.000 euro gratis

Koop, verkoop en bewaar 200+ crypto valuta bij Nederlands grootste exchange

Meer voor jou als belegger:


Hoge rendementen met kleine bedrijven

Ontvang kooptips van aandelen van kleine bedrijven met een groot potentieel 


Leer winstgevend handelen

Via deze masterclass leer je winstgevend handelen op de beurs in je eigen tijd! 


Aandelen-waarderen.nl

Beleg als een Expert: Ontdek met Onze Software de Volgende Apple of Tesla!


Disclaimer: Met beleggen kunt u uw inleg verliezen.