aandeel RTL Group

Q&A: Is RTL Group een interessant aandeel na de overname?

Vorige week werd bekend dat het Nederlandse deel van RTL Group wordt overgenomen door DPG Media. Is RTL Group een interessant aandeel om te kopen?

Antwoord:

Het klopt inderdaad dat het Nederlandse deel van RTL Group wordt overgenomen door DPG Media. De overname komt niet als een duveltje uit een doosje. Eerder mislukte de fusie tussen RTL Nederland en het Talpa van John de Mol, de toezichthouder stak hier een stokje voor. Dit zou namelijk een soort monopolie in het televisielandschap betekenen. 

RTL Group en ook Talpa menen echter dat consolidatie nodig is om concurrentie te bieden het snel veranderende medialandschap.  Concurrenten zijn immers niet de minsten: Denk aan Walt Disney, Amazon en Netflix. Hier blijft het niet bij: Ook Google en Facebook dienen als concurrenten te worden gezien (advertentiemarkt).

Overname totaal geen verrassing

Dat RTL Group de Nederlandse tak wel wil verkopen na de mislukte fusie is dan ook geen verrassing. Het verhaal met betrekking tot noodzakelijke consolidatie wordt hiermee onderstreept. Dit lijkt overigens niet zomaar uit de lucht gegrepen, waarschijnlijk denken ze bij RTL dat ze op termijn echt niet kunnen op boksen tegen de concurrentie.

Structuur RTL Group (Bron: Jaarverslag 2022)

Het kwam dan ook niet slecht uit dat DPG Media langskwam met een bod. Dat DPG Media zich meldde was wederom geen verrassing. Eerder nam DPG Media de Belgische (veel kleinere) tak al over. DPG Media is naast Talpa - maar dit feest ging dus niet door - vrijwel de enige partij die synergievoordelen kan halen uit de overname.

DPG Media was al een Belgisch-Nederlandse mediareus, maar is dit in Nederland met de televisiezenders erbij helemaal. Ook streamingsplatform Videoland zit in de boedel. Waarschijnlijk gaat de toezichthouder nu wel akkoord. DPG Media bezit namelijk nog geen televisiezenders. 

Indien inderdaad akkoord, bezit DPG Media onder andere de RTL-zenders, Videoland, Het Algemeen Dagblad, De Volkskrant, Q-Music, veel tijdschriften zoals de Donald Duck, Tina en Autoweek, maar ook websites als Nu.nl, Tweakers, Independer en De Ondernemer.

Wat betaalt DPG Media voor RTL Nederland?

Hoewel RTL Group er waarschijnlijk wel vanaf wilde, lijkt het erop dat DPG Media redelijk in de buidel heeft moeten tasten om RTL Nederland over te nemen. Het uiteindelijke prijskaartje betreft 1,1 miljard.

RTL Nederland deed in 2022 een omzet van 636 miljoen en een EBTIDA van 161 miljoen euro. We kunnen dus stellen dat er 1,73x de omzet wordt betaald en belangrijker nog: 6,83x de EBITDA van 2022.

Dit artikel gaat nog verder, maar is alleen voor premium leden. Wil je verder lezen?

Word nu premium lid en ontvang onbeperkt toegang tot al onze kooptips, analyses en inzichten

Bekijk onze aanbieding

Ben je al premium lid?

Klik hier om in te loggen

Deel dit artikel

Profiteer van de volgende acties: 

Ontvang €200,- transactietegoed

Profiteer van lage tarieven en ontvang tot 2,8% rente op je  niet belegde geld

Ontvang tot €110,- transactietegoed

Open net als 2,5 miljoen andere beleggers een gratis rekening

Handel tot 10.000 euro gratis

Koop, verkoop en bewaar 200+ crypto valuta bij Nederlands grootste exchange

Meer voor jou als belegger:


Hoge rendementen met kleine bedrijven

Ontvang kooptips van aandelen van kleine bedrijven met een groot potentieel 


Leer winstgevend handelen

Via deze masterclass leer je winstgevend handelen op de beurs in je eigen tijd! 


Aandelen-waarderen.nl

Beleg als een Expert: Ontdek met Onze Software de Volgende Apple of Tesla!


Disclaimer: Met beleggen kunt u uw inleg verliezen.