Short NASDAQ-100

Q&A: Is het al een goed idee om de NASDAQ-100 te shorten? En Nvidia en Bitcoin?

Afgelopen weken kreeg ik meerdere vragen of het een goed idee zal zijn om de NASDAQ-100 te shorten. Ook kreeg ik de vraag met welk product de NASDAQ het beste geshort kan worden. Persoonlijk heb ik steeds aangegeven dat ik het nog te vroeg vond voor een shortpositie op de NASDAQ. Ja, de index is keihard opgelopen (mede door het succes van Nvidia), maar het is lastig de top te timen. Verder ook vragen over Nvidia en Bitcoin.

Hoewel je denkt dat de index veel te hoog staat, zul je vaak zien dat het feestje langer aanhoudt dan je denkt. Willekeurig een shortpositie innemen, omdat je van mening bent dat de index ogenschijnlijk te hoog staat zal meestal resulteren in een verlies.

Short als hedge

Nu zit je natuurlijk liever goed, maar het hoeft niet per se erg te zijn mocht je er met je short eens naast zitten. Een short kan bijvoorbeeld dienen als hedge of een verzekering in het geval van hoogtevrees. Een verzekering kost nu eenmaal geld. Het is een goed instrument om tijdelijk iets vlakker in de markt zitten.

Gezien de huidige marktsituatie zou je kunnen stellen dat een short op de NASDAQ-100 geoorloofd is. Persoonlijk investeer ik veel in small caps met een wat langere horizon, maar deze markt ligt al ruim 2 jaar erg slecht. Historisch gezien zijn aandelen van kleinere bedrijven ondergewaardeerd hetgeen momenteel een wereldwijd fenomeen is. In het geval van de NASDAQ-100 is er juiste sprake van een overwaardering, helemaal indien we de helemaal indien we ook nog eens rekening houden met de relatief hoge rentestanden.

Grafiek NASDAQ-100 

Een vuistregel is dat voor small- en midcaps een hogere koerswinstverhouding mag worden betaald. Theoretisch gezien is dit logisch. Kleine bedrijven kunnen sneller groeien dan grote bedrijven. Historisch gezien zijn deze waarderingen dan ook altijd hoger geweest, momenteel zien we het omgekeerde. Dergelijke situaties in het verleden bleken achteraf altijd goede investeringsmomenten.

Vanuit een historisch perspectief zou je dus kunnen zeggen: Short NASDAQ-100 en flink wat small- en midcaps oppikken, of bijvoorbeeld long met een tracker op een kleinere index.

Mocht de discrepantie afnemen dan verdien je geld terwijl je zowel long als short in de markt zit. Stel de NASDAQ blijft vlak liggen of stijgt licht en de rest stijgt harder dan heb je in ieder geval geld verdiend. Ook indien de NASDAQ-100 harder daalt dan je overige posities verdien je geld.

Nog te vroeg

Toch acht ik een shortpositie op de NASDAQ-100 nog te vroeg. In dit geval wil ik alle signalen op groen zien.

Dit artikel gaat nog verder, maar is alleen voor premium leden. Wil je verder lezen?

Word nu premium lid en ontvang onbeperkt toegang tot al onze kooptips, analyses en inzichten

Bekijk onze aanbieding

Ben je al premium lid?

Klik hier om in te loggen

Deel dit artikel

Profiteer van de volgende acties: 

Toegang tot private equity vanaf €5000,-

Doe mee met de allerrijksten en profiteer van hoge rendementen!

Ontvang €200,- transactietegoed

Profiteer van verlaagde tarieven en ontvang rente op je niet belegde geld

Ontvang tot €110,- transactietegoed

Open net als 2,5 miljoen andere beleggers een gratis rekening

Meer voor jou als belegger:


Hoge rendementen met kleine bedrijven

Ontvang kooptips van aandelen van kleine bedrijven met een groot potentieel 


Leer winstgevend handelen

Via deze masterclass leer je winstgevend handelen op de beurs in je eigen tijd! 


Aandelen-waarderen.nl

Beleg als een Expert: Ontdek met Onze Software de Volgende Apple of Tesla!


Disclaimer: Met beleggen kunt u uw inleg verliezen.