Afgelopen juli kochten we Flow Traders aan. Naast de onderwaardering diende de aankoop tevens als een soort hedge in de portefeuille. De kans op een daling van de beurzen leek steeds groter.
Indien er op een dag 3-5% van een index afgaat, dan is Flow Traders hier bij gebaat. De volatiliteit neemt in dit geval namelijk toe, waardoor de spread – dit is de marge waar Flow haar geld mee verdient – groter wordt.
Normaliter gaan dit soort situaties ook nog eens gepaard met flink hogere handelsvolumes. Iedereen wil immers door dezelfde deur naar buiten. De grotere marge wordt in dit geval dus ook nog eens vaker verdiend.
Kamperen op kantoor voorlopig niet nodig
Flow Traders heeft in het verleden bewezen in korte tijd ontzettend veel geld te kunnen verdienen. Toen Corona plots zeer serieus bleek knalde de beurs omlaag, maar was het kassa voor het Amsterdamse handelsbedrijf.
Tijdens deze periode, 2020 alweer, postte Pennywatch een filmpje op Twitter (X). De handelaren van Flow kampeerden in tentjes op kantoor. De bubbel die op kantoor werd gecreëerd was enerzijds om het virus buiten de deur te houden en anderzijds om met man en macht bij de knoppen te zitten.
Een bedrijf dat flink verdient aan de hoge handelsvolumes op de beurs is Flow Traders. Werknemers kamperen in tenten op kantoor! 📈
Hoewel het basissalaris niet hoog is, kunnen medewerkers miljoenen aan bonussen verdienen! 💰$flow #flowtraders #aex #beurs #beleggen #aandelen pic.twitter.com/8vU7rT9eFz
— PennyWatch (@WatchPenny) March 18, 2020
Achteraf bleek dit het allemaal waard voor de handelaren van Flow Traders. Gemiddeld verdienden de honderden werknemers uiteindelijk een bonus van 550.000 euro.
Geduld werd hier beloond. De handelaren overschrijden dikwijls de 40 euro per week met gemak tegen een relatief laag basissalaris. De upside zit ‘m in de bonus afhankelijk van de prestaties. Deze zijn dan weer afhankelijk van volatiliteit en handelsvolumes die de jaren ervoor mager waren. De handelaren waren in deze jaren dus relatief goedkoop aan het werk.
Nieuwe werknemers vielen in 2020 dus met hun neus in de boter. Er werd uiteindelijk maar liefst een tientje per aandeel verdiend, hetgeen zeer extreem is voor een aandeel dat over een lange periode doorgaans te koop is voor 20-25 euro. Het aandeel spoot de lucht in en ook aandeelhouders telden hun winsten.
Laten we echter niet hopen dat een situatie als 2020 zich opnieuw voordoet. Hoewel het feest was bij Flow Traders, veroorzaakte het wereldwijd ontzettend veel ellende. Indien een situatie zoals dit zich wel voordoet, biedt het aandeel echter bescherming tegen sterk dalende koersen. De koers handelt dan contrair aan de beurs.
Handel is dood
Dat het ook anders kan, zien we dit jaar. Waar tijdens corona zelfs de postbode begon te beleggen, brengt hij nu gewoon enkel weer de post rond. De handelsvolumes zijn momenteel aanzienlijk lager.
Vooral in de markt waar Flow Traders zijn geld verdiend (ETF’s) ligt de handel op zijn gat. Afgelopen kwartaal verbeterde dit wel een klein beetje, maar de volatiliteit zakte nog verder in.
In augustus en september kwamen de beurzen een stuk naar beneden. De volatiliteit verbeterde hierdoor iets. Dit ging echter niet met veel geweld, waardoor ook hierdoor de resultaten niet verbeterden.
Afgelopen kwartaal werd er slechts 0,22 euro per aandeel verdiend, hetgeen erg weinig is voor Flow Traders-begrippen. Toch vielen de cijfers enigszins mee. Er was al gewaarschuwd voor slechte cijfers waardoor sommige beleggers van helemaal geen winst uitgingen. Uit opluchting stegen de aandelen daarom vandaag fors als gevolg van de gepubliceerde cijfers.
Achteraf iets te vroeg
Voor de voorbeeldportefeuille kochten we de aandelen in juli op 19,08 euro. Hoewel de beurs lager staat, is echt beursgeweld uitgebleven. Ook de handel is nog steeds dun.
Op het moment van schrijven staat het aandeel zo’n 9,5% lager ten opzichte van de aankooprijs, waardoor het nog geen goede aankoop is gebleken. Achteraf gezien, waren we er iets te vroeg bij.
Aandeel staat te laag
Dit jaar heeft Flow Traders 1,02 euro per aandeel verdiend. Het enige juiste verhaal is, is dat Flow Traders compleet afhankelijk is van marktomstandigheden. Ze doen niets anders dan bijvoorbeeld 2020, toen juist wel veel geld werd verdiend.
Stel de handel blijft ook dit kwartaal slecht, zoals in Q3, dan zouden we voor het gemak met 1,24 euro euro winst voor het jaar kunnen rekenen. Dan kom je uit op 14x de winst op basis van de huidige koers. Dit lijkt enigszins duur, maar is gerekend op basis van een historisch slechte jaar. Kortom, dit zegt niet zoveel.
Flow Traders kan beter worden gezien als een cyclisch aandeel. Volatiliteit komt en gaat op de beurs. Dat dit zo blijft, is een wetmatigheid. Wanneer dit gebeurt is echter gissen. Dit kan morgen zijn, maar ook pas halverwege 2024.
Uitzoomen geeft in dit geval rust. Stel we pakken de afgelopen 10 jaar, dan weet je dat er goede en slechte jaren zijn voor Flow Traders. Enkel de uitgekeerde dividenden over de afgelopen 10 jaar (18,19 euro), dekken bijvoorbeeld al meer dan de volledige beurskoers (17,37).
Indien je als belegger verwacht dat de komende 10 jaar niet anders zullen zijn, dan kunnen de stukken rustig aangehouden of opgepikt worden.
We kunnen ons daarom afvragen hoe veel slechter het nog kan. Het risico aan de onderkant lijkt beperkt, terwijl er zomaar weer iets kan gebeuren waardoor de vlam in de pan slaat. Uiteindelijk draait het om risico-rendement. Deze verhouding lijkt op de huidige koers in ons voordeel te zijn.
Grafiek Flow Traders
Aandeleninformatie
Naam: Flow Traders
Ticker: FLOW
ISIN: BMG3602E1084
Beurs: Euronext Amsterdam
Disclaimer
Auteur Jelmer Bekius heeft een positie in het aandeel
Gezien de market cap nabij de 1 miljard is dit idee gepubliceerd op zowel De Koersen als Pennywatch Premium
De informatie die wij verstrekken, mag niet worden beschouwd als professioneel beleggingsadvies of een vervanging daarvan. Het is expliciet niet bedoeld als aanbeveling om bepaalde effecten of effectenproducten te kopen of te verkopen.
Er kunnen geen rechten worden ontleend aan de informatie die wij verstrekken. Alle informatie en analyses die wij verstrekken zijn geheel vrijblijvend.
U bent volledig verantwoordelijk voor de consequenties van het toepassen van de informatie die wij u verstrekken, op welke wijze dan ook. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor mogelijke gevolgen of schade die kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie.
U bent zelf verantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen. Als een lezer besluit om zelf opdracht te geven tot het kopen of verkopen van effecten of effectenproducten, doet hij of zij dat volledig op eigen initiatief, verantwoordelijkheid en risico.
Beleggen brengt risico’s met zich mee. Het aangaan van beleggingsposities kan leiden tot koersverliezen