nasdaq-100 short

Hoogtevrees? Short NASDAQ-100 is geoorloofd na duidelijk verkoopsignaal

Op 20 juli liet ik weten dat ik een kleine shortpositie op de NASDAQ-100 had ingenomen. Dit deed ik ietwat vroeg als een soort verzekering voor de portefeuille i.v.m. de vakantie. Met de onderliggende hoge waarderingen van Big Tech was deze ietwat vroege short wat mij betreft te verantwoorden. In een poging wat extra rendement te maken heb ik in dit geval gekozen voor een turbo, een product dat ik slechts gering gebruik.

Is de NASDAQ-100 overgewaardeerd?

Shortsignalen op de NASDAQ-100 zoals ik ze graag zie zijn zeldzaam. Door de extreme omstandigheden zagen we deze afgelopen jaren vaker, maar nog steeds slechts tweemaal: In maart 2020 (corona) en eind 2021 (begin reeks renteverhogingen).

Momenteel lijkt zich een nieuwe mogelijkheid voor te doen die ik hieronder uiteen zal zetten. Allereerst is de NASDAQ-100 ontzettend hard opgelopen. Fondsen zoals Apple die de kar moeten trekken zijn historisch gezien erg duur gewaardeerd zoals hieronder te zien.

Een extremer voorbeeld is Nvidia, waar we eerder al over schreven. Dit aandeel lijkt geprijsd voor perfectie, maar de toekomst is een beetje een black box. Het management lijkt het zelf niet eens te kunnen inschatten Kortom, het kan alle kanten op.

Ook de waarderingen van andere grote technologiereuzen zoals Microsoft en Amazon lijken niet bepaald goedkoop. Helemaal wanneer je de waarderingen afzet tegen de huidige rentestanden. Toekomstige kasstromen dien je contant te maken, waardoor dezelfde dollar een stuk minder waard is dan het decennium vooraf aan de renteverhogingen. In een normale situatie zouden de algemene waarderingen hierdoor juist lager moeten uitvallen. Er is momenteel immers een alternatief. Je kunt je geld ook elders wegzetten tegen een hoger rendement dan voorheen. Hiervoor dient gecorrigeerd te worden.

Een uitzondering qua hoge waardering, lijkt zoals ik al eerder aangaf Alphabet, maar ook dit aandeel is afgelopen periode ook weer sterk opgelopen. Echt goedkoop kunnen we het aandeel ook niet meer noemen. 

NASDAQ-100 klaar voor een grote correctie?

Zeker weten doen we het nooit, maar in principe lijken alle seinen hiervoor op groen te staan. Het beeld wat we de afgelopen maanden zagen was echter andersom. De NASDAQ-100 leek zelfs hard op weg naar een nieuwe All Time High. De afgelopen weken begint de index wat te sputteren. Dit resulteerde in een duidelijk shortsignaal, zoals ik 'm graag zie.

Shortsignalen op de NASDAQ-100 zoals ik ze graag zie zijn zeldzaam. Door de extreme omstandigheden zagen we deze afgelopen jaren vaker, maar nog steeds slechts 2 keer een dergelijke situatie. In maart 2020 (corona), eind 2021 (begin reeks renteverhogingen).

Dit artikel gaat nog verder, maar is alleen voor premium leden. Wil je verder lezen?

Word nu premium lid en ontvang onbeperkt toegang tot al onze kooptips, analyses en inzichten

Bekijk onze aanbieding

Ben je al premium lid?

Klik hier om in te loggen

Deel dit artikel

Profiteer van de volgende acties: 

Ontvang €200,- transactietegoed

Profiteer van lage tarieven en ontvang tot 2,8% rente op je  niet belegde geld

Ontvang tot €110,- transactietegoed

Open net als 2,5 miljoen andere beleggers een gratis rekening

Handel tot 10.000 euro gratis

Koop, verkoop en bewaar 200+ crypto valuta bij Nederlands grootste exchange

Meer voor jou als belegger:


Hoge rendementen met kleine bedrijven

Ontvang kooptips van aandelen van kleine bedrijven met een groot potentieel 


Leer winstgevend handelen

Via deze masterclass leer je winstgevend handelen op de beurs in je eigen tijd! 


Aandelen-waarderen.nl

Beleg als een Expert: Ontdek met Onze Software de Volgende Apple of Tesla!


Disclaimer: Met beleggen kunt u uw inleg verliezen.