Goudrapport

Goudrapport: Het is nu of voorlopig niet voor de goudprijs

De goudprijs heeft een flinke rally achter de rug. Zal het blinkende edelmetaal ook in de tweede helft van het jaar goed liggen? En wat drijft de prijs van goud eigenlijk? Hieronder vind je het goudrapport dat periodiek zal worden geüpdatete. Onderaan vind je een voorspelling over de richting van goud en een koersdoel indien mogelijk.

Wat is goud?

Goud is een chemisch element met het symbool Au en atoomnummer 79. Het is een waardevol en aantrekkelijk metaal vanwege zijn unieke eigenschappen zoals corrosiebestendigheid, visueel aantrekkelijke gele glans en de hoge mate van kneedbaarheid. Goud wordt gebruikt als middel om waarde op te slaan, ruilmiddel en reservemiddel. Goud was vroeger de basis voor het internationale monetaire systeem en wordt nog steeds door regeringen en centrale banken aangehouden als reserve-actief. Het is zeldzaam in de natuur en wordt voornamelijk gevonden in rotsen en alluviale afzettingen. Ongeveer 20% van het jaarlijks gedolven goud is een bijproduct van koper- en nikkelproductie. Wereldwijd wordt ongeveer 45% van al het goud aangehouden door regeringen en centrale banken. De meeste goudvoorraden worden gebruikt voor juwelen.

Een tijdrovende bezigheid

Het winnen van goud is erg duur en tijdrovend. Voordat er goud uit de grond gehaald kan worden, moet er eerst onderzoek gedaan worden en moeten er mijnen worden gebouwd. Het duurt gemiddeld 10-20 jaar voordat een mijn klaar is om goud te produceren dat verder verwerkt kan worden. Wanneer het goud eenmaal gedolven is, hebben mijnbouwbedrijven twee opties: 1) het goud direct verkopen tegen de huidige prijs; of 2) toekomstig geproduceerd goud nu al verkopen tegen een afgesproken prijs (via termijncontracten). Door het gebruik van deze contracten verkopen mijnbouwbedrijven hun toekomstige goudproductie tegen een vastgelegde prijs, ongeacht de actuele goudprijs op dat moment. Zo zijn ze verzekerd van een bepaalde prijs voor hun goud in de toekomst.

Waar komt het goudaanbod vandaan?

Ongeveer 25-30% van het goud dat beschikbaar is op de markt is afkomstig van gerecycled goud, in plaats van dat het nieuw gedolven is. De belangrijkste bronnen van goud zijn mijnproductie en recycling. In het tweede kwartaal van 2022 is de wereldwijde mijnproductie gestegen met 911,70 ton ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2021, terwijl de recycling van goud met 291,10 ton is gestegen. Juwelen, elektronica, munten en staven zijn de belangrijkste bronnen van gerecycled goud. In 2022 is China, gevolgd door Australië en Rusland de grootste producent van goud, terwijl Canada en de VS op de 4e en 5e plaats staan. Het wereldwijde aanbod van goud zal naar verwachting tussen 2022 en 2023 met gemiddeld 1,1% per jaar toenemen, voornamelijk door een toename van 3% in de mijnproductie in 2022 en 2% in 2023.

Waar komt de vraag vandaan?

Zonder vraag geen hogere koersen, waar komt de vraag naar goud eigenlijk vandaan?

1. Centrale Banken

Centrale banken (CB's) over de hele wereld zijn teruggekeerd naar het vergroten van hun goudvoorraden, omdat economische onzekerheden de komende tijd waarschijnlijk zullen blijven bestaan. De aankopen door centrale banken bereikten in 2022 een all-time jaarrecord van 1.135,7 ton.

Voor 2022 was deze trend juist andersom. Centrale banken verminderden juist hun goudvoorraden. Het tij lijkt dus gekeerd. Aan het einde van december 2021/januari 2022 was er een totaal van ~34.654 ton in de reserves van centrale banken. Naar schatting is dit tussen de 17,7% en 20% van al het goud dat ooit gedolven is. 

Afgelopen maart zagen we voor eerst sinds lange tijd dat de reserves van centrale banken stabiel bleven. Dit had vooral te maken met grote verkopen van Turkije wegens economische problemen. In normale omstandigheden bevindt dit land zich aan de vraagkant. 

Goudvoorraden centrale banken maart
Bron: IMF

Wie heeft het meeste goud?

De top 10 landen met de grootste goudreserves maken ~68% uit van het totale wereldwijde reserve-aanbod, geleid door de VS met 23% van de totale reserves.

Dit artikel gaat nog verder, maar is alleen voor premium leden. Wil je verder lezen?

Word nu premium lid en ontvang onbeperkt toegang tot al onze kooptips, analyses en inzichten

Bekijk onze aanbieding

Ben je al premium lid?

Klik hier om in te loggen

 

Deel dit artikel

Profiteer van de volgende acties: 

Ontvang €200,- transactietegoed

Profiteer van lage tarieven en ontvang tot 2,8% rente op je  niet belegde geld

Ontvang tot €110,- transactietegoed

Open net als 2,5 miljoen andere beleggers een gratis rekening

Handel tot 10.000 euro gratis

Koop, verkoop en bewaar 200+ crypto valuta bij Nederlands grootste exchange

Meer voor jou als belegger:


Hoge rendementen met kleine bedrijven

Ontvang kooptips van aandelen van kleine bedrijven met een groot potentieel 


Leer winstgevend handelen

Via deze masterclass leer je winstgevend handelen op de beurs in je eigen tijd! 


Aandelen-waarderen.nl

Beleg als een Expert: Ontdek met Onze Software de Volgende Apple of Tesla!


Disclaimer: Met beleggen kunt u uw inleg verliezen.