Bitcoin

Bitcoin doorbreekt 42.000 dollar grens: Wat is wijsheid?

Eind november brak de prijs van Bitcoin uit. Ik gaf dan ook aan, dat mocht je erin zitten het verstandig zou zijn om dit zo te houden. Indien je dit inderdaad gedaan hebt, dan kijk je vandaag tegen een flink hogere koers aan.

De afgelopen jaren heb ik veel nagedacht over Bitcoin en crypto in het algemeen. Met meer geluk dan wijsheid was ik er vroeg bij (2014). Ik kocht wat Bitcoin, Litecoin en Blackcoin. De laatste van de drie heeft nooit bekendheid vergaard. Dit deed ik via Litebit dat kort geleden is opgegaan in Bitvavo. Een jaartje terug sprak ik nog met een werknemer van Litebit, hij zocht mijn account erbij en zei plots: Wauw, jij bent een OG! Dit zou intern de benaming zijn voor een van de eerste klanten bij het bedrijf.

Andere anekdote: Ik raakte het wachtwoord van mijn Litecoin-wallet kwijt en vond deze in juni 2019 terug, juist toen de koers explodeerde. Het saldo was wel zichtbaar, maar om een transactie te doen diende ik het wachtwoord in te vullen. De wallet die op een oude laptop stond diende de hele nacht te synchroniseren. Pas de volgende dag kon ik de Litecoins eindelijk uitcashen.

En zo kan ik nog wel meer verhalen opdreunen: Ik verhuisde naar Curaçao waardoor ik geen gebruik kon maken van Bittrex, dit was voor het tijdperk van Binance en Coinbase lange tijd een van de populairste exchanges. Mijn Bitcoin stalde ik tijdelijk op BTC-e. Tot ik er op een dag niet meer bij kon. Ik ontving de volgende melding op mijn scherm:

De CEO van BTC-e, Alexander Vinik ,werd in 2017 opgepakt. Hij bleek betrokken bij de hack op Mt. Gox. Dit was de eerste grote Bitcoin-exchange. Het platform, BTC-e, ging overigens wel weer in de lucht. Vervolgens werd ik voor de keuze gesteld: Of 50% van mijn BTC terug OF verhandelbare BTC-e tokens ontvangen die later ingewisseld zouden kunnen worden tegen Bitcoin. Ik koos voor het eerste. Achteraf gezien was de laatste optie de optimale geweest. Kortom, door voor zekerheid te kiezen was ik de helft van mijn Bitcoin kwijt. 

Afgelopen jaren hebben we gezien dat in de beperkt gereguleerde markt cryptomarkt bedrijven zomaar kunnen omkukelen. Celsius Network, FTX, Blockfi, Genisis.. en zo zijn er nog wel meer op te noemen. Moraal van het verhaal: Indien je crypto hebt, bewaar deze dan veilig. Bijvoorbeeld in je eigen wallet. Doe je dit niet: Houd dan altijd rekening met tegenpartijrisico. Doe goed onderzoek, met welke partij doe je zaken? Dit dien je overigens altijd te doen. Alles kan kapot, ook je broker, vermogensbeheerder of je bank. Al ben je hier deels beschermd door het aandelencompensatiestelsel (tot 20k) /depositogarantiestelsel (tot 100k). Voor crypto gelden deze vangnetten niet.

Ben ik een expert na 10.000 uur?

Ze zeggen wel eens dat je een expert bent na een groot aantal leeruren. De 10.000 urenregel. Inmiddels heb ik er wel 10.000 uren inzitten. Toch voel ik me nog geen expert. Wel denk ik inmiddels een redelijk beeld vergaard te hebben van de markt. Wat ik bijzonder vind is dat er eigenlijk altijd twee kampen zijn. Diegenen die er in geloven, en degenen die er helemaal niks mee hebben. De laatste groep - vaak mensen uit de (oude) financiële wereld - neigen er vaak naar om het een scam of pyramidespel te noemen.

Het is lastig iemand te vinden die er volledig genuanceerd in staat. Maar eerlijk is eerlijk, de afgelopen 10 jaar ben ik maar weinig mensen tegengekomen die iets van een fundamentele analyse kunnen toepassen op Bitcoin of andere crypto. En dit is ook verrekte lastig aangezien er geen kasstromen onderliggen.

Stel een bedrijf verdient 1 euro per aandeel en de koers is een tientje, dan weet je dat deze aan 10x de winst handelt. Ceteris paribus - als alle andere omstandigheden gelijk blijven - dan zou je per jaar ongeveer 10% rendement tegemoet kunnen zien. Stel de 1 euro winst blijft vrijwel zeker gelijk, maar beurs crasht en de koers gaat naar 5 euro, dan weet je dat je blind kunt kopen. Een 100% stijging zou dan in het verschiet moeten liggen. 

Dit brengt ons direct op het grote verschil tussen Bitcoin (of andere crypto) als belegging. Op het moment van schrijven zien we Bitcoin op 41.800 dollar. Stel de koers van Bitcoin staat morgen op 10.000 dollar. Is Bitcoin dan goedkoop?

Voor 99% van de Bitcoinbezitters geldt de oude koers als enige referentiekader. Op basis hiervan zouden ze misschien zeggen van wel. Volgens mij zou het juiste antwoord moeten zijn dat de oude koers in dit geval niets zegt. Het is ruis. Op basis hiervan kun je niet bepalen of Bitcoin goedkoop of duur is. Verder is Bitcoin geen bedrijf, het maakt geen winsten. Traditionele multiples om de waarde te bepalen kunnen we er dus niet op loslaten.

Dit artikel gaat nog verder, maar is alleen voor premium leden. Wil je verder lezen?

Word nu premium lid en ontvang onbeperkt toegang tot al onze kooptips, analyses en inzichten

Bekijk onze aanbieding

Ben je al premium lid?

Klik hier om in te loggen

Deel dit artikel

Profiteer van de volgende acties: 

Ontvang €200,- transactietegoed

Profiteer van lage tarieven en ontvang tot 2,8% rente op je  niet belegde geld

Ontvang tot €110,- transactietegoed

Open net als 2,5 miljoen andere beleggers een gratis rekening

Handel tot 10.000 euro gratis

Koop, verkoop en bewaar 200+ crypto valuta bij Nederlands grootste exchange

Meer voor jou als belegger:


Hoge rendementen met kleine bedrijven

Ontvang kooptips van aandelen van kleine bedrijven met een groot potentieel 


Leer winstgevend handelen

Via deze masterclass leer je winstgevend handelen op de beurs in je eigen tijd! 


Aandelen-waarderen.nl

Beleg als een Expert: Ontdek met Onze Software de Volgende Apple of Tesla!


Disclaimer: Met beleggen kunt u uw inleg verliezen.