Aandeel Prosus

Alert: Chinese overheid trekt keutel in, aankoop rendementscertificaat Prosus

Prosus is een holding met een notering op de Amsterdamse beurs. Het bedrijf staat vooral bekend om het grote belang in de beursgenoteerde en Chinese technologiereus Tencent.

In 2001 deed het via (Naspers) waar het van is afgesplitst een investering in het toen nog kleine technologiebedrijf. De investering? 32 miljoen dollar voor een belang van 46,5%. Deze investering heeft Prosus groot gemaakt. Vandaag bezit het nog zo'n 25% van de aandelen met een waarde van maar liefst 83,3 miljard dollar

Ondanks dat Prosus hard bezig is dit belang af te bouwen, is dit nog steeds verreweg het grootste. Hieronder vind je een overzicht van alle beursgenoteerde belangen en de waarde ervan:

Hieruit blijkt dat ondanks de structurele verkoop van de aandelen Tencent (die Tencent vervolgens zelf weer inkoopt vanuit de cashpositie) de invloed op de koers van Prosus nog steeds groot is. 

Wanneer er goed nieuws is te melden bij Tencent dan gaat de koers van Prosus omhoog. Het tegenovergestelde is ook het geval, bij slecht nieuws gaat de koers naar beneden. 

Verlicht communisme is een groot gevaar voor investeerders

Vervelend voor Prosus is dat vanuit het Chinese kamp de afgelopen jaren vooral slecht nieuws wordt gemeld. Oorzaak: De Chinese overheid. In China hebben we te maken met een soort verlicht communisme. Kapitalisme is sinds 1993 toegestaan, maar dit lijkt vooral een noodzakelijk middel te zijn om een hoger doel te bereiken: Het worden van de absolute wereldleider. Instroom van buitenlands kapitaal is hiervoor nodig. 

Waar in het westen private bezittingen in theorie tot in het oneindige kunnen groeien, lijkt de Chinese Communistische Partij (CCP) dit niet toe te staan. Wanneer bedrijven te machtig worden, grijpt de overheid in. Eigenlijk best wel om een mooie reden: De bedrijven zijn er uiteindelijk voor het algemeen belang van het Chinese volk en niet om een klein clubje mensen rijk te maken.  

Slecht nieuws voor technologiereuzen 

Dit is slecht nieuws voor technologiereuzen zoals Tencent en Alibaba en tevens voor de aandeelhouders. Indien de overheid ingrijpt, valt hier niets tegenin te brengen. De partij is de baas. Indien dit wel gedaan wordt, dan wordt er streng opgetreden. Zo verdween Jack Ma (Alibaba) enkele maanden van het toneel na kritiek op de Chinese bankensector. 

Tencent is voornamelijk de gebeten hond vanwege de omvang (monopolypositie) en omdat het veel geld verdient met Gaming. De overheid is van mening dat gamen niet goed is voor het volk en daarom wordt dit bestreden. Het zou namelijk leiden tot verslaving en bijziendheid. Eerder werd er al een verplicht tijdslot voor kinderen ingesteld en er mochten lange tijd geen nieuwe games worden uitgebracht. In de conceptplannen lijkt ook de vrijheid voor volwassenen te worden ingeperkt. Zo zou er slechts een maximaal bedrag mogen worden uitgegeven aan games. Bovendien mogen uitgevers spelers in de nieuwe plannen niet meer belonen om iedere dag in te loggen. 

Dit artikel gaat nog verder, maar is alleen voor premium leden. Wil je verder lezen?

Word nu premium lid en ontvang onbeperkt toegang tot al onze kooptips, analyses en inzichten

Bekijk onze aanbieding

Ben je al premium lid?

Klik hier om in te loggen

Deel dit artikel

Profiteer van de volgende acties: 

Ontvang €200,- transactietegoed

Profiteer van lage tarieven en ontvang tot 2,8% rente op je  niet belegde geld

Ontvang tot €110,- transactietegoed

Open net als 2,5 miljoen andere beleggers een gratis rekening

Handel tot 10.000 euro gratis

Koop, verkoop en bewaar 200+ crypto valuta bij Nederlands grootste exchange

Meer voor jou als belegger:


Hoge rendementen met kleine bedrijven

Ontvang kooptips van aandelen van kleine bedrijven met een groot potentieel 


Leer winstgevend handelen

Via deze masterclass leer je winstgevend handelen op de beurs in je eigen tijd! 


Aandelen-waarderen.nl

Beleg als een Expert: Ontdek met Onze Software de Volgende Apple of Tesla!


Disclaimer: Met beleggen kunt u uw inleg verliezen.