Kwartaalkompas

KwartaalKompas (Q2): Politiek vuurwerk, Europa verrast

In deze nieuwe terugkerende rubriek genaamd KwartlaalKompas geven we ieder kwartaal een korte samenvatting van de marktontwikkelingen en -verwachtingen.  

De financiële markten begonnen het jaar sterk, maar het beleggingsklimaat is allesbehalve stabiel. De herverkiezing van Donald Trump zorgt wereldwijd voor politieke onrust, economische vertraging in de VS en nieuwe onzekerheid over handel. Tegelijkertijd verrast Europa met politieke daadkracht, investeringen en stevig herstel op de beurzen.

Verenigde Staten: groei onder druk

De initiële euforie na Trumps overwinning maakte snel plaats voor zorgen. In de VS zorgen nieuwe importtarieven, streng immigratiebeleid en het wegvallen van belastingvoordelen voor een vertragend effect op de economie. De consument houdt de hand op de knip en bedrijven zijn voorzichtig. Toch lijkt een recessie niet aanstaande: lagere rentes, een zwakkere dollar en dalende energieprijzen zorgen voor enig herstel.

De centrale bank laat de rente voorlopig ongemoeid, terwijl de dreiging van nieuwe tarieven richting Europa en Canada op de achtergrond blijft spelen. De onvoorspelbaarheid van het beleid maakt het lastig om een duidelijke richting te kiezen op de Amerikaanse beurs.

Europa toont veerkracht

Aan de overkant van de Atlantische Oceaan gebeurt het onverwachte. Europese aandelen – jarenlang achterblijvers – maakten een indrukwekkende comeback. Duitsland stelde een investeringsplan op van €500 miljard voor infrastructuur en defensie. Ook de rente werd verder verlaagd, wat ruimte geeft aan economieën binnen de eurozone.

De DAX steeg boven verwachtingen uit en ook andere Europese indices presteerden sterk. Wel waarschuwen analisten dat de rally tijdelijk kan afkoelen, zeker als eventuele verdere Amerikaanse heffingen op Europese producten werkelijkheid worden. Toch blijft Europa structureel aantrekkelijk – vooral als internationale beleggers hun allocaties aanpassen.

Correcties als kans

2025 kan opnieuw een positief beursjaar worden, maar de weg omhoog is hobbelig. Politieke risico’s en economische tegenwind zorgen voor terugvallen – maar dat biedt juist kansen voor beleggers met geduld en visie. Diepe correcties zouden gezien kunnen worden als koopmomenten voor de middellange termijn.

Grondstoffen blijven belangrijk

Inflatie is nog altijd een factor. Structurele thema’s als herindustrialisering, defensie-uitgaven en beperkte migratiecapaciteit houden de druk op prijzen hoog. Goud blijft populair als veilige haven, terwijl industriële metalen profiteren van oplopende vraag door investeringen in energie, defensie en infrastructuur.

Conclusie

De wereldwijde markten worden in Q2 gekenmerkt door politieke ruis, economische schuivingen en sectorrotatie. Beleggers die durven af te wijken van de consensus – en focussen op spreiding, nuchterheid en timing – kunnen profiteren van de kansen die deze fase biedt.

 

Geef een reactie

Deel dit artikel

Profiteer van de volgende acties: 

Profiteer van verlaagde tarieven

Lagere tarieven voor aandelen-, ETF- en obligatietransacties

Kopieer de beste beleggers

Kopieer automatisch en zonder extra kosten de beste beleggers op eToro

Toegang tot private equity vanaf €5000,-

Doe mee met de allerrijksten en profiteer van hoge rendementen!

Meer voor jou als belegger:

Iedereen kan beleggen!

Easybroker maakt beleggen begrijpelijk en toegankelijk

Ontvang 3,36% rente wekelijks uitbetaald 

En beleg nu ook in aandelen & ETF’s via bunq!  

Vind koopwaardige aandelen van kleine bedrijven

Ontvang direct een gratis analyse rapport


Disclaimer: Met beleggen kunt u uw inleg verliezen.