Handelsoorlog V.S. en China

Handelsoorlog tussen V.S. en China: Wat is er aan de hand?

De handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China is opnieuw flink geëscaleerd. De Verenigde Staten hebben op 2 april 2025, door president Donald Trump uitgeroepen tot “Liberation Day”, een reeks nieuwe invoertarieven aangekondigd. Daarbij werd een basistarief van 10% ingevoerd op vrijwel alle importen, met extra heffingen op specifieke landen, waaronder een extra tarief van 34% op Chinese goederen. Dit bracht het totale tarief op Chinese importgoederen op dat moment op 44%, met inwerkingtreding op 9 april 2025.

Enkele dagen later, op 4 april, kondigde China als vergelding een 34% tarief aan op Amerikaanse producten. Als reactie daarop dreigde de Amerikaanse president op 7 april met een aanvullende heffing van 50% op Chinese goederen, tenzij China zijn tegenmaatregelen zou terugdraaien. Omdat dat niet gebeurde, werd dit aanvullende tarief van kracht en steeg het totaal aan Amerikaanse invoerheffingen op Chinese producten tot 104%, met ingang van vandaag, dus op 9 april 2025.

Als deze tarieven blijven gelden, betekent dat in de praktijk dat de twee grootste economieën ter wereld zich economisch van elkaar afscheiden. De directe impact is merkbaar en de beurzen liggen flink onder druk. In dit artikel geven we iets meer duiding over de situatie.

Wat doet China als reactie?

Vanzelfsprekend laat China niet zomaar over zich heenlopen en het reageert / kan reageren op de volgende manieren:

1. Yuan laten verzwakken

China heeft gereageerd met een verlaging van de wisselkoers van de yuan. De offshore yuan – de Chinese munt die buiten China wordt verhandeld  bereikte deze week het laagste niveau sinds 2007. Daarmee is een jarenlang stabiel plafond doorbroken. Een zwakkere yuan maakt Chinese exportproducten goedkoper in het buitenland, wat de schade door de Amerikaanse heffingen deels kan compenseren.

China gebruikt de daling van de yuan als economisch beleidsmiddel om de groei op peil te houden. Devaluatie wordt echter bewust geleidelijk ingezet, om kapitaalvlucht en marktpaniek te voorkomen.

2. Geen volledige compensatie via muntbeleid

De impact van de Amerikaanse heffing is zo groot, dat China dit niet volledig kan compenseren via de wisselkoers. Een tarief van 104% zou een devaluatie van 50% of meer vereisen om neutraal uit te komen, en dit kan natuurlijk niet. Dit is economisch onverantwoord.

3. Mogelijke monetaire en fiscale stimulering

China heeft al aangegeven in 2024 de beleidsrente en bankreserves te willen verlagen, al is dat volgens centrale bankgouverneur Pan Gongsheng nog geen direct actiepunt. Wel kan de Chinese overheid via fiscale stimuleringsmaatregelen de binnenlandse consumptie aanwakkeren — iets wat al langer op de agenda staat, maar door deze escalatie urgenter is geworden.

Wat zijn de bredere gevolgen van een zwakkere yuan?

Een verzwakkende yuan heeft meerdere effecten:

1. Exportvoordeel voor China

Een goedkopere yuan maakt Chinese producten aantrekkelijker in het buitenland. Dat helpt exporteurs en compenseert gedeeltelijk de schade van hoge Amerikaanse invoertarieven.

2. Kapitaalvlucht en marktonrust

Een te sterke daling kan leiden tot kapitaalvlucht uit China, doordat investeerders hun geld elders parkeren. Dat zet extra druk op Chinese financiële markten en kan zorgen voor wereldwijde volatiliteit.

3. Druk op andere Aziatische valuta’s

Landen als Zuid-Korea, Vietnam en Maleisië concurreren met China. Als de yuan daalt, kan dat ertoe leiden dat ook hun valuta’s onder druk komen te staan om competitief te blijven. Dit heeft invloed op wereldwijde valutamarkten.

Dreigt China met verkoop van Amerikaanse staatsobligaties?

Sommigen suggereren dat China zijn grote hoeveelheid Amerikaanse staatsobligaties zou kunnen verkopen om zo de rente in de VS op te drijven. In theorie zou dat de VS economisch kunnen raken, maar in de praktijk lijkt dit onwaarschijnlijk. China is al jaren bezig zijn belang in Amerikaanse Treasuries rustig af te bouwen: van 30% naar 12% van de buitenlandse holdings sinds 2011.

Bovendien zijn de recente rentebewegingen op Amerikaanse staatsobligaties (waarbij de 10-jaarsrente fors opliep, en de 30-jaarsrente voor het eerst sinds 2023 boven de 5% kwam) waarschijnlijk te wijten aan bredere marktdynamiek, niet aan Chinese interventie.

Wat betekent dit voor jou als belegger?

De 104% heffing van de VS komt neer op een ontkoppeling van de twee grootste handelsblokken ter wereld. China laat zijn munt gecontroleerd zakken en overweegt economische stimuleringsmaatregelen. De financiële markten reageren met onzekerheid en koersdalingen. Een langdurige handelsoorlog kan de wereldwijde economische groei remmen en het vertrouwen ondermijnen.

Het gevaar is dat de handelsoorlog verder escaleert, waardoor markten verder onder druk kunnen komen te liggen. Nu de tarieven daadwerkelijk van kracht zijn, is er echter wel wat meer duidelijkheid, dit kan de paniek wat temperen. Uiteindelijk is de verwachting dat de V.S. en China om tafel gaan. Een pauzering en/of verlichting van de tarieven kan zorgen voor een opluchtingsrally. Feit is wel dat er door de tarieven flinke schokken door de economie gaan, de markten zullen zoeken naar en nieuwe balans en dit gaat met horten en stoten. De volatiliteit zal nog wel even aanhouden.

 

Geef een reactie

Deel dit artikel

Profiteer van de volgende acties: 

Profiteer van verlaagde tarieven

Lagere tarieven voor aandelen-, ETF- en obligatietransacties

Kopieer de beste beleggers

Kopieer automatisch en zonder extra kosten de beste beleggers op eToro

Toegang tot private equity vanaf €5000,-

Doe mee met de allerrijksten en profiteer van hoge rendementen!

Meer voor jou als belegger:

Iedereen kan beleggen!

Easybroker maakt beleggen begrijpelijk en toegankelijk

Ontvang 3,36% rente wekelijks uitbetaald 

En beleg nu ook in aandelen & ETF’s via bunq!  

Vind koopwaardige aandelen van kleine bedrijven

Ontvang direct een gratis analyse rapport


Disclaimer: Met beleggen kunt u uw inleg verliezen.