De meeste mensen die pensioen opbouwen via de werkgever of een eigen zzp-pensioen hebben, bouwen het pensioen op aan de hand van pensioenbeleggingen. Dit betekent dat beleggingsbedrijven aandelen kopen en deze verhandelen op de (internationale) beurs. Wanneer men nog jong is, wordt er vaak gekozen voor een offensief profiel, waarbij de kans op verlies groter is. Er worden daarmee meer risico’s genomen, om een groter rendement te halen op de inleg. Maar wanneer de klant ouder is, wordt het risico verder afgebouwd. Toch blijven de koersen van de beurs van invloed op het pensioen.
De beurs en het pensioen
Voor veel Nederlanders was het wel even slikken toen bleek dat Donald Trump opnieuw de president van de Verenigde Staten zal worden. Trump staat bekend om zijn protectionistische insteek en wil altijd het beste voor Amerika. Maar dat betekent ook dat de Europese markten er minder van zullen profiteren. Er zal meer volatiliteit op de Europese beurzen te merken zijn en de Amerikaanse dollar zal mogelijk sterker worden ten opzichte van de euro.
Dat betekent dat er ook reden tot zorg is als het gaat om het opbouwen van het pensioen. Zeker als de pensioenbeleggers nu nog aandelen hebben in bedrijven die vooral inkomen verwerven uit de Verenigde Staten. Maar er is geen reden tot paniek, want er zijn meer factoren die van invloed zijn op de hoogte van het pensioen.
Vooral kijken naar de langere termijn
Het is goed om zo vroeg mogelijk te beginnen met het opbouwen van je pensioen. Wil je vandaag nog profiteren van een goede pensioenopbouw? Start zo snel mogelijk met pensioenbeleggen, want hoe eerder je begint, des te minder risico je hebt om op latere leeftijd nog een pensioentekort of een pensioengat te ontwikkelen. Het opbouwen van je pensioen doe je namelijk niet in een paar jaar, maar is een kwestie van de langere termijn.
Dat is ook meteen de reden dat een vierjarig presidentschap van Donald Trump niet desastreus voor je pensioenopbouw hoeft te zijn. Er zijn namelijk ook andere effecten die van invloed zijn op je pensioen, zoals – met name – het rente-op-rente-effect.
Effect van rente-op-rente
Het effect van rente-op-rente werd wel eens het achtste wereldwonder genoemd en is van sterke invloed op je pensioen. Het betekent dat als je rente ontvangt over de opbouw van je pensioen en dit geld niet opneemt, je weer rente over de eerder ontvangen rente ontvangt. Op deze manier kan je vermogen groeien, zonder dat je er zelf geld bij hoeft te leggen. De term ‘rente-op-rente-effect’ is overigens niet helemaal correct, want het gaat vooral om het behalen van rendement op je rendement. Als je geen beleggingen onttrekt aan je portefeuille, dan kun je een nieuw rendement over het eerdere rendement verwachten. In het begin lijkt dit geen zoden aan de dijk te zetten, maar het heeft een enorm sneeuwbaleffect als je vermogen groter is geworden.
Dit is een extra reden om vroeg te beginnen met het opbouwen van je pensioen. Bovendien neemt op deze manier de invloed van de beurzen op je pensioen lichtelijk af.
Het doemscenario
Maar we snappen ook dat er zorgen zijn over een eventueel doemscenario. Als de koersen van de markten met meer dan tien procent dalen, maakt het wel uit of je het geld van je pensioen binnenkort nodig hebt. Maar als je pas over twintig jaar met pensioen gaat, merk je er nu nog weinig van. Het is een van de belangrijkste redenen waarom de meeste pensioenbeleggers volgens een lifecycle-principe beleggen. Het betekent dat als je jong bent en nog lang niet met pensioen gaat, er meer risico wordt genomen. Het pensioengeld wordt dan vooral in aandelen belegd. Vanaf een bepaalde leeftijd worden risicovolle aandelen afgestoten en minder risicovolle beleggingen aangeschaft. Denk bijvoorbeeld aan staatsobligaties.
Versoepelde regels leiden tot betere verwachtingen
Ook het beleid voor wat betreft pensioenopbouw in het binnenland is van invloed op de hoogte van je pensioen. Het kabinet kwam eerder met een nieuw pensioenstelsel en daardoor zijn pensioenfondsen positiever gestemd, ondanks dat de Europese Centrale Bank de rente verlaagde. Maar dat de verwachtingen beter zijn, betekent niet dat je er meteen geld bij krijgt. De soepelere regels zorgen wel voor meer lucht bij de pensioenfondsen. Toch temperen zij voorlopig de verwachtingen. Als je pas over twintig jaar met pensioen gaat, hoef je je nu dus geen zorgen te maken.