Waarom verliest ons geld aan waarde

Waarom verliest ons geld aan waarde?

Wat is inflatie?

Men zegt dat inflatie het volgende is: “stijgende prijzen”. Maar dit is niet waar, dit is alleen het effect dat je ervaart. Inflatie is de devaluatie van je geld. Hoe is dat mogelijk?

Je geld devalueert omdat de hoeveelheid geld in het systeem toeneemt. Regeringen en centrale banken, die een interessante alliantie hebben, creëren het extra geld. Omdat er nu meer eenheden van dezelfde hoeveelheid waarde zijn, is een eenheid minder waard, en heb je inflatie.

Waarom bestaat inflatie?

Het onderstaande klinkt belachelijk, maar is technisch 100% correct. In eenvoudige taal zonder financiële en boekhoudkundige termen:

Inflatie bestaat door de manier waarop onze economie wordt bestuurd. Als de regering de economie wil stimuleren en 1000 euro wil uitgeven, kan de centrale bank 1000 euro uit het niets laten creëren. Gedrukt geld, nieuw geld.

Dit geld wordt uitgegeven aan laten we zeggen projecten, en komt in de economie. Laten we 100 euro van dit geld volgen, dat op de betaalrekening van een overheidsambtenaar bij een commerciële bank terecht is gekomen. De bank ziet de nieuwe 100 euro en denkt: mooi, nu kunnen we 900 euro uitlenen. Ja, de bank kan veel meer uitlenen dan ze heeft ontvangen, en creëert een lening waarvoor ze rente ontvangt (iets), uit een lening die is gecreëerd uit? Niets.

En dit is het wonder dat men iets kan scheppen uit niets. Maar dat is niet hoe de wereld werkt, de wereld is een zero-sum game. Waar er een winnaar is, is er een verliezer. Dus waar komt die koopkracht vandaan, die de regeringen en banken gecreëerd hebben? Inflatie. De devaluatie van geld. Je kunt inflatie zien als een directe belasting.

Dus wie profiteert er van inflatie? Nou. Hoe dichter je bij de geldmachine zit, hoe beter. Want daar worden alle nieuwe waarde-eenheden (euro’s in dit geval) gecreëerd. Wie zit er het dichtst bij? De regeringen, die de centrale bank belasten met het drukken van geld. Daarna profiteren de banken, die iets (rente) creëren met het uit niets gecreëerde geld. Ook de mensen die de leningen van de banken krijgen, en projecten uitvoeren, profiteren. Zij kunnen het uit het niets gecreëerde geld gebruiken (ook dit doen meestal meer welgestelde en goed opgeleide mensen).

Wie zitten het verst van de geldmachine af? Gewone mensen. Zij lijden omdat ze meer moeten betalen voor boodschappen, door “stijgende prijzen”. Dat heb je zelf absoluut al gemerkt. Deze mensen staan zo ver van de geldmachine af, dat ze niets van de voordelen meekrijgen. Ook hebben “gewone mensen” de neiging om minder te investeren, wat een goede manier is om met inflatie om te gaan. U ziet hoe de rijken rijker worden, en de armen armer.

Een economie beheren

Deze manier om met de economie om te gaan, door de rente te manipuleren en geld te creëren om de inflatie te beheersen, heet de: “Keynesiaanse economie”. Dit is wat er momenteel aan universiteiten wordt geleerd, ik heb het zelf gestudeerd, “moderne macro-economie”.

Keynesiaanse economen stellen dat een klein beetje inflatie goed is, rond de 2%. Waarom? Een beetje inflatie moedigt aan tot lenen (omdat het vandaag goedkoper is dan morgen, je betaalt immers de lening terug met eenheden die minder waard zijn), maar ook tot uitgeven (dingen zijn vandaag goedkoper dan morgen. In het tegenovergestelde geval, deflatie, zou het het beste zijn om te sparen, dingen worden morgen goedkoper (lees, uw geld is morgen meer waard).

Hoe komt het dan dat ons geld zo snel van waarde verandert?

De geschiedenis van geld

Vroeger ruilde je appels voor tarwe. Maar wat als je geen appels wilt? De oplossing is geld, een vertrouwd ruilmiddel, het meest liquide. Liquide betekent in principe verkoopbaar. Je weet niet zeker of je appels wilt, maar je wilt wel geld, want je weet dat je het overal kunt gebruiken.

Dus wat kiezen we als geld? Weet eerst dat het kapitalisme, dat in feite een vrijemarktsysteem is, een natuurlijk verschijnsel is. Volkeren over de hele wereld, zelfs die niet met elkaar in contact staan, hebben de neiging een vrije markt en ook geld te ontwikkelen.

Gewoonlijk is het beste geld iets dat beperkt voorhanden is en zeer duur en moeilijk te produceren of te vinden is. Anders krijg je dat de hele economie verschuift naar het produceren/vinden van dit “geld”. Dat zou het geld devalueren en het doel teniet doen (hyperinflatie) en bovendien, wie blijft er over om andere productieve dingen te doen?

Goud en zilver was de logische keuze over de hele wereld, maar er zijn vele andere gedocumenteerde materialen gebruikt. Uiteindelijk zijn we op goud uitgekomen, omdat zilver gemakkelijker te vinden is en ook meer gebruikt wordt in de industrie.

Goud is interessant, het is chemisch onmogelijk te vernietigen, maar ook om te maken. De ringen die uw Romeinse voorouders droegen zijn nog steeds ergens, in uw halsketting misschien. Zelfs diamanten kunnen worden gemaakt – dus ik zou eerder in goud dan in diamanten investeren.

Vind je dit een interessant artikel? Volg Joost Sisto via LinkedIn door hier te klikken en bekijk alle publicaties.

Hard geld vs. zacht geld

Dus als je goud niet kunt vinden, vernietigen of creëren, moet de waarde ervan relatief vast zijn. Dat klopt. Er kan geen goud gedrukt worden. Dit noemen we hard geld.

Toen gingen we over op iets dat we een goudstandaard noemen. Het uitwisselen van superkleine stukjes goud is niet uitvoerbaar, dus creëerden we papieren biljetten die inwisselbaar zijn voor een vaste hoeveelheid goud. Nog steeds hard geld.

Om de economie verder te stimuleren (de meningen zijn verdeeld, zoals u wellicht al vermoedde), zijn we vervolgens overgestapt op fiatgeld. Dit is zacht geld. Dit is geld zoals u dat nu gebruikt, EUR of USD, dat niet inwisselbaar is tegen een vaste hoeveelheid goud, en dat tegen nultarief, onbeperkt kan worden gecreëerd. Zoals u hierboven heeft kunnen lezen wordt dit gedaan door regeringen en centrale banken.

Keynesiaanse (moderne) economen geloven dat dit goed is. Oostenrijkse (klassieke) economen geloven dat dit slecht is, dat we terug moeten naar iets dat lijkt op een goudstandaard. Gelukkig ben ik te ongeschoold om uitspraken te doen over hoe we een economie zouden moeten beheren.

Keynesiaanse vs. Oostenrijkse economie

De discussie over hoe een economie te beheren, korte versie.

Keynesiaanse economen geloven dat fiatgeld goed is, het stelt ons in staat de inflatie te manipuleren, wat goed is, en geld te drukken, wat goed is. Zij beweren dat deze visie empirisch onderbouwd is met cijfers. Ze gebruiken een soort wetenschappelijke methode. Wat volgens mij interessant is, omdat experimenteren in de economie niet mogelijk is en de kern van de wetenschappelijke methode is. Maar wie ben ik. Keynesiaanse economen hebben ook niet bepaald een geweldige staat van dienst. Er zijn veel problemen met het huidige model.

Oostenrijkse economen geloven dat fiatgeld (schepbaar geld) slecht is, dat het wordt gecreëerd door regeringen en centrale banken om rijker en machtiger te worden door iets uit niets te creëren, zoals hierboven is uitgelegd, en dat we terug moeten naar een goudstandaard. Zij geloven dat Keynesiaanse economie hocus pocus onzin is om deze grote diefstal van rijkdom van de massa te rechtvaardigen. Een nogal grote bewering ook. Merk ook op dat niet bewezen is dat deze methode beter is dan de Keynesiaanse methode.

Het is bijna een kwestie van ideologie, en dat is gevaarlijk. Iets zinnigs bewijzen in de economie is moeilijk. Vaak worden dingen ingewikkeld gemaakt omwille van het bewijs.

En nu?

Ik weet nu dat je meer problemen en twijfels hebt dan waar je mee begon. Eén feit is in ieder geval duidelijk: inflatie is een directe belasting, en maakt mensen ver weg van de geldmachine armer. Er zijn een aantal dingen die we kunnen doen:

  1. Kom dichter bij de geldmachine (meer voor later als je wat geld hebt): gebruik schuld voor productieve projecten. U zult terugbetalen met eenheden die aan waarde hebben ingeboet.
  2. Investeer in dingen zoals goud, die een vaste voorraad hebben (in tegenstelling tot fiatgeld, dat elke dag minder en minder waard wordt)
  3. Investeer in grondstoffen, tarwe, maïs, diesel, olie, enz. Ze houden waarde voor de mensen en zijn beperkt voorradig.
  4. Investeer in gewone aandelen, ze zijn geen perfecte hedge voor inflatie maar dit is gewoon het verstandigste om te doen (gemiddeld rendement per jaar is 8%)
  5. Investeer een klein deel in crypto

Mensen vergeten, dat door niet te investeren, je 100% belegd bent in fiat valuta. Iets wat snel aan waarde verliest omdat de totale hoeveelheid wordt opgeschroefd door centrale banken en overheden. Je zou ook niet 100% van je vermogen in laten we zeggen één aandeel of één grondstof moeten stoppen. Nou dat is wat de meeste mensen wel doen, maar dan met fiat geld. Een belachelijke keuze. Blijf wakker en investeer.

Ik hoop dat dit artikel helpt bij het begrijpen van de economische situatie en sommigen motiveert om actie te ondernemen en zich aan te passen.

Over de auteur

Dit artikel werd geschreven door Joost Sisto en werd eerder gepubliceerd op LinkedIn. Het artikel is vertaald uit het origineel dat hier is te vinden, ook kan de auteur hier gevolgd worden.

 

Laat een reactie achter

Deel dit artikel

Iedere maand een gratis overzicht van nieuwe analyses in je mailbox?

Ontvang gratis professionele analyses van aandelen

Meld je gratis aan en ontvang gratis analyses + toegang tot het forum en meer!