Waarom staat de VIX niet hoger

Waarom staat de VIX niet hoger?

De beurzen zijn de afgelopen tijd behoorlijk volatiel, maar de volatiliteitsindex handelt slechts in de lage 30 zone. Dit ondanks grote negatieve bewegingen in Amerikaanse indices. De VIX wordt ook wel de angstindex genoemd. De VIX suggereert dat de huidige marktdaling niet gepaard gaat met paniek en angst.

Waarom stijgt de VIX niet?

Het korte antwoord is de volgende:

“Niemand raakt in paniek als de dingen ‘volgens plan’ gaan. Zelfs als het plan afschuwelijk is!” – The Joker (The Dark Knight, 2008) –

Alle professionele, institutionele en ervaren beleggers lijken zich te hebben voorbereid op de huidige daling van de markt. De centrale banken over de wereld zijn vastbesloten om inflatie te stoppen, hierdoor is het noodzakelijk om de lucht die door de rentestand van 0% en het massale verruimingsprogramma eruit te laten lopen.

De VIX wordt afgeleid van de prijzen van S&P500 indexopties met vervaldata op korte termijn, het genereert een 30-daagse vooruitzicht van volatiliteit, daarom wordt het gedreven door de optiemarkt.

De positionering van de handelaren en market makers is wat deze volatiliteit het meest drijft, afhankelijk van hun gamma-positionering. Gamma is de mate van verandering voor de delta van een optie op basis van een één-punt beweging in de prijs van de delta, en de delta is het bedrag dat een optieprijs naar verwachting zal bewegen op basis van een $ 1 verandering in het onderliggende aandeel.

Wanneer je opties koopt of verkoopt, moeten handelaren zich indekken in de onderliggende markt omdat zij een tegengestelde visie hebben ten opzichte van jou. Wanneer de markten een sterke opwaartse beweging maken, worden dealers in hun gamma-positie gedrukt. Volatiliteit wordt dan duurder, waardoor de VIX gaat pieken omdat die de “prijs” van volatiliteit weergeeft. Dit is wanneer we spreken over handelaren die diep gamma negatief of positief zijn.

Het feit dat de prijs van de VIX vrij stabiel en laag is, toont aan dat handelaren helemaal klaar zijn voor de richtingsbeweging die gaande is, vandaar dat ze niet in hun gammapositie worden gedrukt. Wanneer je terug kijkt in de geschiedenis zie je dat de VIX opwaarts piekt, wanneer er een onverwachte beweging in bepaalde richting is op de aandelenmarkten. De beweging naar beneden werd verwacht, waardoor de VIX niet piekt.

Dit is een zeer complex onderwerp dat ik zoveel mogelijk heb proberen te vereenvoudigen in de beschrijving hierboven. De conclusie is dat alle grote jongens gepositioneerd zijn en klaar voor de marktdaling. De VIX zou verder kunnen stijgen, wanneer kleine beleggers stoppen met het kopen van de dip en capituleren.

Grafiek VIX

Laat een reactie achter

Deel dit artikel

Iedere maand een gratis overzicht van nieuwe analyses in je mailbox?

Ontvang gratis professionele analyses van aandelen

Meld je gratis aan en ontvang gratis analyses + toegang tot het forum en meer!