Destructie vraag

TINA is no more

Amerika en Europa en de rest van de wereld staan er allemaal anders voor. In Amerika is de koopkracht sterker en staan ze er financieel veel beter voor, doordat ze minder hard worden geraakt door de energiekosten. De koopkracht zwakt wel af met een inflatie van 8.3% (iets minder dan de 8.5 in juli) o.a. door lagere benzine prijzen (ook doordat Amerika gebruik maakt van hun strategische voorraden). Zorgbarend is wel dat de service component (met als belangrijkste factor de huren) bovengemiddeld groeit.

Dat de kerninflatie steeg van 5.9% naar 6.3% werd zeer slecht opgenomen en de markten gaven het grootste gedeelte van de 17%+ zomerrally weer terug, om weer 10% van het hoogtepunt half augustus terug te vallen.

Bitcoin en de andere crypto’s zouden een goede hedge zijn tegen de inflatie, niets blijkt minder waar te zijn. Nu BTC door de 19k is gegaan is chart technisch (ik geloof de enige maatstaf voor dit ding) erg negatief. Dit heeft natuurlijk ook zijn weerslag op de aandelenmarkt, velen die rijk zijn geworden met crypto’s zitten ook meestal vol in (gok) aandelen, en nu er maar een richting is worden deze aandelen ook verkocht.

Rentes

De zomerrally kunnen we omschrijven als een hooprally dat de Fed de rente minder zou kunnen verhogen dan eerder werd verwacht. Deze slecht onderbouwde strategie bracht de 10 jaar’s rente richting de 2.5% begin augustus. Deze droom werd abrupt gestopt door de slechte inflatie cijfers en nu zitten we bijna op de 3.5%. Vergeet niet dat deze vorig jaar december nog op 1.35% stond. En rentes op deze hoogtes begint op een goed alternatief te lijken voor aandelen.

Over de auteur

Victor Goossens heeft 36 jaar ervaring met beleggen en heeft sterke overtuigingen over de markt. Hij heeft gewerkt bij diverse banken als trader, in de sales en als vermogensbeheerder. Alle publicaties van Victor Goossens lezen en ontvangen? Inschrijven voor de nieuwsbrief kan via zijn persoonlijk blog via onderstaande link.

Klik hier voor alle publicaties van Victor Goossens en je aan te melden

[ccc_my_favorite_select_button post_id=”1″ style=””]

Laat een reactie achter

Deel dit artikel

Iedere maand een gratis overzicht van nieuwe analyses in je mailbox?

Ontvang gratis professionele analyses van aandelen

Meld je gratis aan en ontvang gratis analyses + toegang tot het forum en meer!