Destructie vraag

Rente-angst komt weer opborrelen

Verwijzend naar het bericht van vorige maand; ‘Een hint naar stoppen of een hold (van de Fed) voor dit moment, kan aandelen al mooi verder laten stijgen’ heeft zijn effect gehad en hebben we een mooie zomerrally kunnen zien met forse koersstijgingen. Op recessie verhalen daalde de rente naar 2.64% en dit gaf aandelen een verdere boost.

Chinees vastgoed

Nu consolideert de markt zich wat en komen de inflatie- en renteangsten weer opborrelen. De Chinese vastgoed markt is zeker een reden voor grote zorg. De partij verlaagd de rente en zoekt vormen om de onstabiele vastgoedmarkt te ondersteunen. Het is natuurlijk ridicuul dat je daar met een salaris van 50.000 euro per jaar een huis kan financieren van 2 miljoen (20/35x tov 4.5/5x in Nederland). In China bedraagt het woningbezit 90% (tegen 60/65% in Europa en Amerika), veelal doordat veel mensen meerdere huizen bezitten als belegging. De hevige speculatie heeft tot een piramide spel geleid.

De mogelijke invasie van Taiwan speelt ook een rol, wat oosterse chip producenten onder druk zet en de (economische) spanningen tussen Amerika en China doet oplopen.

Vooruitzichten

Na de flinke stijging van de low’s in juni, is de markt in afwachting voor aankomende vrijdag wat de Centrale banken gaan zeggen over hun gecoördineerde monetaire beleid. Tot nu toe is het veelal woorden en weinig echte actie, de Fed had het over het agressief verhogen van de rentes en de verlaging van hun balans. Tot nu toe is er niet al te veel gebeurd, en lijkt het hele gebeuren op het bekende lied ‘Hotel California’, you may enter but you can never leave.

Sinds 2008 is er 8 Biljoen [8.000.000.000.000 !] in de markten gepompt (4 Biljoen extra gedurende Covid) om de rente laag te houden, de economische activiteit te ondersteunen en een economische ramp te voorkomen zoals in de jaren 30 van de vorige eeuw. Amerika nu een kwart van de totale overheidsschuld op hun balans. Japan zelfs de helft. Het probleem wordt nog steeds opgelost door geld bij te drukken om hun schulden te financieren.

Wat kan er gebeuren as vrijdag? Een digitale valuta gesteund door Centrale Banken en vorm van herstructurering van schulden? Wie het weet mag het zeggen.

De inflatie in Amerika wordt minder door de gedaalde energieprijzen daar en vooralsnog wordt nu uitgegaan van een 75 basispunten stijging van de rente op de meeting 20 september 2022. In Europa is de situatie anders, daar verwacht men dat de inflatie nog niet over het hoogtepunt heen is door o.a. de fors stijgende energieprijzen (S Arabië overweegt een OPEC productie verlaging) en met name de gasprijzen. De gasprijs piekte op 295 euro per MWH gisteren en de Duitse referentieprijs voor elektra met 25% ! Dat is 14x meer dan het seizoen ’s gemiddelde van de laatste 5 jaar doordat er weer een onderhoudsspelletje gespeeld wordt bij Nordstream 1 door de Russen. Europa zou moeten beslissen totaal niets meer van Rusland af te nemen, zachte heelmeesters maken stinkende wonden. Door dit energieprobleem zijn de recessievooruitzichten en de diepte ervan voor Europa groter dan voor Amerika.

De Europese rentes volgen normaliter de Amerikaanse, dus als er bij de meeting van vrijdag enige indictie is van een PAUZE van rentestijgingen (na de 75bp in sept 2022) kan dit de aanleiding zijn voor een flinke bull market-run. Weinig belangrijk nieuws kan een doormodderende markt betekenen.

Daarnaast komt er vrijdag info over de Amerikaanse inflatie uit, om 14:30 de PCE price index die in juni uit kwam op 6.8% op jaarbasis en om 16:00 de Michigan Inflation Expectations.

Over de auteur

Victor Goossens heeft 36 jaar ervaring met beleggen en heeft sterke overtuigingen over de markt. Hij heeft gewerkt bij diverse banken als trader, in de sales en als vermogensbeheerder. Alle publicaties van Victor Goossens lezen en ontvangen? Inschrijven voor de nieuwsbrief kan via zijn persoonlijk blog via onderstaande link.

Klik hier voor alle publicaties van Victor Goossens en je aan te melden

[ccc_my_favorite_select_button post_id=”1″ style=””]

Laat een reactie achter

Deel dit artikel

Iedere maand een gratis overzicht van nieuwe analyses in je mailbox?

Ontvang gratis professionele analyses van aandelen

Meld je gratis aan en ontvang gratis analyses + toegang tot het forum en meer!