Voorspelling Bitcoin koers

Kunnen we de koers van Bitcoin voorspellen?

Het lijkt erop dat BTC puur speculatief is. De bijzondere structuur creëert echter een stimulans voor spelers om de prijs boven een bepaald niveau te houden: Het mijnen van Bitcoin. Net als in de echte mijnbouw, zoals bijvoorbeeld het delven van goud, brengt het “vinden” van nieuwe Bitcoins kosten met zich mee.

Als de kosten van het delven niet gedekt worden door de prijs van de grondstof, of in dit geval Bitcoin, is het beter om de mijn te sluiten. Door deze structuur is het wellicht mogelijk om de koers van Bitcoin te voorspellen.

Hoe werkt de moeilijkheidsgraad (difficulty) van Bitcoin?

Het Bitcoin-netwerk creëert elke 10 minuten 6,25 nieuwe BTC. De moeilijkheidsgraad om BTC te delven hangt af van de adoptie: hoe meer miners, hoe makkelijker. Het systeem past dus automatisch de moeilijkheidsgraad aan om het tempo op 10 minuten te houden.

Om het netwerk te beveiligen, worden alle transacties van de afgelopen 10 minuten samengepakt in een block, dit is een soort lijst met zinnen zoals “A stuurde X BTC naar B”. Het blok wordt vervolgens “ondertekend”, met behulp van het SHA256 protocol.

SHA256 is een hashfunctie waardoor gegevens worden beveiligd.  SHA256 heeft een sterke eigenschap: het geeft een getal van 77 cijfers, die het block beveiligd. Wanneer je één cijfer veranderd zal het 77-cijferige getal totaal anders zijn en dus onvoorspelbaar.

Aangezien elk nieuw aangemaakt block de handtekening van het vorige block bevat, zal het veranderen van één block in het verleden alle handtekeningen van alle blokken na dat punt veranderen. Alle blokken zijn aan elkaar geketend noem we de blockchain.

Maar als iedereen gemakkelijk handtekeningen zou kunnen berekenen, zou iedereen een parallelle blockchain kunnen maken met een andere waarheid. Om te zorgen dat dit nooit gebeurt, maakt het Bitcoin-protocol het ondertekenen extreem moeilijk.

Hoe werkt het mijnen van Bitcoin?

In plaats van de 77-cijferige blockhandtekening te vinden, moeten miners er één vinden die kleiner is dan een bepaalde drempel. Omdat hetzelfde block dezelfde handtekening zal geven, voegen ze een willekeurig getal toe aan het blok. De kleinste verandering geeft een totaal willekeurige handtekening. Het vinden van dit getal is dus een echte loterij.

Mining farms zijn uitgerust met duizenden gespecialiseerde chips die zo snel mogelijk handtekeningen berekenen voor alle willekeurige getallen, tot ze er een vinden die kleiner is dan de drempel. De eerste miner die dit getal vindt ontvangt 6,25 BTC: dit komt vandaag de dag overeen met ongeveer 200.000 dollar.

Hoe kunnen we de prijs van Bitcoin berekenen?

Het mijnen van Bitcoin kost ontzettend veel energie. De beste miningapparatuur van dit moment is de Antminer S19 Pro. Deze apparatuur berekent 110.000 miljard handtekeningen per seconde, slurpt 3250W en kost tussen de 5.000~12.000 dollar afhankelijk van de energiebron. Laten we in onze berekening uitgaan van 5000 dollar.

Er zijn momenteel het equivalent van 2 miljoen S19’s geïnstalleerd in het netwerk:

  • Deze hebben een kostprijs van 10 miljard dollar die binnen 2 jaar verouderd zullen zijn: 5 miljard dollar per jaar.
  • Dit kost 57 TWh aan elektriciteit per jaar en dus 5,7 miljard bij een kWh-prijs van 10 cent.

Elk jaar geeft de Bitcoinindustrie dus 10,7 miljard dollar uit aan het mijnen van Bitcoins. Deze 10,7 miljard dollar dienen we te delen door het aantal gemijnde Bitcoins per jaar.

We weten dat er elke 10 minuten een block wordt gemined. Dit betekent dat er 328.500 BTC (6,25*6*24*365) als beloning verdeeld worden onder miners.

Wanneer we dit aantal delen door 10,7 miljard dollar komen we uit op een break-evenprijs van 32.572 dollar. Dat is ongeveer de prijs van vandaag. We zouden kunnen stellen dat dit de intrinsieke waarde is van Bitcoin.

Hoe kunnen we de koers van Bitcoin berekenen na de halving?

Om het totale aantal gemijnde BTC te beperken tot 21 miljoen, halveert de beloning voor miners elke 4 jaar. De volgende halvering zal plaatsvinden in 2024. Dan zullen er slechts 3,125 BTC worden verdiend, waardoor de break-even prijs zal stijgen tot boven de 65.000 dollar na 2024.

Vanzelfsprekend berusten deze berekeningen op flink wat aannames, maar desalniettemin geeft dit aan dat de enorme investeringen die worden gedaan, extreme prikkels geven aan partijen om de koers van Bitcoin overeind te houden. In ieder geval met een horizon van een paar jaar.

Bitcoin is misschien wel niet zo speculatief als het lijkt..

Laat een reactie achter

Deel dit artikel

Iedere maand een gratis overzicht van nieuwe analyses in je mailbox?

Ontvang gratis professionele analyses van aandelen

Meld je gratis aan en ontvang gratis analyses + toegang tot het forum en meer!