Portefeuille Ark Invest (Cathie Wood)

Hoop is een slechte raadgever..

Gezien de dalende rente de laatste tijd van een hoogtepunt van bijna 4.25% eind oktober tot een niveau van 3.82% nu in de alom belangrijke 10 jaar’s Treasury geeft aan dat we in een recessie zitten, waarbij het in Europa verergerd wordt door de hoge energiekosten, (zo rond de $20 hoger door de Russische oorlog en het Oligopolisch beleid van de OPEC), hogere voedselprijzen (eveneens door de oorlog) en stijgende druk op de lonen.

De inflatiecijfers over de hele wereld zitten op dit moment in een dalende trend door deze recessie en het restrictieve beleid van de FED en de andere centrale banken. In Europa loopt men wat achter dan in de US omdat ze later zijn begonnen met het verhogen van de rentes.

Men kan aan diverse en betere indicatoren (dan waar de Fed nu naar kijkt) zien dat er een groot risico aanwezig is dat de FED te veel en te snel de rente heeft verhoogd en niet alleen de inflatie vertraagd, maar dat er deflatie kan gaan optreden.

De geldhoeveelheid neemt af en ook de bedrijvigheid, wat economisch gezien een ramp zou kunnen worden, met vele ontslagen en forse verlagingen in de winstverwachtingen. En dan rest de vraag of nieuwe rondes van QE ons uit de ellende kunnen gaan trekken.

Vooralsnog wordt er rekening gehouden met een lichte recessie in Amerika en een iets zwaardere in Europa. De groei in Azië vertraagd ook relatief fors door het zero covid beleid in China wat de bedrijvigheid daar flink onder druk zet. Daarnaast is het onroerend probleem nog niet opgelost en willen ze de rente daar graag laag houden om de economie niet te veel te belasten. Deze oude groeimotor zet ook de Emerging Markets op lagere groei.

Vooruitzichten
De meeste marktpartijen zijn bezig met het inschatten hoe erg de recessies overal ter wereld zijn en of het erger zou kunnen worden.
Vele asset prijzen zijn fors naar beneden gekomen en nu laat de onroerendgoedmarkt zien dat het aantal transacties fors terugloopt en de prijzen beginnen te dalen door de hogere hypotheekrentes overal ter wereld.

Door de hogere rentes kunnen mensen en bedrijven minder lenen. De prijzen zullen mogelijk minder snel dalen dan de aandelenmarkten maar er langer overdoen om weer betaalbaar te worden.  Ook speelt het een rol dat de meeste hypotheken lang zijn gefinancierd op veel lagere dan de huidige rentes. Overal ziet men dat consumenten minder te besteden hebben door de hogere energie & voedingskosten en dat door de inflatie men minder kan kopen. Dit zal de bedrijvigheid verder onder druk zetten en de marges onder druk zetten

We hebben, afgezien van de erg cyclische bedrijven, nog geen forse bijstelling van de winsten gezien omdat de 3e kwartaal resultaten er over het algemeen beter uitzagen dan de (al verlaagde) vooruitzichten.

Inflatie en werkgelegenheid (om de consumptie af te remmen) in Amerika spelen nog de hoofdrollen in het beleggingsbeleid.
Te beginnen wordt vrijdag 2 december erg belangrijk met de Non-farm payrolls, verw 200k (261k) met een werkeloosheid percentage van 3.8%(3.7%) en een zelfde loonstijging van 4.7% (op jaarbasis) als over oktober.

Dan de volgende hindernis op dinsdag 13 december wanneer Amerika met nieuwe data komt over de CPI van November.
Op deze data zal de Fed dan woensdag de 14e december haar verdere rentestijging bekendmaken. Deze ligt nu op een plus van 50basispunten, maar de voorgaande data kan de rente enorm beïnvloeden.

 Aandelen zullen zich bewegen naar gelang deze verwachtingen. Nu we een flink herstel gezien hebben van de juni en september low’s, wat we beschrijven als een Bear market rally is het aan te raden toch redelijk defensief belegd te zijn en zeker een mooie cash positie aan te houden om te kunnen profiteren van koopjes.

Concluderend, er zit erg veel hoop in de markt, geen goede raadgever in de beurswereld. Hoop op minder renteverhogingen, hoop op een milde of geen recessie, hoop dat de winsten niet te zwaar onder druk komen etc.

Kijkend naar de Technische Analyse (wat ik puur als een timing instrument gebruik) dan zijn de meeste beurzen nog ver van een bull markt. Bij de S&P500 moeten we boven de 4.180 sluiten om uit de Bear markt te komen, 5.4% vanaf de 3.955 op dit moment.

Over de auteur

Victor Goossens heeft 36 jaar ervaring met beleggen en heeft sterke overtuigingen over de markt. Hij heeft gewerkt bij diverse banken als trader, in de sales en als vermogensbeheerder. Alle publicaties van Victor Goossens lezen en ontvangen? Inschrijven voor de nieuwsbrief kan via zijn persoonlijk blog via onderstaande link.

Klik hier voor alle publicaties van Victor Goossens en je aan te melden

Laat een reactie achter

Deel dit artikel

Iedere maand een gratis overzicht van nieuwe analyses in je mailbox?

Ontvang gratis professionele analyses van aandelen

Meld je gratis aan en ontvang gratis analyses + toegang tot het forum en meer!