Taiwan en China

Geopolitieke onrust: Halfgeleiders en olie

Op 18 oktober 2021 schreef ik: “Olie wordt behoorlijk duur en wordt ver boven de $80 per vat verhandeld. Ik zie dit feest nog wel even aanhouden (prijzen boven de $80). De sector in het algemeen nadert een periode van zeer sterke kasstromen.” – Dit werd vooral gedreven door de vraag na COVID.

Op 24 februari 2022 viel Rusland Oekraïne binnen, een escalatie van een langslepend Russisch-Oekraïens conflict. Ik zag het niet aankomen, maar ik keek ook niet. Makkelijk gezegd, maar een les geleerd: laten we onze ogen scherpen voor tekenen van geopolitieke onrust.

Geopolitieke onrust is altijd een long olie, wat in dit geval versterkt werd door de sanctie tegen de agressor Rusland, een belangrijke olie-exporteur. Dit dreef de energieprijzen boven ieders verwachting. De ene na de andere energiereus rapporteert enorme cashflows, aangezien het rapporteringsseizoen is.

Taiwan

Het volgende logische gebied om naar uit te kijken is Taiwan. Taiwan is een eiland niet ver van de kust van China en de 21e grootste economie ter wereld. Naar verluidt werd Taiwan in de 17e eeuw door het Chinese keizerrijk geannexeerd. Daarna ging het in 1895 verloren aan het Japanse keizerrijk, en na 1945 werd het weer terugveroverd. Dan wordt het ingewikkeld: in China brak een burgeroorlog uit tussen de nationalisten en de communisten. Zoals bekend won Mao, maar de rest van de nationalistische krachten vluchtten naar Taiwan, waar zij decennia lang regeerden en een sterke democratische staat vestigden waar concurrerende partijen de macht vreedzaam kunnen overdragen.

China wijst op deze geschiedenis en zegt dat Taiwan een afvallige provincie is die op een dag moet worden herenigd met “één China”. Xi zegt dat “de hereniging met Taiwan moet worden verwezenlijkt”. Taiwan wijst op diezelfde geschiedenis en zegt: wij hebben toch nooit deel willen uitmaken van jullie communistische apparaat, laat ons met rust. Beide partijen voelen zich gerechtvaardigd, zoals in veel gevallen van oorlog.

Enkele weken geleden zei de Chinese minister van defensie dat hij niet zou aarzelen om een oorlog te beginnen als iemand probeert Taiwan van China te scheiden. Enkele dagen geleden zei Xi tegen Biden dat hij “niet met vuur moest spelen”, als reactie op het plan van de Amerikaanse afgevaardigde Nancy Pelosi om Taiwan te bezoeken. Xi dreigde met resolute tegenmaatregelen als een dergelijk bezoek zou plaatsvinden. Een dergelijk bezoek zou Taiwan als een onafhankelijk land erkennen, wat Xi natuurlijk kwaad zou maken. China voert deze dagen ook een eigenaardige hoeveelheid militaire oefeningen uit in de buurt van Taiwan…

Vind je dit een interessant artikel? Volg Joost Sisto via LinkedIn door hier te klikken en bekijk alle publicaties.

Kans op escalatie

Dit zijn signalen die aangeven dat de kans dat deze situatie escaleert te groot is om te negeren. Het zou ernstige gevolgen hebben voor de betrokken mensen en ook diepgaande economische implicaties hebben. Het zou de olieprijzen verder opdrijven maar ook vele bevoorradingsketens verstoren. Een goed voorbeeld van de situatie in Oekraïne is hoe de voedselprijzen (zoals tarwe) de pan uit rezen omdat de aanvoer grotendeels uit Oekraïne kwam.

Hetzelfde kunnen we doen voor Taiwan. Taiwan heeft een belangrijke economie. Een groot deel van de elektronische apparaten in de wereld wordt aangedreven door computerchips (halfgeleiders) die in Taiwan worden gemaakt. De Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) heeft bijvoorbeeld meer dan de helft van het marktaandeel in de wereld – dat is krankzinnig. Het verbaast me elke keer weer hoe een klein land een leeuwendeel van het wereldwijde aanbod in bepaalde specifieke zaken in handen kan hebben.

Dit biedt ons veel interessante mogelijkheden. Er is al jaren een tekort aan halfgeleiders, als de situatie in Taiwan escaleert zullen de prijzen door het dak gaan. Bovendien zal de wereld China straffen, op zijn minst met economische sancties. Wat exporteert China? Wat importeert China? allemaal relevante vragen. Ook: welke dingen kunnen niet worden geproduceerd zonder chips? Deze bedrijven zullen niet onmiddellijk, maar uiteindelijk wel de gevolgen ondervinden van de situatie in Taiwan. Je kunt heel wat voorlopen als je bij je investeringen rekening houdt met de gevolgen van de tweede of derde orde.

Bedrijven die er baat bij zouden hebben als dit allemaal zou gebeuren, enkele klassiekers die ik ook erg goed vind, zijn bijvoorbeeld:

Long ASML (long semiconductors)

No alt text provided for this image

Long Shell (long oil)

No alt text provided for this image

 

Bedankt voor het lezen.

Over de auteur

Dit artikel werd geschreven door Joost Sisto en werd eerder gepubliceerd op LinkedIn. Het artikel is vertaald uit het origineel dat hier is te vinden, ook kan de auteur hier gevolgd worden.

Laat een reactie achter

Deel dit artikel

Iedere maand een gratis overzicht van nieuwe analyses in je mailbox?

Ontvang gratis professionele analyses van aandelen

Meld je gratis aan en ontvang gratis analyses + toegang tot het forum en meer!