bitcoin-line-of-death

Bitcoin: Niet alles wat glanst is goud

De volgende column wordt je aangeboden door Tom Bradshaw. Met een PhD in economie op zak voorziet hij van duidelijke, onafhankelijke financiële inzichten op basis van bijna 10 jaar studie. Zijn werk kan hier gevolgd worden. 

Bitcoin is geen veilige haven

Laten we eerlijk zijn: de hype rondom Bitcoin als “veilige haven” is ronduit misleidend. Het klinkt goed—een soort digitaal goud dat je vermogen beschermt. Maar de realiteit is heel anders. In de afgelopen 7 jaar is Bitcoin meer dan 50% gedaald, en dat maar liefst VIJF keer. Vergelijk dat met de S&P 500, dat als een “risicovol” actief wordt gezien. Die index heeft in de afgelopen 100 jaar ook slechts vijf keer zo’n correctie meegemaakt. Vraag jezelf eens af: is dit echt het soort actief waarin jij je zuurverdiende geld wilt steken? Waarschijnlijk niet, toch?

Het Bitcoin-dilemma

Ik volg Bitcoin al jaren en zie een zorgwekkend patroon. Mensen willen van twee walletjes eten: ze dromen van een Bitcoin die met 10% per dag omhoog schiet en ze slapend rijk maakt, maar willen tegelijkertijd dat het zich gedraagt als goud—een stabiele en betrouwbare haven in crisistijden. De werkelijkheid? Bitcoin is wild en onvoorspelbaar. Het kan inderdaad “to the moon” gaan, maar ook keihard neerstorten. Als je hier op de lange termijn in zit, moet je voorbereid zijn op een achtbaanrit die je stressniveau door het dak kan jagen.

Line of Death

Sinds 2017 hou ik de Bitcoin-prijs nauwlettend in de gaten, en ik zie een beangstigend patroon. Elke keer raakt Bitcoin een zogenaamde “doodslijn”—en als dat gebeurt, volgt er een crash. In 2018 daalde Bitcoin met 84%. Midden 2021 was het 56%, en in 2022 weer 78%. Vorige maand raakte Bitcoin opnieuw diezelfde lijn. Als de geschiedenis zich herhaalt, kijken we mogelijk aan tegen een daling van 73%. Dat zou de prijs naar zo’n $30.000 brengen, vergeleken met de recente piek van $108.000. Stel je eens voor hoeveel pijn dat zou doen voor investeerders die dachten dat ze in een droomwereld zaten, maar hun vermogen in rook zagen opgaan.

De naderende storm

Sommigen geloven heilig dat Bitcoin dit jaar naar $200.000 gaat, maar zowel de geschiedenis als technische analyses vertellen een ander verhaal. Bitcoin heeft altijd harde correcties doorgemaakt na het raken van de “doodslijn”. Als je Bitcoin aanhoudt, stel jezelf dan de vraag: ben je bereid alles te verliezen wat je hebt gewonnen?

Waarom ik waarschuw

Met de VS die in 2025 mogelijk een recessie tegemoet gaat en Bitcoin’s geschiedenis van forse dalingen tijdens marktturbulentie (denk aan de 63% crash tijdens Covid), is het tijd voor eerlijkheid. Bitcoin is niet het veilige actief waarvoor het vaak wordt aangezien. Als je nog steeds zwaar inzet op Bitcoin, zou je je strategie misschien moeten heroverwegen. Laat je niet misleiden door de hype en beloftes van snel rijk worden. De crash kan veel eerder komen dan je denkt.

Geef een reactie

Deel dit artikel

Profiteer van de volgende acties: 

Profiteer van verlaagde tarieven

Lagere tarieven voor aandelen-, ETF- en obligatietransacties

Kopieer de beste beleggers

Kopieer automatisch en zonder extra kosten de beste beleggers op eToro

Toegang tot private equity vanaf €5000,-

Doe mee met de allerrijksten en profiteer van hoge rendementen!

Meer voor jou als belegger:

Iedereen kan beleggen!

Easybroker maakt beleggen begrijpelijk en toegankelijk

Ontvang 3,36% rente wekelijks uitbetaald 

En beleg nu ook in aandelen & ETF’s via bunq!  

Vind koopwaardige aandelen van kleine bedrijven

Ontvang direct een gratis analyse rapport


Disclaimer: Met beleggen kunt u uw inleg verliezen.