Op de beurs spelen grootaandeelhouders een belangrijke rol. Beleggers en aandeelhouders die een significant belang in een onderneming hebben, zijn verplicht om dit te melden. Dit geldt zowel voor substantiële deelnemingen als voor shortposities die een bepaald drempelniveau bereiken. Transparantie hierover helpt beleggers en de markt om beter inzicht te krijgen in eigendomsstructuren en marktsentiment. Daarom is dit overzicht nu ook beschikbaar op ons platform.
Klik hier om direct naar het overzicht van drempeloverschrijdingen te gaan
Wat zijn substantiële deelnemingen?
Een substantiële deelneming is een belang van 3% of meer in het geplaatste kapitaal van een beursgenoteerde onderneming. Zodra een aandeelhouder deze drempelwaarde bereikt, moet dit worden gemeld bij de toezichthouder (AFM). Vervolgens moet elke verdere verandering die een andere drempelwaarde raakt, wordt overschreden of onderschreden, opnieuw worden gerapporteerd. De vastgestelde drempelwaarden zijn 3%, 5%, 10%, 15%, 20%, 25%, 30%, 40%, 50%, 60%, 75% en 95%.
Voor wie geldt de meldingsplicht?
De meldingsplicht geldt zowel voor natuurlijke personen als rechtspersonen, zoals investeringsmaatschappijen en hedgefondsen. Dit geldt niet alleen voor Nederlandse bedrijven, maar ook voor buitenlandse ondernemingen met een beursnotering in Nederland of binnen de EU.
Waarom is dit belangrijk?
Deze meldingen zorgen voor meer transparantie op de markt, helpen beleggers bij het inschatten van invloedrijke posities en kunnen wijzen op strategische overwegingen van grote marktspelers. Een stijgend aantal meldingen kan duiden op toenemende interesse in een aandeel, terwijl een groeiend aantal shortposities kan wijzen op onzekerheid of neerwaartse verwachtingen.
Door deze rapportages nauwlettend te volgen, kunnen beleggers beter geïnformeerde beslissingen nemen en anticiperen op mogelijke marktbewegingen.
Klik hier om direct naar het overzicht van drempeloverschrijdingen te gaan