Aandeel Daimler

Wereldmarktleider Daimler lijkt aantrekkelijk geprijsd

Daimler Trucks biedt een breed gamma bedrijfsvoertuigen aan, voornamelijk middelzware en zware vrachtwagens en bussen, onder een aantal bekende merken zoals Mercedes-Benz, Freightliner en Setra. Het bedrijf is ‘s werelds grootste fabrikant van bedrijfsvoertuigen in termen van omzet, met marktaandelen van ongeveer 40% in de Verenigde Staten, 28% in Europa, 54% in Brazilië en 38% in Mexico.

Schaalgrootte telt in concurrerende markten

De markt voor bedrijfsvoertuigen is zeer concurrerend, waarbij elke speler zich probeert te positioneren als de beste dienstverlener in termen van efficiëntie en prijs-kwaliteitverhouding. Daimler Truck is historisch gezien achtergebleven bij de benchmarkmarges van Volvo en Paccar, maar probeert zijn achterstand in te halen door zijn kostenbasis te stroomlijnen. Als grootste speler is het bedrijf goed gepositioneerd om zijn grote netwerk van dealers en servicecentra te benutten. De schaalgrootte van Daimler Truck zou ook de overgang naar nuluitstoot moeten vergemakkelijken om te voldoen aan de wetgeving inzake klimaatverandering.

Groei, maar cyclisch

De verkoop van trucks wordt ondersteund door een groeiende logistieke sector, vooral in de opkomende markten, productinnovatie die leidt tot een betere brandstofefficiëntie, en strengere emissievoorschriften. Daardoor ligt de groei op lange termijn boven het bbp. Vrachtwagens zijn echter kapitaalgoederen waarbij veranderingen in de logistieke eindmarkten worden uitvergroot in de investeringscyclus. Na een jaar van sterke groei in 2022 als gevolg van inhaaleffecten, zullen de inkomsten in boekjaar 23 naar verwachting met een nog steeds respectabele 8% tot 12% stijgen, vooral dankzij stijgende prijzen.

Aantrekkelijke waardering

De waardering ziet er niet veeleisend uit, zeker gezien het feit dat elke margeverbetering ook zou moeten leiden tot een meervoudige expansie. Daimler Truck heeft ook een dividenduitkering van 40% aangekondigd voor het jaar dat eindigt in 2022, wat resulteert in een aantrekkelijk rendement van meer dan 4%.

Op basis van de DCF initiëren wij een dekking met een KOOP-aanbeveling en een koersdoel van EUR 41,00.

Grafiek

Aandeleninformatie

Bedrijf: Daimler
Ticker: DTG
Beurs: Xetra 
Koers: 13,10 euro
ISIN: DE000DTR0CK8 

Geef een reactie

Deel dit artikel

Profiteer van de volgende acties: 

Ontvang €200,- transactietegoed

Profiteer van lage tarieven en ontvang tot 2,8% rente op je  niet belegde geld

Ontvang tot €110,- transactietegoed

Open net als 2,5 miljoen andere beleggers een gratis rekening

Handel tot 10.000 euro gratis

Koop, verkoop en bewaar 200+ crypto valuta bij Nederlands grootste exchange

Meer voor jou als belegger:


Hoge rendementen met kleine bedrijven

Ontvang kooptips van aandelen van kleine bedrijven met een groot potentieel 


Leer winstgevend handelen

Via deze masterclass leer je winstgevend handelen op de beurs in je eigen tijd! 


Aandelen-waarderen.nl

Beleg als een Expert: Ontdek met Onze Software de Volgende Apple of Tesla!


Disclaimer: Met beleggen kunt u uw inleg verliezen.