Aandeel USU Software

Aandeel USU Sofware AG: Ontwikkeling verloopt volgens plan

USU Software AG en haar dochterondernemingen ontwikkelen en distribueren softwareoplossingen voor kennis gebaseerd dienstenbeheer. Het dienstenaanbod omvat oplossingen voor strategische en operationele IT en enterprise service management. Klanten krijgen een totaalbeeld van hun IT-processen en hun IT-infrastructuur en kunnen op transparante wijze diensten plannen, in rekening brengen, monitoren en controleren.

Op het gebied van het beheer van softwarelicenties is USU wereldwijd een van de toonaangevende producenten. In het competentiegebied Digitale interactie biedt USU oplossingen en adviesdiensten voor de digitalisering van bedrijfsprocessen. Deze geautomatiseerde serviceprocessen leveren actief kennis voor alle communicatiekanalen en klantcontactpunten in verkoop, marketing en klantenservice.

Het portfolio van de USU Group wordt gecompleteerd door software voor industriële big data en het dienstensegment met systeemintegratie en individuele toepassingen. Het internationale klantenbestand van de USU Group omvat meer dan 1.000 ondernemingen, zoals Allianz, Baloise Group, BOSCH, BMW, Daimler, Deutsche Telekom, DEVK, EDEKA, Heidelberger Druckmaschinen, Jacobs Engineering, Jungheinrich, Poste Italiane, Texas Instruments, VW, W&W en ZDF.

 

Voorlopige cijfers 2021: Inkomsten- en winstgroei in lijn met verwachtingen, Verdere groei verwacht; Koersdoel: €33,90 Beoordeling: Kopen

 

 

Volgens de voorlopige cijfers heeft USU Software AG haar omzetbasis met 4,3% uitgebreid tot een nieuw recordcijfer van € 111,9 miljoen (vorig jaar: € 107,33 miljoen). De lichte omzetstijging die het management van USU had voorspeld is dus uitgekomen. In vergelijking met onze prognoses, waar wij een omzet van € 111,86 miljoen hadden verwacht, waren de voorlopige cijfers een precisielanding.

Vooral de hernieuwde bovengemiddelde groei van de SaaS-inkomsten, die in vergelijking met het voorgaande jaar met 11,3% stegen tot 10,8 miljoen euro (vorig jaar: 9,70 miljoen euro), heeft hieraan bijgedragen.

In totaal stegen de terugkerende inkomsten (SaaS-inkomsten plus onderhoudsinkomsten) met 6,2 % tot €34,5 miljoen (vorig jaar: €32,49 miljoen) en zijn nu goed voor ongeveer 31% (vorig jaar: 30%) van de totale inkomsten.

In lijn met de grotere vraag naar SaaS-diensten stegen de eenmalige licentie-inkomsten tot €12,0 miljoen (vorig jaar: €12,49 miljoen).
miljoen (vorig jaar: € 12,93 miljoen).

Dit moet worden gezien als een duurzame trend die in de komende boekjaren zal blijven leiden tot een “afvlakking” van de productinkomsten over de contractperiode. Ten slotte stegen ook de inkomsten uit consultancy tot € 63,7 miljoen (vorig jaar: € 60,18 miljoen).

De voorlopige aangepaste EBIT steeg met 10,3% tot € 10,2 miljoen (vorig jaar: € 9,24 miljoen). Terwijl de guidance van de onderneming was gericht op een stijging van de aangepaste EBIT tot tenminste € 9 à 10 miljoen, hadden wij een iets hoger bedrag voorspeld (vorige raming van GBC: € 10,73 miljoen).

Voor het vierde kwartaal was uitgegaan van een groter aandeel van licentie-inkomsten met een hoge marge. Over het geheel genomen is het voorlopige bedrijfsresultaat in overeenstemming met onze verwachtingen. Alleen de voorlopige nettowinst van het jaar van € 6,8 miljoen (vorig jaar: € 5,48 miljoen) was een afwijking van onze prognoses (raming GBC: € 8,09 miljoen). Dit is met name als gevolg van hogere belastinglasten. Dit is gedeeltelijk te wijten aan negatieve effecten van uitgestelde belastingen. Zonder dit effect zou USU Software AG een resultaat na belastingen hebben gerapporteerd dat in overeenstemming was met onze verwachtingen.

prognose-2022-2023

Samen met de publicatie van de voorlopige cijfers heeft de directie van de USU voor het eerst verwachtingen voor het lopende fiscale jaar 2022 bekendgemaakt. De vooruitzichten zijn een omzet in een bandbreedte van € 120 – 125 miljoen en een stijging van de aangepaste EBIT tot € 10,5 – 12 miljoen. De middellangetermijn verwachtingen, de komende boekjaren een omzetgroei van 10 % en een aangepaste EBIT-marge van 13 tot 15 %, werden bevestigd.

Op dezelfde wijze passen wij onze prognoses voor het lopende boekjaar 2022 aan en daarop voortbouwend maken wij ook een prognose voor 2023.

Voor het lopende boekjaar oriënteren wij ons op de bovengrens van de bandbreedte. Aangezien dit iets lager is dan onze vorige raming, verlagen wij de prognoses licht. Onze ramingen voor het komende boekjaar zijn gebaseerd op de de middellangetermijnplanning van de onderneming, volgens welke tegen 2024 een omzetvolume van ongeveer 150 miljoen euro kan worden bereikt, met een jaarlijkse omzetgroei van ongeveer 10 %.

Daarnaast houden wij rekening met tot en met het boekjaar 2024 (gebruikt als een steady-state fase in ons DCF-waarderingsmodel) een stijging van de aangepaste EBIT-marge tot 14 %.

Als gevolg van de lichte wijziging in de prognose hebben wij het koersdoel in het DCF-waarderingsmodel licht verlaagd. Richtprijs in het DCF-waarderingsmodel naar € 33,90 (voorheen: € 35,50). Wij blijven bij de BUY rating.

Aandeleninformatie

Bedrijf: USU SOFTWARE AG
Beurs: Xetra 
Koers: 21,70 euro
Koersdoel: 33,90 euro
ISIN: DE000A0BVU28 

Waar kan ik dit aandeel kopen?

Het besproken aandeel is beschikbaar en kan worden aangekocht door een gratis rekening te openen via onderstaande brokers:

Deze analyse wordt je aangeboden door GBC AGGBC AG is een bankonafhankelijk Duitse investeringshuis en heeft veel ervaring en deskundigheid op het gebied van emissies voor kleine tot middelgrote Duitse ondernemingen. GBC AG is een betrouwbare en onafhankelijke partner voor vraagstukken op de kapitaalmarkt. 

Laat een reactie achter

Deel dit artikel

Iedere maand een gratis overzicht van nieuwe analyses in je mailbox?

Ontvang gratis professionele analyses van aandelen

Meld je gratis aan en ontvang gratis analyses + toegang tot het forum en meer!