Aandeel USU Software

Aandeel USU Software: Nieuwe recordcijfers, maar lichte koersdoelverlaging

USU Software AG en haar dochterondernemingen ontwikkelen en verkopen softwareoplossingen voor kennisgebaseerd dienstenbeheer. Het aanbod omvat oplossingen voor strategisch en operationeel IT- en enterprise service management. Klanten krijgen een totaalbeeld van hun IT-processen en hun IT-infrastructuur en kunnen diensten transparant plannen, in rekening brengen, bewaken en controleren.

Op het gebied van softwarelicentiebeheer is USU wereldwijd een van de toonaangevende producenten. Op het competentiegebied Digital Interaction biedt USU oplossingen en adviesdiensten voor de digitalisering van bedrijfsprocessen. Deze geautomatiseerde serviceprocessen leveren actief kennis voor alle communicatiekanalen en klantcontactpunten in verkoop, marketing en klantenservice.

Het portfolio van de USU-groep wordt gecompleteerd door software voor industriële big data en het dienstensegment met systeemintegratie en individuele toepassingen. Het internationale klantenbestand van de USU Group omvat inmiddels meer dan 1.000 bedrijven, waaronder Allianz, Atruvia, Bechtle, BITBW, BMW, Deutsche Bahn, Deutsche Telekom, Swiss Post, Jungheinrich, LinkedIn, Novartis, Otto, VW en W&W.

Opnieuw recordomzet

Sinds het boekjaar 2004 heeft USU Software AG elk jaar zonder onderbreking zijn omzet verhoogd en daarmee ook elk jaar nieuwe recordcijfers behaald. Tussen 2012 en 2022 groeide de omzet met een indrukwekkende CAGR van 9,5%. Ook in het afgelopen boekjaar 2022 werd een nieuw record bereikt met een autonome omzetstijging van 13,1% tot € 126,52 miljoen (PY: € 111,90 miljoen), waarmee zowel de bedrijfsleidraad als onze ramingen licht werden overtroffen.

Aanzienlijke groei SaaS-oplossingen

Achter de dynamische omzetontwikkeling van het boekjaar 2022 gaan stijgingen van alle soorten inkomsten schuil. Zo stegen de SaaS-inkomsten aanzienlijk met 31,5% tot € 14,22 miljoen (PY: € 10,82 miljoen), als gevolg van de trend naar cloudoplossingen. De vraag naar licentieoplossingen bleef ook op een hoog niveau en dus stegen de licentie-inkomsten ook dynamisch met 19,0% tot € 14,22 miljoen (vorig jaar: € 10,82 miljoen). Daarnaast profiteerden de inkomsten uit consulting van een groot aantal digitaliseringsopdrachten en stegen met 12,8% tot € 71,84 miljoen (vorig jaar: € 63,68 miljoen). Vanuit regionaal perspectief kan worden vastgesteld dat de buitenlandse activiteiten, die in het bijzonder werden getroffen door de pandemische beperkingen, weer aantrokken en een omzetstijging van 11,3% konden noteren (vorig jaar: -4,3%). De binnenlandse verkoop was zoals gebruikelijk sterk met een plus van 13,6% (vorig jaar: 7,2%).

EBITDA overtreft verwachtingen

De EBITDA steeg onevenredig met 17,0 % tot € 16,84 miljoen (vorig jaar: € 14,39 miljoen). Ook hier werden de guidance en onze ramingen licht overschreden. De onevenredige stijging van de EBITDA komt deels overeen met de sterke toename van de licentie-inkomsten met hoge marges. Dit komt doordat de omschakeling naar cloud-oplossingen en een toenemend aandeel van SaaS-inkomsten betekent dat inkomsten en winst over de looptijd van het contract worden verdeeld. Dit effect werd echter gecompenseerd door de zichtbare stijging van de licentie-inkomsten.

Opnieuw groei verwacht

Volgens USU’s guidance wordt voor 2023 gemikt op een omzetrange van € 134 miljoen tot € 139 miljoen en een EBITDA van € 16,5 miljoen tot € 18 miljoen. De onevenredig lage EBITDA-ontwikkeling is het gevolg van de verwachte toename van het belang van SaaS-contracten, die naar verwachting met 25% zullen groeien. Daarentegen wordt een dalende ontwikkeling van de licentie-inkomsten verwacht. Op middellange termijn verwacht de Amerikaanse directie een gemiddelde jaarlijkse omzetgroei van 10% en een stijging van de EBITDA-marge tot 17% à 19% tegen eind 2026. Tegen die tijd zou het SaaS-aandeel in de nieuwe business moeten stijgen tot meer dan 75%.

Dubbelcijferige groei

Wij laten ons hierdoor leiden en voorzien een omzetstijging tot €137,50 miljoen (+8,7%) voor het boekjaar 2023 en tot €151,25 miljoen (2024e) en €166,38 miljoen (2025e), telkens met 10%. Voor het lopende boekjaar 2023 verwachten wij een EBITDA van € 17,45 miljoen (2022: € 16,84 miljoen) en dus een lichte daling van de EBITDA-marge tot 12,7% (PY: 13,3%). In de komende boekjaren zou deze geleidelijk moeten stijgen om zich te ontwikkelen tot de op middellange termijn verwachte bandbreedte van 17 – 19 % in 2026.

Koersdoel en aanbeveling

In het kader van het DCF-waarderingsmodel hebben wij een nieuw koersdoel vastgesteld van € 31,15 (voorheen: € 31,65). De lichte daling van de richtprijs is het gevolg van de verhoging van de risicovrije rentevoet tot 2,00% (voorheen: 1,50%) en daarmee van de disconteringsvoet tot 8,09% (voorheen: 7,59%). Tegenover een nog sterkere daling van het streefpercentage stond dat voor het eerst de prognoses voor 2025 in de concrete ramingsperiode zijn opgenomen. Dit biedt een hogere basis voor de continuïteitsfase van ons DCF-waarderingsmodel. Wij blijven de rating KOPEN toekennen.

Grafiek USU Software

Aandeleninformatie

Bedrijf: USU Software AG
Ticker: OSP2 
Beurs: Xetra 
ISIN: DE000A0BVU28 

Over de auteur

Deze analyse wordt je aangeboden vanuit een samenwerking met GBC AG. GBC AG is een bankonafhankelijk Duitse investeringshuis en heeft veel ervaring en deskundigheid op het gebied van emissies voor kleine tot middelgrote Duitse ondernemingen. GBC AG is een betrouwbare en onafhankelijke partner voor vraagstukken op de kapitaalmarkt. 

Geef een reactie

Deel dit artikel

Profiteer van de volgende acties: 

Ontvang €200,- transactietegoed

Profiteer van lage tarieven en ontvang tot 2,8% rente op je  niet belegde geld

Ontvang tot €110,- transactietegoed

Open net als 2,5 miljoen andere beleggers een gratis rekening

Handel tot 10.000 euro gratis

Koop, verkoop en bewaar 200+ crypto valuta bij Nederlands grootste exchange

Meer voor jou als belegger:


Hoge rendementen met kleine bedrijven

Ontvang kooptips van aandelen van kleine bedrijven met een groot potentieel 


Leer winstgevend handelen

Via deze masterclass leer je winstgevend handelen op de beurs in je eigen tijd! 


Aandelen-waarderen.nl

Beleg als een Expert: Ontdek met Onze Software de Volgende Apple of Tesla!


Disclaimer: Met beleggen kunt u uw inleg verliezen.