Aandeel Trustpilot Group PLC

Aandeel Trustpilot Group: Bemoedigende resultaten na koersval van bijna 70%

Eigenlijk kent iedereen Trustpilot wel, maar velen zullen niet weten dat je er ook in kunt beleggen. Trustpilot ging in 2021 via een IPO in Londen naar de beurs. De timing was goed. Trustpilot kan worden gezien als een technologieaandeel en juist deze categorie bedrijven presteerde in deze periode erg goed.

Trustpilot maakt nog geen winst en inmiddels weten we hoe het er de koersen van veel van deze aandelen voor staat. Het aandeel heeft sinds de IPO net geen 70% van de beurswaarde ingeleverd. De groei zit er echter nog steeds in en bovendien lijkt het pad naar winstgevendheid ingezet.

Grafiek TrustPilot Group PLC

Wat is TrustPilot?

Trustpilot is een online platform waar gebruikers beoordelingen kunnen achterlaten over bedrijven en hun ervaringen kunnen delen met andere consumenten. Bedrijven kunnen zich registreren op Trustpilot en hun klanten aanmoedigen om beoordelingen achter te laten, waardoor ze hun reputatie kunnen verbeteren en het vertrouwen van potentiële klanten kunnen vergroten. Trustpilot heeft als doel om transparantie en vertrouwen tussen bedrijven en consumenten te bevorderen door open en eerlijke feedback te bieden.

 

De geschiedenis van TrustPilot

Trustpilot is opgericht in 2007 in Denemarken door de Deense ondernemer Peter Holten Mühlmann. Hij was destijds bezig met het opzetten van een e-commerce bedrijf en realiseerde zich dat er behoefte was aan een platform waarop klanten beoordelingen konden achterlaten over bedrijven en hun producten of diensten.

In de jaren die volgden, groeide Trustpilot gestaag en breidde het uit naar andere Europese landen. In 2012 opende het zijn eerste kantoor in Londen en in 2013 volgde de opening van een kantoor in New York, waarmee Trustpilot zijn intrede deed op de Amerikaanse markt.

Sindsdien heeft Trustpilot zijn wereldwijde aanwezigheid verder uitgebreid en is het platform uitgegroeid tot een van de grootste beoordelingswebsites ter wereld, met meer dan 120 miljoen beoordelingen van meer dan 529.000 bedrijven. Het bedrijf heeft nu kantoren over de hele wereld, waaronder in Londen, Kopenhagen, New York, Berlijn, Melbourne en Denver. Sinds 2021 staat het dus op de beurs en heeft het dus toegang tot de kapitaalmarkt. Op deze manier moet het groeipad worden vervolgd.

Negatieve EBITDA gehalveerd

TrustPilot meldde na de positieve trading update in januari dat het EBITDA-tekort bijna gehalveerd was tot $8,6 miljoen voor het jaar tot december 2022. Hoewel de gerapporteerde financiële resultaten negatief werden beïnvloed door de sterke dollar, waren de operationele cijfers sterk.

TrustPilot genereerde in de tweede helft van 2022 een positieve aangepaste EBITDA van $1m. Het bedrijf verwacht dat de aangepaste EBITDA positief zal zijn en dat het een positieve aangepaste vrije kasstroom zal hebben in FY23, dankzij margeverhoging en operationele hefboomwerking.

Peter Holten Mühlmann, oprichter en CEO, zal overstappen naar de rol van oprichter en niet-uitvoerend bestuurder. Trustpilot overtrof ruimschoots de consensusverwachtingen voor de aangepaste EBITDA en de sterke resultaten en positieve guidance tonen de stevige basis voor groei die Trustpilot heeft gelegd.

In FY22 steeg de omzet met 23% op jaarbasis bij constante valuta tot $149 miljoen, terwijl de jaarlijkse terugkerende inkomsten stegen met 20% tot 162 miljoen dollar bij constante wisselkoers. Het aantal actieve domeinen bereikte 100.000 en het aantal maandelijkse unieke gebruikers op het platform stegen tot meer dan 44 miljoen. Het bedrijf verwacht dat de consensusramingen voor winst en cashflow zullen worden verhoogd.

Koersdoel en beoordeling

We hebben momenteel geen koersdoel en beoordeling voor dit aandeel. Door je aan te melden voor Premium vind je kansrijke aandelen die we momenteel wél als koopwaardig beoordelen.

Aandeleninformatie

Bedrijf: Trustpilot Group PLC
Beurs: LSE
Ticker: TRST
ISIN: GB00BNK9TP58 

Geef een reactie

Deel dit artikel

Profiteer van de volgende acties: 

Ontvang €200,- transactietegoed

Profiteer van lage tarieven en ontvang tot 2,8% rente op je  niet belegde geld

Ontvang tot €110,- transactietegoed

Open net als 2,5 miljoen andere beleggers een gratis rekening

Handel tot 10.000 euro gratis

Koop, verkoop en bewaar 200+ crypto valuta bij Nederlands grootste exchange

Meer voor jou als belegger:


Hoge rendementen met kleine bedrijven

Ontvang kooptips van aandelen van kleine bedrijven met een groot potentieel 


Leer winstgevend handelen

Via deze masterclass leer je winstgevend handelen op de beurs in je eigen tijd! 


Aandelen-waarderen.nl

Beleg als een Expert: Ontdek met Onze Software de Volgende Apple of Tesla!


Disclaimer: Met beleggen kunt u uw inleg verliezen.