Aandeel Symrise

Aandeel Symrise: Verkoopadvies ondanks sterke start van het jaar

Symrise ontwikkelt, produceert en levert parfums, cosmetische actieve ingrediënten en grondstoffen, aroma’s en functionele ingrediënten. Het bedrijf is actief over de hele wereld, met ca. 10.000 medewerkers in meer dan 100 vestigingen, die meer dan 6.000 klanten in meer dan 150 landen bedienen.

De activiteiten zijn zeer gediversifieerd; Symrise betrekt diverse natuurlijke grondstoffen uit meer dan 100 landen voor de productie en levering van ca. 30.000 producten. De geuren en ingrediënten van Symrise hebben een “sweet spot” in de productiewaardeketen; zij maken slechts 1%-5% uit van de eindproductkosten, maar zijn de belangrijkste aankoopcriteria voor een klant en een motor van het succes van het eindproduct.

3 segmenten van Symrise

De groep is actief in drie segmenten:

 1.  Scent & Care (39% van de omzet in 2020), bestaande uit de divisies geurstoffen, cosmetische ingrediënten en aromamoleculen
 2. Flavor (35%), bestaande uit de dranken-, hartige en zoete activiteiten, en
 3. Nutrition (26%), bestaande uit de divisies pet food, food, aqua (mariene ingrediënten), American Dehydrated Foods/International Dehydrated Foods (vleesgebaseerde ingrediënten) en probiotica. Elke divisie heeft zijn eigen onderzoeks- en ontwikkelingsfaciliteit. Ondertussen is Symrise van plan de segmenten Flavor en Nutrition samen te voegen tot één om de klantpenetratie te vergroten en het een slankere organisatie te maken.

Segmenten Symrise

Grafiek

 

SWOT-analyse

Sterke punten

 • Afgelegen afzetmarkten
 • Verticale en horizontale integratie
 • Hoge drempels voor markttoegang
 • Internationale bedrijfsactiviteiten
 • Superieure organische groei met hoge marges

Zwakke punten

 • Hoge uitgaven voor O&O
 • Verspilling door productie
 • Onevenredig hoge innovatiekosten
 • 15% van de werknemers werkt in R&D
 • Ondervertegenwoordiging in Noord-Amerika

Kansen

 • Trend naar suikerreductie
 • Trend naar voedingsvervangers
 • Aantrekkelijke groeivooruitzichten in cosmetica-ingrediënten en dierenvoeding
 • Toenemende aanwezigheid in opkomende markten

Bedreigingen

 • Trend naar natuurlijke voeding
 • Clusterrisico als gevolg van regionale teeltfocus op Madagaskar
 • Afnemend consumentenvertrouwen
 • Gewassentekort voor natuurlijke grondstoffen

Management

De directie bestaat uit de volgende leden: Dr. Heinz-Jürgen Bertram, Olaf Klinger, Achim Daub, Heinrich Schaper en Dr. Jean-Yves Parisot.

Management Symrise

Dr. Heinz-Jürgen Bertram
Na het behalen van zijn doctoraat in de chemie in 1987, bekleedde hij verschillende managementfuncties op het gebied van onderzoek in de Bayer Groep, de Haarmann & Reimer Groep en Symrise GmbH & Co KG. In 2003 nam hij de wereldwijde leiding over van de Aroma Chemicals Division bij Symrise GmbH & Co KG.

In 2004 werd hij hoofd operations bij hetzelfde bedrijf. In 2006 nam hij de wereldwijde leiding over van de Flavor & Nutrition Division bij Symrise AG. Hij is lid van de Raad van Bestuur sinds december 2006 en voorzitter van de Raad van Bestuur van Symrise AG sinds augustus 2009.

Olaf Klinger
Voordat hij zijn carrière bij bekende bedrijven begon, studeerde de heer Klinger in 1992 af in bedrijfskunde. Gedurende drie jaar werkte hij op de financiële afdeling van Mannesmann AG totdat hij in 1996 de leiding overnam van de treasury-afdeling voor Mannesmann Corp./USA. In 2002 stapte hij over naar Merck KGaA en werd hij hoofd van de wereldwijde financiële organisatie. In 2015 werd hij CFO van de AMEOS Group in Zwitserland. Sinds 2016 CFO van Symrise AG.

Achim Daub
Nadat hij in 1990 afstudeerde in de economie, bekleedde hij verschillende functies binnen de Procter & Gamble Group. In 2001 stapte hij over naar Coty GmbH, waar hij Managing Director was voor de DACH-regio. Sinds 2004 bekleedde hij verschillende functies en landen binnen de Symrise Groep. Sinds december 2006 is hij lid van de Raad van Bestuur van Symrise AG en is hij verantwoordelijk voor de divisie Scent & Care.

Heinrich Schaper
De heer Schaper is sinds 1976 werkzaam bij Symrise. Na een opleiding als industrieel bediende, begon hij zijn carrière aanvankelijk als sales manager voor aroma’s. In 1985 nam hij de leiding over de verkoop van aroma’s in Europa, later ook in het Verenigd Koninkrijk. In 1997 werd hij Vice President Flavours in de VS. In 2000 werd hij Regional Manager Flavours EAME. Sinds oktober 2016 is hij als lid van de Raad van Bestuur verantwoordelijk voor de divisie Flavour.

Dr. Jean-Yves Parisot
Na zijn studies diergeneeskunde en MBA aan de HEC Paris, startte de heer Parisot zijn carrière in sales en marketing bij Pfizer. Van 1996 tot 2000 was hij algemeen directeur van Rhône Poulenc in Polen. In 2004 trad hij in dienst bij Dansico als Vice President Global Marketing & Sales Development. In 2009 nam hij de functie van Head of the Food Division over bij Diana. sinds 2014 is hij Head of the Diana Division bij Symreise. twee jaar later is hij als lid van de Raad van Bestuur verantwoordelijk voor de Nutrition Division.

Aandeelhouders Symrise

Aandeelhouders Symrise

Solide start in 2022

Symrise’s omzet over het eerste kwartaal overtrof de verwachtingen van analisten en van ons, met een behoorlijke verbetering op het organische front. De recente overnames en de gunstige wisselkoerseffecten droegen ook bij aan de omzetgroei. Het bedrijf zag een groei over een brede linie in de regio’s, aangevoerd door Latijns-Amerika; per segment was Taste, Nutrition, and Health bijzonder sterk. Het management heeft zijn omzet- en EBITDA-guidance voor 2022 gehandhaafd, ondanks de huidige volatiele markt, wat geruststellend is.

Omzet iets hoger dan verwacht, vraag blijft hoog

De omzet over het eerste kwartaal van 2022 steeg met bijna 15% j-o-j tot EUR 1,1 miljard, wat boven de consensus van EUR 1,06 miljard uitkomt, ondersteund door een solide autonome groei van 8,3% j-o-j (versus de consensusverwachting van +5,8% j-o-j). De totale omzet profiteerde ook van positieve effecten op de portefeuille (+3,2ppt) en gunstige wisselkoersschommelingen (+3,4ppt).Halfjaarresultaten Symrise

Fatsoenlijke organische groei voortgezet in alle segmenten en regio’s

Per segment handhaafde Taste, Nutrition, and Health zijn organische sterkte en rapporteerde het opnieuw een dubbelcijferige groei van 10,5% j-o-j in het eerste kwartaal (boven de analistenverwachting van +6,3% j-o-j) dankzij een aanzienlijke groei van de toepassingen voor dierenvoeding en dranken. Ondertussen vertraagde de organische groei van 4,9% j-o-j in Scent and Care (tegenover een consensus van +5,0% j-o-j) enigszins ten opzichte van het vierde kwartaal (+7,6% j-o-j), maar het segment bleef goede prestaties neerzetten in de segmenten fijne geuren en cosmetische ingrediënten dankzij de toegenomen reisactiviteit.

De vraag naar aromamoleculen was enigszins gematigd, terwijl de verkoop van consumentenparfums daalde door de normalisering van de vraag naar hygiëne-/schoonmaakproducten. Per regio bleef de solide autonome groei aanhouden in Latijns-Amerika (+17% j-o-j) en Asia Pacific (+10% j-o-j), terwijl Europa, Afrika en het Midden-Oosten (+7% j-o-j) en Noord-Amerika (+5% j-o-j) eencijferige omzetstijgingen rapporteerden.

Conclusie

Symrise rapporteerde een sterke start van 2022, waarbij de omzet profiteerde van de aanhoudend grote vraag, de voordelen van de uitbreiding van de portefeuille en gunstige valuta-effecten. Voor 2022 herhaalt het concern zijn guidance van een autonome omzetgroei van 5-7% (versus 7,1% in het EAR), en stabiele EBITDA-marges van circa 21% (EAR: 21,1%). Het bedrijf verwacht hogere grondstofkosten in 2022 en kan zijn toevlucht nemen tot prijsverhogingen om die inflatie te compenseren. Daarom herhalen wij onze SELL rating en DCF-backed PT van EUR 95,00.

Aandeleninformatie

Bedrijf: Symrise AG
Ticker: SY1
Beurs: Xetra 
Koers: 102,27 euro
Koersdoel: 95,00 euro
ISIN: DE000SYM9999 

Deze analyse wordt je aangeboden door AlsterResearch. AlsterResearch is een Duits bedrijf en doet professioneel aandelenonderzoek naar (vooral) Duitse aandelen conform MIFID II richtlijnen. Je kunt AlsterResearch volgen op Twitter door hier te klikken en je kunt inschrijven op de ResearchHub door hier te klikken.

Laat een reactie achter

Deel dit artikel

Iedere maand een gratis overzicht van nieuwe analyses in je mailbox?

Ontvang gratis professionele analyses van aandelen

Meld je gratis aan en ontvang gratis analyses + toegang tot het forum en meer!