Aandeel Siemens Healthineers

Aandeel Siemens Healthineers: Resultaten Q1 verrassen positief, koersdoelverhoging naar 75 euro

Siemens Healthineers (SHL) AG werd in 2017 opgericht als de afzonderlijk beheerde gezondheidszorgeenheid van industrieel conglomeraat Siemens AG. SHL is een wereldwijd bedrijf voor medische technologie (MT) dat voornamelijk een breed scala aan geavanceerde therapieën, diagnostica en innovatieve beeldvormingsproducten en -diensten ontwikkelt, produceert en distribueert aan zorgverleners in 180+ landen.

SHL biedt ook klinische consultatiediensten aan, vergezeld van een breed gamma aan opleidings- en dienstenaanbod. De belangrijkste productievestigingen bevinden zich in Duitsland, China en de VS, met ongeveer 65.400 werknemers en een sterke directe aanwezigheid in meer dan 70 landen. De moedermaatschappij Siemens bezit een meerderheidsbelang van 75,4% in de onderneming.

Actief in 3 segmenten

Siemens Healthineers is actief in drie segmenten:

  • Imaging (62% van de totale inkomsten) omvat beeldvormingsproducten en -oplossingen, samen met belangrijke diagnostische apparatuur zoals angiografie, echografie, computertomografie, moleculaire beeldvorming, magnetische resonantie en robotische röntgenapparatuur.
  • Het segment Diagnostiek (27%) biedt een breed scala aan immunoassay-, moleculaire, chemische, hematologische en urinediagnostische testoplossingen voor moleculaire, point-of-care en laboratoriumdiagnostiek.
  • Het segment Geavanceerde therapieën (11%) omvat sterk geïntegreerde diensten, oplossingen en producten op klinisch gebied.

SWOT-analyse

Sterke punten

  • Goed verankerd in markten met hoge toetredingsdrempels
  • Hoog aandeel van terugkerende inkomsten uit diensten

Zwakke punten

  • Prijzige overname Varian weegt op rendement

Kansen

  • Marktgroei gedreven door megatrends in de gezondheidszorg (vergrijzing, toename van chronische ziekten, enz.)

Bedreigingen

  • Toenemende concurrentie in beeldvorming
  • Strengere regelgeving
  • Prijsdruk van grote klanten

Aandeelhouders Siemens Healthineers

Management

Dr. Bernd Montag werd in februari 2015 chief executive officer (CEO) van Siemens Healthineers. Hij kwam in 1995 bij het bedrijf en nam in 2004 de verantwoordelijkheden over van computertomografie. Bernd leidde als CEO ook het segment beeldvorming en therapie tussen 2008-2015.

Dr. Jochen Schmitz kwam in 1996 bij het bedrijf en is sinds december 2017 de chief financial officer (CFO). Hij trad in 2004 toe tot de gezondheidseenheid en was daarvoor CFO bij Diagnostics en Imaging/Therapy systems.

Dr. Christoph Zindel is sinds oktober 2019 lid van de raad van bestuur van de onderneming. Hij trad in 1998 in dienst bij het gezondheidszorgbedrijf en heeft sindsdien verschillende leidinggevende functies binnen het bedrijf bekleed.

Darleen Caron is lid van de raad van bestuur (CHRO) en bekleedt de functie van directeur Arbeid sinds februari 2021. Darleen is een wereldwijde Human Resources executive met meer dan 30 jaar internationale ervaring in beursgenoteerde bedrijven in de industriële en dienstensector.

management siemens

Resultaten Q1 2022 verrassen positief, verwachtingen verhoogd

SHL kende een solide ordermomentum en omzetgroei in het tweede kwartaal, waarbij alle segmenten gezonde prestaties neerzetten. Ook de EBIT-marge verbeterde, ondanks uitdagingen op het vlak van bevoorrading en inflatiedruk. De inkomsten en de adj. EBIT lagen respectievelijk 3% en 6% hoger dan de marktverwachtingen. De vraag naar COVID-19 antigeentests bleef hoog en was een belangrijke motor van de hogere inkomsten en een reden voor een opwaardering van de verwachtingen voor het volledige jaar.

Voor boekjaar 2022 verwacht het management nu een omzetgroei van 5,5%-7,5% j.o.j. (tegenover 3,0%-5,0% j.o.j. voorheen), met een verwachte omzet van antigeentests van EUR 1,3 miljard (tegenover EUR 700m voordien). Het verhoogde zijn verwachtingen voor het segment Diagnostics – een jaar-op-jaar omzetgroei van mid-single digits (tegenover een lage eencijferige negatieve groei), met een adj. EBIT-marge van low-to-mid teens (tegenover low teens). Voor Imaging verwacht het bedrijf een omzetgroei van 6%-8% (tegenover 5%-8%) en een iets lagere marge van 21%-22% (tegenover 22%-23%). SHL mikt op een gewone winst per aandeel adj. van EUR 2,25 tot EUR 2,35 tegenover EUR 2,18 tot EUR 2,30 voordien.

kwartaalcijfers-siemens-healthineers

Sterke omzetgroei over de hele lijn

De omzetgroei versnelde verder tot 37,7% j-o-j op gerapporteerde basis tot EUR 5,5 mld versus +31,0% j-o-j in het eerste kwartaal. De autonome groei van 15,8% j.o.j. (+9,5% j.o.j. in het eerste kwartaal) was zelfs nog beter en lag ruim boven de consensusverwachting van ca. 10% j.o.j., vooral dankzij een sterke verbetering in het segment Diagnostics. Exclusief (ex.) snelle COVID-19 antigeentests bedroeg de groei van de org. 4,4% j.o.j..

De book-to-bill ratio voor apparatuur was in het kwartaal gezond op 1,22x, wat wijst op een aanhoudend positief ordermomentum. Op jaarbasis was het Diagnostics-segment opnieuw het lichtpunt, met een omzetgroei van 37,2% (consensus: +18% j.o.j. op org. basis; ex. antigen: vlak j.o.j.), aangevoerd door de grote vraag naar snelle antigeentests, vooral in Europa en de VS.

De omzet van Imaging steeg met 6,5% (j.o.j.) dankzij sterke groei in computertomografie en magnetische resonantie. De omzet van Advanced Therapy groeide met 7,6% en Varian droeg voor 706 miljoen euro bij aan de inkomsten in Q2. In termen van jaar-op-jaar omzetgroei per geografie, presteerden Noord- en Zuid-Amerika (+33,0%) beter (+9,0% ex-antigen) en EMEA (+12,0%) kende een goed momentum. Azië/Australië (-1,0%) daalde echter, als gevolg van een hoge vergelijkbare basis en pandemie-gedreven lockdowns in China die resulteerden in een daling van het aantal routinetests.

Winstgevendheid verbetert dankzij sterke opbrengstengroei, ondanks tegenwind

De aangepaste EBIT steeg met 47,1% j-o-j tot EUR 980 miljoen in het tweede kwartaal van boekjaar 2022, 6% boven de consensus, waarbij de marge met 110bps j-o-j verbeterde tot 17,9%. De sterke groei van de omzet compenseerde ruimschoots de impact van ongunstige wisselkoersschommelingen en hogere aankoop- en logistieke kosten. De adj. EBIT-marge in Diagnostics (+8,7ppt j.o.j. tot 19,3%) liet een sterke stijging zien, terwijl Advanced Therapies (-2,2ppt j.o.j. tot 12,0) en Imaging (-90ppst j.o.j. tot 20,2%) zwak presteerden.

Koopaanbeveling en koersdoelverhoging naar 75 euro

SHL rapporteerde goede resultaten over het tweede kwartaal van het boekjaar 2022 en versloeg de consensus voor zowel de omzet als de EBIT. De robuuste groei van de omzet hield aan, terwijl de adj. EBIT-marge iets verbeterde. De Varian-activiteiten (overname afgerond in april 2021) liggen ook op schema, met een gezond orderboek en een book-to-bill ratio van 1,3x. Op basis van de gezonde prestaties in het eerste halfjaar heeft het management zijn vooruitzichten voor 2022 voor zowel de inkomsten als de winst per aandeel verhoogd. Dit zal, samen met de betere resultaten, waarschijnlijk positief worden onthaald door beleggers. Op basis van een DCF-model hebben wij het koersdoel licht verhoogd tot EUR 75,00 (oud: EUR 70,00) en handhaven wij ons advies op Kopen.

Grafiek

Aandeleninformatie

Bedrijf: Siemens Healthineers AG
Ticker: SHL
Beurs: Xetra 
ISIN: DE000SHL1006 

Deze analyse wordt je aangeboden door AlsterResearch. AlsterResearch is een Duits bedrijf en doet professioneel aandelenonderzoek naar (vooral) Duitse aandelen conform MIFID II richtlijnen. Je kunt je inschrijven op de ResearchHub door hier te klikken.

Laat een reactie achter

Deel dit artikel

Iedere maand een gratis overzicht van nieuwe analyses in je mailbox?

Ontvang gratis professionele analyses van aandelen

Meld je gratis aan en ontvang gratis analyses + toegang tot het forum en meer!