aandeel Siemens Energy

Aandeel Siemens Energy: Ellende in windenergie duurt voort

Siemens Energy AG is een pure-play leverancier van energietechnologie en -diensten en een spin-off van de voormalige gas- en elektriciteitsdivisie van industrieel conglomeraat Siemens AG. Het bedrijf heeft een belang van 67% in Siemens Gamesa Renewable Energy (SGRE).

Het is aanwezig in de volledige energiewaardeketen, gaande van opwekking en transmissie tot exploitatie- en onderhoudsdiensten in zowel conventionele als hernieuwbare energie. De inkomsten van de Duitse onderneming zijn goed gespreid over Europa, het Midden-Oosten en Afrika (EMEA; 52% van de omzet in 2020), Noord- en Zuid-Amerika (30%) en Azië/Australië (18%), en de onderneming heeft 91.000 mensen in dienst in meer dan 90 landen.

Segmenten Siemens Energy

Siemens Energy is actief in twee rapporteringssegmenten:

1) Gas & Power (G&P: 66% van de inkomsten in 2020), dat diverse producten, oplossingen en diensten aanbiedt op het gebied van elektriciteitstransmissie, gedistribueerde elektriciteitsopwekking en industriële toepassingen voor de olie- en gasindustrie (O&G), en ook nieuwe technologieën aanbiedt op het gebied van decarbonisatie.

2) SGRE (34% van de inkomsten in 2020), dat de nadruk legt op ontwikkeling, ontwerp, productie, levering en installatie, alsook op geavanceerde technologische diensten in de sector van de hernieuwbare energie (RE), met een belangrijke focus op windenergieopwekking. Vanaf 2020 bedraagt de orderportefeuille van de onderneming 34 miljard euro, waarvan 57% in G&P en 43% in SGRE.

SWOT-analyse

Sterke punten

  • Leidende marktpositie in meer dan 1/3 van de inkomsten, top 3 in de rest van de inkomsten
  • Enorme geïnstalleerde basis resulterend in meer dan 30% stabiele inkomsten uit diensten

Zwakke punten

  • Te hoge kostenbasis drukt de marges
  • Nog steeds sterke blootstelling aan opwekking met fossiele brandstoffen

Kansen

  • Toenemende vraag naar hernieuwbare energie (wind!) en overeenkomstige netverbeteringen
  • Verschuiving naar schonere fossiele brandstoffen (gas vs. steenkool)
  • Kosteninitiatieven drijven de winst op

Bedreigingen

  • Decarbonisatie kan oude dienstenactiviteiten schade
  • Stijgende kapitaalkosten in de olie- en gassector
  • Toenemende concurrentiedruk in rijpe markten

Aandeelhouders Siemens Energy

Aandeelhouders Siemens Energy

Management

Dr. Christian Bruch is sinds mei 2020 president en chief executive officer van Siemens Energy en Siemens Energy Management GmbH. Daarvoor was hij meer dan anderhalve decennium werkzaam bij Linde Group in verschillende functies

Maria Ferraro is sinds 1 mei 2020 lid van de raad van bestuur en chief financial officer van Siemens Energy. Daarvoor was zij onder meer chief financial officer van Siemens’ groepsmaatschappij Digital Industries

Dr. Ing. Jochen Eickholt zetelt in de raad van bestuur van Siemens Energy AG en Siemens Energy Management GmbH. Hij werkt sinds 1999 bij Siemens en heeft binnen de onderneming leidinggevende functies bekleed

Tim Oliver Holt is sinds april 2020 lid van de raad van bestuur van Siemens Energy AG en lid van de raad van bestuur van Siemens Energy Management GmbH. Hij is verantwoordelijk voor de bedrijfsonderdelen Transmission en Siemens Gamesa Renewable Energy en voor de regio Noord- en Zuid-Amerika.

Kerncijfers Siemens Energy AG

Windenergie ellende duurt voort in 2e kwartaal

Siemens Energy (ENR) rapporteerde voorlopige resultaten voor het tweede kwartaal, die deprimerend onthulden dat de problemen voor Siemens Gamesa Renewable Energy (SGRE) onverminderd voortduren. SGRE rapporteerde een aangepast EBIT verlies van EUR 304m, ongeveer op hetzelfde niveau als in het eerste kwartaal. De inkomsten daalden met 11% k-o-k (ruwweg gelijk j-o-j) tot 2,2 miljard euro.

Problemen met de toeleveringsketen en de daarmee samenhangende kosteninflatie en projectvertragingen verergeren de bekende problemen met het nieuwe onshore platform 5.X. SGRE probeert nog steeds haar guidance te halen, maar dit omvat nu de positieve impact van de verkoop van activa in Zuid-Europa (EUR 580m opbrengsten en iets lagere EBIT-bijdrage) en moet dus worden gezien als een verlaging van de guidance. Een lichtpuntje is offshore, dat winstgevend lijkt te zijn.

Gas en Power overtreffen de verwachtingen

In tegenstelling tot SGRE rapporteerde het segment Gas and Power (GP) solide resultaten, in lijn met de omzet en beter dan verwacht op het vlak van de aangepaste EBITA (marge van 5,3% tegenover 4,1% voorspeld.) De orderontvangsten van EUR 6,7 miljard (+10% k-o-k, +29% j-o-j) verrasten eveneens positief en wijzen op groei in dit segment in de toekomst.

Groepsdoelstelling in gevaar

Tot dusver verwachtte het management een groei van de groepsinkomsten tussen -2% en +3% en een aangepaste EBITA-marge van 2% tot 4%. De problemen bij SGRE leiden ertoe dat het management de groepsverwachting voor FY22 herziet. Ook de oorlog in Oekraïne en de sancties tegen Rusland hebben een impact op de verkoop en de winstgevendheid en zetten de bevoorradingsketens verder onder druk. Het management van ENR voelt zich momenteel niet in staat om de mogelijke gevolgen voor de rest van het boekjaar volledig in te schatten en kan verdere negatieve effecten op de omzet en winstgevendheid niet uitsluiten.

Koersdoel omlaag, maar handhaving koopaanbeveling

De problemen in de windenergiesector kunnen de marges blijven drukken en daarom verlagen wij de ramingen. Zodra de optimalisatieprogramma’s echter aanslaan en de problemen in de bevoorradingsketen zijn opgelost, zou de aandacht opnieuw moeten uitgaan naar het toekomstige groei- en margepotentieel.

ENR geeft voorrang aan de ontwikkeling van een duurzame portefeuille, met inbegrip van waterstof, en bevindt zich in een goede positie om dit te doen, gezien zijn omvang en slagkracht. Wij herhalen onze koopaanbeveling met een verlaagd koersdoel van EUR 30,50 (oud: EUR 36,00).

Aandeleninformatie

Bedrijf: Siemens Energy AG
Ticker: ENR
Beurs: Xetra 
Koers: 18,78 euro
Koersdoel: 36,00 euro
ISIN: DE000ENER6Y0 

Deze analyse wordt je aangeboden door AlsterResearch. AlsterResearch is een Duits bedrijf en doet professioneel aandelenonderzoek naar (vooral) Duitse aandelen conform MIFID II richtlijnen. Je kunt je inschrijven op de ResearchHub door hier te klikken.

 

Laat een reactie achter

Deel dit artikel

Iedere maand een gratis overzicht van nieuwe analyses in je mailbox?

Ontvang gratis professionele analyses van aandelen

Meld je gratis aan en ontvang gratis analyses + toegang tot het forum en meer!