Aandeel Shop Apotheke

Aandeel Shop Apotheke: Koopwaardig na nieuwe joint venture

Shop Apotheke behoort tot de toonaangevende online apotheken in Europa, met meer dan 7 miljoen actieve klanten per jaar. Met herhalingsorders van meer dan 80% en vrijwel geen retourzendingen (<1%) richt SAE zich voornamelijk op OTC-medicijnen zonder recept, functionele voeding en voedingssupplementen. In Duitsland biedt SAE ook geneesmiddelen op recept (Rx) aan, met de bedoeling deze dienst uit te rollen naar andere markten op het Europese vasteland. De markt wordt echter gekenmerkt door een hoge mate van fragmentatie en meerdere regelgevingen van EU-lidstaten. Volgens ons kan dit de schaalvoordelen voor grensoverschrijdende exploitanten beperken, waardoor de marges en uiteindelijk de rendementen langer matig zullen blijven.

Bovendien heeft SAE te kampen met zware concurrentie van gevestigde apotheekketens, lokale drogisterijen en andere online apotheken. Het concurreert ook met algemene e-commercespelers, zoals Amazon, die marktplaatsfuncties aanbieden voor lokale apotheken.

Structurele en seculiere groei

De markt voor online apotheken in Europa zal naar verwachting groeien met een CAGR van meer dan 14% in 2019-2025E. Seculaire factoren, zoals de stijgende zorgbehoeften van de vergrijzende bevolking, het toenemende aantal chronische ziekten en de stijging van de overheidsuitgaven voor gezondheidszorg, in combinatie met de toenemende internet/mobiele penetratie, hebben de groei van online apotheken gestimuleerd. Het gemak van online aankopen, vooral tijdens de COVID-19 pandemie, heeft de verschuiving van fysieke apotheken naar e-apotheken verder aangewakkerd.

In deze omgeving is SAE zowel organisch gegroeid als door meerdere overnames (RedTecLab in 2013; Farmaline in 2016; Europa Apotheek Venlo in 2017; nu3 in 2018 en SMARTPATIENT in 2021). Eerdergenoemde seculaire factoren en SAE’s gestage investeringen in de versterking van zijn IT-infrastructuur, regionale aanwezigheid en logistiek zouden de omzetgroei moeten ondersteunen, die wij schatten op meer dan 25%.

Strategisch partnerschap met Galencia

SAE kondigde recent aan dat het een strategisch partnerschap aangaat met Galencia AG, de toonaangevende geïntegreerde zorgverlener in Zwitserland. De twee bedrijven zullen de bedrijfsactiviteiten van de gespecialiseerde apotheek Mediservice AG en de online apotheek shop-apotheke.ch combineren in een joint venture. SAE bezit 51% en Galencia 49% van de joint venture, die volledig zal worden geconsolideerd. De transactie moet nog worden goedgekeurd door de regelgevende instanties.

Mediservice is de toonaangevende gespecialiseerde apotheek in Zwitserland met een focus op postordergeneesmiddelen (Rx) en de zorg voor chronisch zieke patiënten. In FY23 zullen de huidige activiteiten van Mediservice naar verwachting een netto-omzet genereren van ongeveer CHF 450m met een EBITDA-marge tussen 2% en 3%. Door de combinatie met de Zwitserse activiteiten van SAE ontstaat de grootste online apotheek in Zwitserland. Het aanbod omvat zowel gezondheids- en schoonheidsproducten als geneesmiddelen op recept en gezondheidsdiensten.

De details van de transactie wijzen op een aantrekkelijk veelvoud. Als gevolg van de transactie zal SAE aan Galencia een nettobetaling van 86 miljoen euro doen, betaald in 1,2 miljoen aandelen uit een kapitaalverhoging (Galencia zal nog eens 0,4 miljoen aandelen uit de kapitaalverhoging verwerven tegen 72,50 euro per aandeel). Volgens SAE worden, indien de transactie in mei wordt afgesloten, de incrementele inkomsten in FY23 geraamd op EUR 270-300m en de incrementele EBITDA op EUR 5-10m. Wanneer het midden wordt genomen en op jaarbasis wordt berekend, komen de extra inkomsten uit op ongeveer 430 miljoen EUR en de extra EBITDA op ongeveer 11 miljoen EUR.

Uitgaande van een schuldenloze transactie en 51% eigendom, zijn de transactie multiples 0,4x EV/omzet en 15x EV/EBITDA, wat zeer gunstig afsteekt bij de multiples van SAE. Deze berekening houdt echter GEEN rekening met het feit dat SAE in de joint venture 49% van shop-apotheke.ch opgeeft. Helaas zijn de omzet en EBITDA voor dit onderdeel niet bekendgemaakt.

Naast redelijke multiples heeft de JV met Galencia nog andere positieve aspecten voor SAE. Synergieën lijken waarschijnlijk, bijvoorbeeld op het gebied van technologie en logistiek. Een uitgebreider productassortiment biedt mogelijkheden voor cross-selling. Ten slotte zal de transactie de blootstelling aan de Duitse markt en de daarmee gepaard gaande onzekerheden betreffende de invoering van elektronische recepten in Duitsland verminderen. Wij zullen onze ramingen pas na de afronding van de transactie aanpassen, maar denken dat de transactie waardeverhogend zal werken. KOPEN met een koersdoel van 85,00 euro.

Grafiek

Aandeleninformatie

Bedrijf: Shop Apotheke
Ticker: SAE 
Beurs: Xetra 
ISIN: NL0012044747 

Over de auteur

Deze analyse wordt je aangeboden door AlsterResearch. AlsterResearch is een Duits bedrijf en doet professioneel aandelenonderzoek naar (vooral) Duitse aandelen conform MIFID II richtlijnen. Je kunt AlsterResearch volgen op Twitter door hier te klikken en je kunt inschrijven op de ResearchHub door hier te klikken.

Geef een reactie

Deel dit artikel

Profiteer van de volgende acties: 

Toegang tot private equity vanaf €5000,-

Doe mee met de allerrijksten en profiteer van hoge rendementen!

Ontvang €200,- transactietegoed

Profiteer van verlaagde tarieven en ontvang rente op je niet belegde geld

Ontvang tot €110,- transactietegoed

Open net als 2,5 miljoen andere beleggers een gratis rekening

Meer voor jou als belegger:


Hoge rendementen met kleine bedrijven

Ontvang kooptips van aandelen van kleine bedrijven met een groot potentieel 


Leer winstgevend handelen

Via deze masterclass leer je winstgevend handelen op de beurs in je eigen tijd! 


Aandelen-waarderen.nl

Beleg als een Expert: Ontdek met Onze Software de Volgende Apple of Tesla!


Disclaimer: Met beleggen kunt u uw inleg verliezen.