Aandeel Puma

Aandeel Puma: Koopaanbeveling ondanks aanhoudende tegenwind

Puma is een toonaangevend merk dat zich richt op sportartikelen, met name het ontwerp en de productie van atletisch/casual schoeisel, kleding en accessoires. De inspanningen van het bedrijf op het gebied van merken en producten zijn onderverdeeld in Teamsport, Track and Field, Basketbal, Golf, Motorsport en andere speelvelden. Partnerschappen met grote en wereldwijd bekende sportclubs (bv. Manchester City) en met bekende atleten zorgen voor een grote merkbekendheid.

De markt voor sportschoeisel en -kleding is zeer concurrerend wat betreft product-, materiaalkwaliteit en prijs, met verschillende regionale en wereldwijde spelers die actief zijn op dit gebied. Toch blijft Puma een van de belangrijkste spelers in de sector, gesteund door het superieure merk. De sector werd hard getroffen door het uitbreken van COVID-19. De aanzienlijke groei van het online winkelen in combinatie met de toegenomen aandacht van de consument voor fitness hebben echter een deel van de verloren omzet goedgemaakt.

Sinds 2013 heeft Puma zijn omzet (CAGR 2013-2020: 8,3% tot 5,2 miljard euro) en omzet (CAGR: 47,1% tot 78,9 miljoen euro) gestaag zien stijgen, maar het blijft nog steeds ver achter bij Nike (37,4 miljard dollar, 2,5 miljard dollar) en Adidas (19,8 miljard euro, 443 miljoen euro). Het merk heeft echter een sterke impuls in de Asia Pacific (APAC) en via zijn brand heat-strategie wil het sportmensen en -teams aantrekken voor merkcampagnes.

Kerncijfers

Kerncijfers Puma

SWOT-analyse

Sterkes

 • Grote naamsbekendheid
 • Duidelijke concentratie op het kernmerk
 • Focus op sportartikelen
 • Goed gepositioneerd bij andere spelers

Zwaktes

 • Concurrentiedruk vereist hoge reclame-uitgaven
 • De onderneming opereert in een uiterst concurrerende omgeving
 • Afhankelijkheid van sport en sportevenementen

Kansen

 • Tot nu toe slechts een klein aandeel op de wereldmarkt
 • Uitbreiding van de eigen distributie
 • Grotere diversificatie van de productportefeuille (bijv. accessoires)

Bedreigingen

 • Zwakke vraag als gevolg van economische teruggang
 • Druk op de productieketens, vooral bij de aankoop in Azië

Management

Bjorn Gulden is sinds juli 2013 de chief executive officer (CEO) van Puma en is tevens lid van de raad van bestuur. Hij heeft meer dan twee decennia ervaring in de sportartikelen- en schoenenindustrie. Eerder was Bjorn onder meer CEO van de Deense detailhandel Pandora en managing director van Deichman, Europa’s grootste schoenenverkoper, en bekleedde hij leidinggevende functies bij Adidas en Helly Hansen.

Hubert Hinterseher is sinds juni 2021 de chief financial officer (CFO) van Puma en is lid van de raad van bestuur. Hij werkt al 15 jaar bij Puma en is verantwoordelijk voor financiën, juridische zaken, IT en bedrijfsoplossingen.

Anne-Laure Descours is sinds februari 2019 aangesteld als chief sourcing officer (CSO) en maakt ook deel uit van de raad van bestuur. Zij bracht eerder haar carrière door bij Li&Fung en Otto International en heeft meer dan 30 jaar ervaring in de sourcing industrie.

Arne Freundt is sinds juni 2021 de chief commercial officer (CCO) en werkt al een decennium bij Puma. Hij is hoofd van de verkoop met inbegrip van retail, e-commerce en logistiek.

Aandeelhouders Puma

aandeelhouders puma

Resultaten van concurrent wijzen op aanhoudende tegenwind

De resultaten van Nike wijzen op aanhoudende tegenwind. Puma’s concurrent Nike heeft onlangs zijn vierdekwartaalresultaten (maart-mei) bekendgemaakt. Hoewel de resultaten van het bedrijf boven verwachting waren, waren er toch een aantal belangrijke aandachtspunten, die volgens ons relevant zijn voor Puma’s Q2 2022. Nike rapporteerde een daling van 20% in Greater China bij constante valuta (cc). China had te maken met de meest wijdverspreide COVID-verstoring sinds 2020, die meer dan 100 steden trof. Ook de omzet in Noord-Amerika daalde met 5%.

De verkopen in Europa en Azië/LATAM waren sterk en groeiden met dubbele cijfers. Wat de winstgevendheid betreft, had Nike te kampen met margedruk als gevolg van de gestegen voorraden tijdens het transport door de langere doorlooptijden als gevolg van de aanhoudende verstoringen van de toeleveringsketen. Daarnaast zorgden de hogere kosten voor zeevracht en logistiek en de gestegen productiekosten voor tegenwind. De hogere (seizoensgebonden) voorraadniveaus zullen leiden tot een hogere promotionele activiteit om uit te verkopen, wat wijst op een verdere druk op de marges. Over het geheel genomen blijft het bedrijf optimistisch, maar ook voorzichtig wat betreft het afzwakkende consumentengedrag, de inflatie en verdere verstoringen.

Hoewel Puma’s resultaten voor het eerste kwartaal van 2012 indrukwekkend waren, zette het management in april al een voorzichtigere toon op het vlak van winstgevendheid, gezien de onzekerheden rond de COVID-19-situatie en de daaruit voortvloeiende beperkingen in China, de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, de krappe vrachtvervoerssituatie en de aanhoudende kosteninflatie. Voor FY22 verwacht Puma een omzetgroei van ten minste 10% j-o-j in cc en een EBIT van EUR 600-700 miljoen (+16,7% j-o-j).

Conclusie

De resultaten van Nike bevestigen onze verwachting van aanhoudende tegenwind door verstoringen in de toeleveringsketen en kosteninflatie. Maar dit moet al in de prognoses van Puma zijn verdisconteerd, gezien het grote aantal onzekerheden. Toch zullen beleggers de voorraadniveaus van Puma in de gaten houden, aangezien de voorraden in het eerste kwartaal met ongeveer 60% waren gestegen. Positief is dat de vraag in Europa en Azië/LATAM er bemoedigend uitziet. Over het geheel genomen laten wij onze ramingen ongewijzigd. Wel leiden modelaanpassingen in verband met de hogere rente tot een lager koersdoel van EUR 86,00 (oud: EUR 104,00). Wij herhalen onze koopaanbeveling.

Grafiek

Aandeleninformatie

Bedrijf: Puma SE
Beurs: Xetra
Ticker: PUM
ISIN: DE0006969603 

Chat: Praat met andere beleggers over het aandeel Puma

DeKoersen Chatbox
Loading the chat ...

Forum: Wat zeggen andere beleggers over het aandeel Puma?

Discussieer of lees mee met anders beleggers over het aandeel Puma op ons forum. Je kunt als gast reageren, maar ook onder je eigen gekozen gebruikersnaam door je te registreren.

Klik hier om naar het forum te gaan

Over de auteur

Deze analyse wordt je aangeboden door AlsterResearch. AlsterResearch is een Duits bedrijf en doet professioneel aandelenonderzoek naar (vooral) Duitse aandelen conform MIFID II richtlijnen. Je kunt AlsterResearch volgen op Twitter door hier te klikken en je kunt inschrijven op de ResearchHub door hier te klikken.

Laat een reactie achter

Deel dit artikel

Iedere maand een gratis overzicht van nieuwe analyses in je mailbox?

Ontvang gratis professionele analyses van aandelen

Meld je gratis aan en ontvang gratis analyses + toegang tot het forum en meer!