Aandeel Katek Group

Aandeel KATEK SE: Interview met de CEO Rainer Koppitz

Katek SE is één van de toonaangevende elektronica diensteverleners in Europa. Het dienstenpakket omvat de volledige levenscyclus van het product, van ontwikkeling en snelle prototyping tot materiaalbeheer, serieproductie en testengineering, assemblage, logistiek en after-sales. We hebben het met CEO & Co-Founder Rainer Koppitz over de perspectieven en groeivooruitzichten van KATEK SE.

GBC AG: Mijnheer Koppitz, kunt u ons kort een overzicht van uw bedrijf en strategie geven?

Rainer Koppitz: Met genoegen hebben wij vorig jaar een omzet van 540 miljoen euro behaald. Nummer drie in Europa en nummer twee in Duitsland op onze markt. Dat doen we met zo’n 2.800 medewerkers op tal van locaties in Duitsland, Oost-Europa en in toenemende mate ook in Noord-Amerika en Azië.

De strategie is eenvoudig: iedereen heeft het over digitalisering, maar de kern van deze digitalisering wordt gevormd door elektronische producten, systemen en machines die, dankzij de elektronica – zowel hardware als software – intelligent worden, d.w.z. dat zij kunnen denken, informatie opnemen en met elkaar communiceren.

Het aandeel van elektronica in de toegevoegde waarde van een auto was vijf procent in 1995. Met de nieuwe generatie elektrische voertuigen, zoals de Porsche Taycan, zal dit aandeel naar verwachting stijgen tot 50 procent. De Europese industrie als geheel is voor de ontwikkeling en productie van deze elektronica afhankelijk van partners.

De toenemende afhankelijkheid van Azië en de VS voor deze sleuteltechnologieën is zorgwekkend, KATEK wil deze kloof dichten. Ik geloof dat onze indrukwekkende groei van meer dan 30% in het afgelopen jaar alleen al onze strategie bevestigd.

Rainer Kopitz, CEO van KATEK Group
Rainer Kopitz, CEO van KATEK Group

GBC AG: Onze wereld ondergaat momenteel een zeer dynamische transformatie, alles wordt geëlektrificeerd, slim en verbonden. Hoe kunt u als leverancier van elektronicadiensten profiteren van deze snelgroeiende markt?

Rainer Koppitz: Wij positioneren ons als een Europees bedrijf, als een partner die haar Europese industriële klanten in een breed scala van sectoren, zoals machinebouw, eMobility, gezondheidszorg, robotica, Smart Home of Hernieuwbare energiebronnen, het complete elektronicapakket kan aanbieden.

Te beginnen met samenwerking bij de ontwikkeling, prototyping, de inkoop van de benodigde materialen (vooral op dit moment blijkt hoe eminent een krachtig inkoopsysteem is!), tot en met de productie van de elektronica of zelfs het complete apparaat, inclusief logistiek en aangesloten ondersteuning. Wij zijn het snelst groeiende bedrijf in Europa in dit segment en de reis is nog lang niet ten einde…

GBC AG: Niet alleen sinds de oorlog in Oekraïne is er een beweging weg van fossiele brandstoffen. Vooral op het gebied van mobiliteit en verwarming dringen politici aan op snelle veranderingen. Hoe bent u in deze markten gepositioneerd en hoe kunt u van deze langetermijntrend profiteren?

Rainer Koppitz: Absoluut! Met name op deze gebieden zijn wij perfect gepositioneerd. Kijk, op het gebied van eMobility hebben wij de beste AC-lader ter wereld ontwikkeld, de ghostONE, die nu op de markt wordt gebracht. Een white-label lader die de hogere klasse zal aanspreken in het segment van thuisladen en semi-openbaar laden.

De geïnstalleerde basis in Europa in dit volumesegment zal groeien van minder dan vijf miljoen eenheden nu tot ongeveer 65 miljoen eenheden in 2035. Ons grote voordeel hier is niet alleen dat het het beste product op de markt is met volledige ISO15118-compatibiliteit – de gouden standaard voor intelligent opladen van de toekomst – maar ook dat wij, te beginnen bij de ontwikkeling, de volledige materiaaltoevoer en productie in eigen hand kunnen houden en zelf kunnen doen.

“Ondanks het moeilijke marktklimaat hadden we het sterkste kwartaal in de geschiedenis van de onderneming”

Hierdoor kunnen wij beter opschalen dan aanbieders die niet over onze ervaring met elektronica beschikken. Marktaandelen zullen niet alleen worden gewonnen op basis van technische kenmerken of ontwerp – maar ook op basis van het vermogen om te presteren in moeilijke tijden. Oh ja, en in de hernieuwbare energie sector zijn we de toonaangevende leverancier van vermogenselektronica voor zonneopslagsystemen, één van de sterkste marktsegmenten ooit. Vorig jaar behaalden we al een omzet van ongeveer 50 miljoen op dit gebied en, gebaseerd op de orders die we hebben ontvangen, kan dit heel goed verdubbelen in de komende 18 maanden. Deze segmenten zijn erg leuk!

GBC AG: Op 11 mei maakte u overtuigende cijfers voor het eerste kwartaal bekend. Uw omzet bedroeg 158,4 miljoen euro en uw EBITDA steeg tot 9,7 miljoen euro. Kan u een korte verwachting geven van hoe 2022 eruit zal zien?

Rainer Koppitz: Wij zijn inderdaad zeer tevreden met de cijfers voor het eerste kwartaal van 2022. Ondanks het moeilijke marktklimaat hadden we het sterkste kwartaal in de geschiedenis van de onderneming. Zowel de omzet als het bedrijfsresultaat zijn aanzienlijk gestegen. Voor 2022 als geheel hebben wij aangekondigd dat wij autonoom zullen groeien met ten minste acht procent organische groei.

“Wij zitten liever in de hoek van underpromise and overdeliver”

Tegelijkertijd zou het bedrijfsresultaat moeten stijgen met ten minste tien procent ten opzichte van het voorgaande jaar. De geplande overname van SigmaPoint is nog niet in deze berekening opgenomen. Gezien het hoge orderboek en de hoge book-to-bill ratio van 1,25 zouden wij normaal gesproken onze jaarlijkse prognose moeten verhogen. We willen nog even wachten. De onzekerheden in de bevoorradingsketens en afzetmarkten zijn nog steeds groot en daarom moeilijk te berekenen.

Zodra wij meer duidelijkheid hebben, zullen wij dit mededelen. Het is ons duidelijk dat de cijfers voor het eerste kwartaal veel optimistischer zijn, maar wij blijven voorzichtig. Wij zitten liever in de hoek van “underpromise and overdeliver” …

GBC AG: Naast organische groei mikt u ook op fusies en overnames. Wat is de huidige status bij SigmaPoint? Streeft u naar verdere activiteiten in 2022?

Rainer Koppitz: Wij zijn al zeer ver gevorderd met de transactie. Wij werken momenteel aan een verduidelijking van de details en in het bijzonder moeten de plaatselijke autoriteiten in Canada worden geraadpleegd alvorens alles definitief wordt rondgemaakt. Dit zal er in de loop van de zomer wel door zijn. En bovendien zullen wij dan een voet aan de grond hebben in Noord-Amerika, een zeer goede zelfs. Indien onze Europese klanten het wensen dan kunnen wij ze ook daar bedienen, wat een absolute must is als Europa’s nummer drie!

Maar dit hoeft niet de laatste aanwinst van dit jaar te zijn. We zijn voortdurend op zoek naar bedrijven, ongeveer een dozijn elke maand. Wij kopen echter niet blindelings. Het moet een strategische fit zijn, vergelijkbaar met SigmaPoint. Het bedrijf is een van de toonaangevende elektronica dienstverleners in Canada.

GBC AG: Het KATEK-aandeel is nu ongeveer een jaar genoteerd op de beurs. Hoe vat u dit eerste jaar samen en zijn de verwachtingen op de kapitaalmarkt uitgekomen?

Rainer Koppitz: In het kort – zeer opwindend. Wij zijn naar de beurs gekomen in een zeer uitdagende en volatiele marktomgeving. De aandelenmarkt biedt ons de gelegenheid om onze buy-and-build strategie uit te voeren. Met de middelen van de beurs, zullen we erin slagen snel de nummer twee in Europa te worden. Het is ook duidelijk dat de koers van het aandeel momenteel geen reden tot vreugde is. Maar de koers van het aandeel en de operationele omgeving lopen erg uiteen. Over het geheel genomen, kunnen we alleen onze zaken beïnvloeden. We hebben weinig invloed op wat beleggers met het aandeel doen.

“Beloofd, geleverd. En dat is hoe we van plan zijn het te houden.”

Tot dusver hebben wij elke belofte die wij vóór de beursintroductie hebben gedaan, ingelost en wij hebben onze guidance vorig jaar in de moeilijkste omstandigheden steeds gehandhaafd en halverwege de beursintroductie bereikt. Beloofd, geleverd. En dat is hoe we van plan zijn het te houden.

Voor iedereen die gelooft in elektronisering als een onomkeerbare trend in alle industrieën, KATEK is het enige beursgenoteerde bedrijf in Duitsland dat kan deelnemen en profiteren van deze enorme mogelijkheden.

GBC AG: Kunt u ons een korte vooruitblik geven voor de komende jaren? Waar ziet u KATEK SE over vijf jaar?

Rainer Koppitz: De beroemde blik in de kristallen bol! We hebben duidelijk omschreven doelen. Over enkele jaren willen wij een omzet van meer dan een miljard euro realiseren, de nummer twee in Europa worden en ons meer en meer ontwikkelen in de richting van een operationele EBITDA van tien procent. Dit is allemaal haalbaar – en als we in dit tempo blijven groeien is dat ook zeer realistisch.

GBC AG: Laatste vraag: Het thema duurzaamheid en ESG wordt steeds belangrijker voor beleggers. Wat is uw duurzaamheidsstrategie en hoe heeft u die bij KATEK al in praktijk gebracht?

Rainer Koppitz: Wij zijn ervan overtuigd dat verantwoord ondernemen voor het milieu en de samenleving en duurzame groei elkaar niet uitsluiten. Bij KATEK nemen we deze kwestie zeer serieus. Duurzaam ondernemen is onmisbaar in de wereld van vandaag. Vorig jaar hebben wij een interne analyse uitgevoerd van de milieu-, sociale en bestuursvraagstukken om het juiste uitgangspunt te vinden.

Zo hebben wij bijvoorbeeld een leverancierscode opgesteld en de koolstofvoetafdruk van de KATEK-groep berekend. Maar dit is bij lange na niet genoeg. Dit jaar kijken we naar het bevorderen van diversiteit binnen het bedrijf, de veiligheid van onze werknemers en leveranciers, en milieuvriendelijke verpakkingen.

GBC AG: Mijnheer Koppitz, hartelijk dank voor het interview.

Grafiek Katek Group

Aandeleninformatie

Bedrijf: KATEK Group 
Beurs: Xetra
Ticker: KTEK
ISIN: DE000A2TSQH7 

Deze analyse wordt je aangeboden door GBC AG. GBC AG is een bankonafhankelijk Duitse investeringshuis en heeft veel ervaring en deskundigheid op het gebied van emissies voor kleine tot middelgrote Duitse ondernemingen. GBC AG is een betrouwbare en onafhankelijke partner voor vraagstukken op de kapitaalmarkt. 

Laat een reactie achter

Deel dit artikel

Iedere maand een gratis overzicht van nieuwe analyses in je mailbox?

Ontvang gratis professionele analyses van aandelen

Meld je gratis aan en ontvang gratis analyses + toegang tot het forum en meer!