aandeel delivery hero

Aandeel Delivery Hero: Flinke koersdoelverlaging en degradatie naar MDAX

De Deutsche Börse heeft de samenstelling van de Duitse beursindexen geactualiseerd. Met ingang van 20 juni viel Delivery Hero (DH) uit de DAX en keert terug naar de MDAX. Sinds augustus 2020 was Delivery Hero onderdeel van de DAX. Delivery Hero zal worden vervangen door Beiersdorf (BEI:GR), dat tot zijn degradatie in maart 2021 deel uitmaakte van de DAX. De opname van Delivery Hero in de hoogste index van Duitsland heeft heel wat kritiek uitgelokt aan de kant van de beleggers, onder meer over het gebrek aan bedrijfswinsten, weinig transparante rapportering en na een nieuwe en mislukte opstart heeft het bedrijf opnieuw geen activiteiten in Duitsland.

Wat de toekomstige winstgevendheid betreft, heeft de onderneming haar routekaart naar een break-even situatie uitgestippeld en verwacht zij voor boekjaar 2023 een positieve aangepaste EBITDA voor de hele groep te genereren. Dit zal worden ondersteund door een vertraging van de investeringen in het Integrated Verticals-segment, die reeds in het eerste kwartaal werd vastgesteld. Verder zal het bedrijf proberen om de winstgevendheid te verbeteren via verschillende inkomsten- en opEx-hefbomen, maar in eerste instantie is Delivery Hero van plan om break-even te draaien met zijn food delivery business.

Voor het volledige boekjaar 2022 voorspelt Delivery Hero een GMV van 44-45 miljard euro, 24-27% meer dan de 32,5 miljard euro in boekjaar 2021 (+33-36% gecorrigeerd voor pandemie-effecten). De inkomsten van het segment zullen naar verwachting tussen de 9,5 en 10,5 miljard euro liggen (EBW na bonnetjeskosten van ~12%: 8,5 miljard euro). Voor de voedselbezorgingsactiviteiten verwacht DH een aangepaste EBITDA tussen 0-100 miljoen euro, de aangepaste EBITDA (gecorrigeerd voor niet-operationele posten) van de segmenten Integrated Verticals wordt geraamd op -525 miljoen euro.

Conclusie

Aangezien Delivery Hero na de ondergang van Wirecard door beleggers zeer kritisch is bekeken, kan de degradatie naar de MDAX de koers van het aandeel helpen te herstellen, maar hiervoor moet het bedrijf zijn doelstellingen waarmaken. Gezien het macro-economische klimaat en het dalende consumentenvertrouwen verwachten wij meer tegenwind en daarom verlagen wij onze kortetermijnvooruitzichten. Verder hebben wij in ons model rekening gehouden met hogere rentetarieven. Al met al resulteert dit in een lager koersdoel van EUR 62,00 (oud: EUR 88,00). Ondanks de zwakke koersontwikkeling blijft onze aanbeveling KOPEN.

Wat doet Delivery Hero?

Delivery Hero (DH) levert online- en bezorgdiensten in meer dan 40 landen. DH biedt klanten toegang tot restaurants en verkopers via haar online portalen. Daarnaast biedt het bedrijf de partnerrestaurants aanvullende diensten zoals point-of-sale-systemen, commercieel en technisch advies, IT- en marketingdiensten en logistiek incl. wagenparkbeheer en chauffeurs dispatching. Inkomsten worden gegenereerd door het innen van een marge op de bestelling, die door het restaurant wordt betaald. Het bedrag van de vergoeding hangt af van de omvang van de bijkomende diensten, bijvoorbeeld of een restaurant een levering zelf afhandelt.

De activiteiten van het bedrijf zijn gestructureerd in vier geografische segmenten, Europa, Midden-Oosten en Noord-Afrika (MENA), Azië en Noord- en Zuid-Amerika. Integrated verticals, het nieuwste segment, omvat door DH geëxploiteerde keukens en magazijnen, zogenaamde Dmarts, van waaruit alledaagse artikelen binnen een kort tijdsbestek worden bezorgd (“Quick Commerce”).

SWOT-analyse

Sterke punten

 • Uitbreiding van verticale waardecreatie
 • Succesvolle consolidatie van de markt
 • Eerste speler in Europa
 • Toegang tot kapitaalmarkt verzekert expansie

Zwakke punten

 • Sterke concurrentie-intensiteit – roofzuchtige concurrentie weegt op winstgevendheid
 • Hoge kapitaalbehoefte voor fusies en overnames, negatieve kasstroom uit bedrijfsactiviteiten
 • Hoge waardering kan alleen worden gerechtvaardigd zolang omzetdynamiek ver boven het gemiddelde blijft

Kansen

 • De onderneming opereert in een snel groeiende markt
 • Profiteren van sociaal-demografische trends (o.a. levensstijl, verstedelijking, toename eenpersoonshuishoudens)
 • Groeispurt als gevolg van Corona-pandemie

Bedreigingen

 • Korte beursgeschiedenis (beursgang in juni 2017) – Geen winstgeschiedenis
 • Aanzienlijke verwatering als gevolg van kapitaalverhoging

Management

Niklas Östberg

Niklas Östberg is de mede-oprichter en Chief Executive Officer van Delivery Hero. Niklas werkte vijf jaar als bedrijfsadviseur voor Oliver Wyman voordat hij medeoprichter werd van Pizza.nu (later OnlinePizza.se), waar hij voorzitter was. Vanaf medio 2009 was hij ook operationeel verantwoordelijk voor de internationale lancering van bestelplatforms voor levensmiddelen in Oostenrijk, Polen en Finland. In 2011 richtte hij Delivery Hero op met enkele medewerkers uit de Berlijnse start-up scene om het bedrijf vanuit Duitsland wereldwijd uit te rollen. Hij behaalde een master in Industrial Engineering & Management aan het Royal Institute of Technology Stockholm & ETH Zürich.

Emmanuel Thomassin

Emmanuel Thomassin trad in januari 2014 bij Delivery Hero in dienst als Chief Financial Officer (“CFO”) en is verantwoordelijk voor alle financiële activiteiten van de Groep. Daarvoor trad hij in 2012 in dienst bij Team Europe, de in Berlijn gevestigde incubator en investeerder van Delivery Hero. Voordien bekleedde hij de functie van CFO en was hij lid van het management bij het toonaangevende branding agentschap MetaDesign, Berlijn, na enkele jaren te hebben gewerkt voor de REGIOCAST groep, een Duits radio-omroepnetwerk. Hij is afgestudeerd aan het Frans-Duitse Institut Supérieur Franco-Allemand de Techniques, d’Économie et de Sciences (ISFATES) met het Europese Diploma. Hij heeft een masterdiploma van het Frans-Duitse Instituut voor Technologie en Bedrijfswetenschappen (ISFATES) in Metz/Frankrijk (Maîtrise de Sciences Economiques).

Grootste aandeelhouders

Grafiek

Aandeleninformatie

Bedrijf: Delivery Hero
Beurs: Xetra
Ticker: DHER
ISIN: DE000A2E4K43 

Deze analyse wordt je aangeboden door AlsterResearch. AlsterResearch is een Duits bedrijf en doet professioneel aandelenonderzoek naar (vooral) Duitse aandelen conform MIFID II richtlijnen. Je kunt AlsterResearch volgen op Twitter door hier te klikken en je kunt inschrijven op de ResearchHub door hier te klikken.

Laat een reactie achter

Deel dit artikel

Iedere maand een gratis overzicht van nieuwe analyses in je mailbox?

Ontvang gratis professionele analyses van aandelen

Meld je gratis aan en ontvang gratis analyses + toegang tot het forum en meer!