aandeel delivery hero

Aandeel Delivery Hero: Cijfers stellen beleggers teleur

Delivery Hero (DH) levert online- en bezorgdiensten in meer dan 40 landen. DH biedt klanten toegang tot restaurants en verkopers via haar online portalen. Daarnaast biedt het bedrijf de partnerrestaurants aanvullende diensten zoals point-of-sale-systemen, commercieel en technisch advies, IT- en marketingdiensten en logistiek incl. wagenparkbeheer en chauffeurs dispatching. Inkomsten worden gegenereerd door het innen van een marge op de bestelling, die door het restaurant wordt betaald. Het bedrag van de vergoeding hangt af van de omvang van de bijkomende diensten, bijvoorbeeld of een restaurant een levering zelf afhandelt.

De activiteiten van het bedrijf zijn gestructureerd in vier geografische segmenten, Europa, Midden-Oosten en Noord-Afrika (MENA), Azië en Noord- en Zuid-Amerika. Integrated verticals, het nieuwste segment, omvat door DH geëxploiteerde keukens en magazijnen, zogenaamde Dmarts, van waaruit alledaagse artikelen binnen een kort tijdsbestek worden bezorgd (“Quick Commerce”).

Kerncijfers

cijfers-delivery-hero

Management

Niklas Östberg

Niklas Östberg is de mede-oprichter en Chief Executive Officer van Delivery Hero. Niklas werkte vijf jaar als bedrijfsadviseur voor Oliver Wyman voordat hij medeoprichter werd van Pizza.nu (later OnlinePizza.se), waar hij voorzitter was. Vanaf medio 2009 was hij ook operationeel verantwoordelijk voor de internationale lancering van bestelplatforms voor levensmiddelen in Oostenrijk, Polen en Finland. In 2011 richtte hij Delivery Hero op met enkele medewerkers uit de Berlijnse start-up scene om het bedrijf vanuit Duitsland wereldwijd uit te rollen. Hij behaalde een master in Industrial Engineering & Management aan het Royal Institute of Technology Stockholm & ETH Zürich.

Emmanuel Thomassin

Emmanuel Thomassin trad in januari 2014 bij Delivery Hero in dienst als Chief Financial Officer (“CFO”) en is verantwoordelijk voor alle financiële activiteiten van de Groep. Daarvoor trad hij in 2012 in dienst bij Team Europe, de in Berlijn gevestigde incubator en investeerder van Delivery Hero. Voordien bekleedde hij de functie van CFO en was hij lid van het management bij het toonaangevende branding agentschap MetaDesign, Berlijn, na enkele jaren te hebben gewerkt voor de REGIOCAST groep, een Duits radio-omroepnetwerk. Hij is afgestudeerd aan het Frans-Duitse Institut Supérieur Franco-Allemand de Techniques, d’Économie et de Sciences (ISFATES) met het Europese Diploma. Hij heeft een masterdiploma van het Frans-Duitse Instituut voor Technologie en Bedrijfswetenschappen (ISFATES) in Metz/Frankrijk (Maîtrise de Sciences Economiques).

Grootste aandeelhouders

Voorlopige cijfers en vooruitzichten stellen teleur – Koersdoel omlaag

Op voorlopige basis overtrof Delivery Hero met 35,4 miljard euro (+62% j.o.j.) licht de verwachting van 33-35 miljard euro bruto goederenvolume (GMV) voor het gehele jaar. De sectorinkomsten van 6,6 miljard euro (+89%) bleven binnen de geplande marge van 6,4 tot 6,7 miljard euro. Na aftrek van waardebonnen verwachten wij dat de netto-omzet in lijn zal zijn met onze verwachtingen van 5,9 miljard euro. Hoewel de groeicijfers zoals verwacht vertraagden, was de vertraging van de orders meer uitgesproken. In het vierde kwartaal van 2021 stegen de orders met slechts 27% j-o-j, terwijl de onderneming voor het hele jaar een totale groei van 57% j-o-j rapporteerde tot 3,0 miljard orders (pro forma cijfers, gecorrigeerd voor fusies en overnames). Verder bleef het bedrijf licht achter bij zijn winstverwachting met een aangepaste EBITDA/GMV-marge van -2,2% (verwachting: ca. -2%).

Na reeds te hebben aangekondigd dat de voedselbezorgingsactiviteiten in het tweede halfjaar van 2022 kostendekkend zullen zijn, heeft DH een gedetailleerde vooruitblik gegeven voor FY22. Het bedrijf verwacht een GMV-bereik van EUR 44-45 miljard (+24-27%). De totale omzet van het segment zal naar verwachting tussen de 9,5-10,5 miljard euro liggen (10,1 miljard eAR, netto-omzet na voucher kosten: 8,9 miljard eAR). De doelstelling voor de aangepaste EBITDA-marge is -1,0% tot -1,2% ten opzichte van de GMV. Dit vertaalt zich in een verlies van ten minste EUR -440m (excl. niet-operationele effecten), wat meer is dan wij hadden verwacht (eAR oud: EUR -456m, incl. niet-operationele effecten). De investeringen in verband met de flitsbezorging van DH zullen in het eerste kwartaal van 2022 een piek bereiken en daarna geleidelijk afnemen. In tegenstelling tot eerdere verklaringen zijn de activiteiten van Glovo, die in juni 2022 zullen worden overgenomen, niet opgenomen. Aangezien Glovo een standalone adj. EBITDA verwacht van -330 miljoen euro, heeft DH al aangekondigd de verwachtingen na de overname naar beneden bij te stellen.

Conclusie

Na het projecteren van een break-even in de food delivery business in Q4 2022, is het plaatje van Delivery Hero voor 2022 omgeslagen in een puinhoop. Delivery Hero eindigde FY21 met een enorme vertraging in bestellingen in Q4. Dit vertroebelt het perspectief, aangezien de beperkingen in verband met Covid-19 in de komende maanden zouden moeten afnemen. Bovendien zullen de matigende kosten van DH’s snelle handelsexpansie zich niet zo snel materialiseren, aangezien de verliezen bij Glovo erger zijn dan verwacht. Wij verlagen onze winstramingen voor FY22E en de volgende jaren, wat tot uiting komt in een lagere DCF afgeleide koersdoel van 90,00 euro (oude EUR 139,00). Dit komt ook overeen met een lagere waardering van de sector. Gezien de enorme daling van de aandelenkoers blijft onze rating KOPEN.

Aanbeveling: Kopen
Koersdoel: 90 euro

Waar kan ik dit aandeel kopen?

Het besproken aandeel is beschikbaar en kan worden aangekocht door een gratis rekening te openen via onderstaande brokers:

Deze analyse wordt je aangeboden door AlsterResearch. AlsterResearch is een Duits bedrijf en doet professioneel aandelenonderzoek naar (vooral) Duitse aandelen conform MIFID II richtlijnen. Je kunt AlsterResearch volgen op Twitter door hier te klikken en je kunt inschrijven op de ResearchHub door hier te klikken.

Geef een reactie

Deel dit artikel

Profiteer van de volgende acties: 

Toegang tot private equity vanaf €5000,-

Doe mee met de allerrijksten en profiteer van hoge rendementen!

Ontvang €200,- transactietegoed

Profiteer van verlaagde tarieven en ontvang rente op je niet belegde geld

Ontvang tot €110,- transactietegoed

Open net als 2,5 miljoen andere beleggers een gratis rekening

Meer voor jou als belegger:


Hoge rendementen met kleine bedrijven

Ontvang kooptips van aandelen van kleine bedrijven met een groot potentieel 


Leer winstgevend handelen

Via deze masterclass leer je winstgevend handelen op de beurs in je eigen tijd! 


Aandelen-waarderen.nl

Beleg als een Expert: Ontdek met Onze Software de Volgende Apple of Tesla!


Disclaimer: Met beleggen kunt u uw inleg verliezen.