Aandeel Bayer

Aandeel Bayer: Koopmoment na hoopgevende uitspraken rond Roundup

De prestaties van de Bayer-aandelen zijn momenteel teleurstellend voor beleggers, met koersniveaus die in de buurt komen van het tienjarige dieptepunt uit de beginfase van de pandemie. De aanhoudende bezorgdheid over de rechtszaak over Roundup (Glyphosat), die leidt tot onzekerheid over de aansprakelijkheid en stijgende juridische kosten, vormt een belangrijke belemmering. In juni weigerde het U.S. Supreme Court een herziening van zaken die in lagere rechtbanken in het nadeel van Bayer waren beslist, waardoor het juridische klimaat niet wezenlijk veranderde.

Recente uitspraken zijn hoopgevend voor Bayer. Een uitspraak in september van een jury in St. Louis was de vijfde opeenvolgende uitspraak ten gunste van Bayer. CEO Baumann schrijft dit toe aan een verschuiving in de juridische verdedigingsstrategie. De Wall Street Journal citeert advocaten voor de aanklagers en juridische analisten die suggereren dat de recente successen het resultaat zijn van een grotere focus op de wetenschappelijke vraag of Roundup kanker veroorzaakt en het verstrekken van meer robuuste gegevens aan jury’s.

Dit zet de toon voor andere onopgeloste zaken. Ongeveer 33.000 Roundup claims op een totaal van 141.000 zijn nog niet opgelost. De recente positieve uitspraken geven Bayer meer invloed bij de onderhandelingen over schikkingen in deze zaken, waardoor het proces mogelijk wordt versneld en de kans toeneemt dat de huidige voorzieningen voldoende zijn om de kosten van de schikkingen te dekken.

Verkoop van Environmental Science afgerond

Bayer meldde ook de afronding van de verkoop van Environmental Science Professional, dat oplossingen biedt voor de bestrijding van ongedierte, ziekten en onkruid in niet-agrarische gebieden. De eenheid met een omzet van 600 miljoen euro in 2021 wordt voor 2,6 miljard dollar verkocht aan private-equitybedrijf Cinven. De deal werd in maart aangekondigd en stelt Bayer in staat zich te concentreren op zijn agrarische kernactiviteiten.

Koersdoel en aanbeveling

Bayer meldde voor het tweede kwartaal een sterke omzet in alle segmenten en regio’s, en de winstgevendheid werd ondersteund door de segmenten Gewasbescherming en Gezondheid van de consument. Het management verhoogde ook zijn vooruitzichten voor 2022, ondanks onzekerheden. Nu de juridische problemen in verband met Roundup kunnen afnemen, kan de aandacht opnieuw uitgaan naar de solide fundamentals, de goede groeivooruitzichten en de aantrekkelijke waardering. Wij herhalen naar BUY met een ongewijzigd koersdoel van EUR 80,00 en bijna 70% upside.

Wat doet het bedrijf Bayer AG?

Bayer AG is een Duitse multinational die zich bezighoudt met de ontwikkeling, vervaardiging en distributie van producten op het gebied van gezondheidszorg, voeding en gewaswetenschappen. De groep is actief in drie segmenten:

  1. Gewaswetenschappen (46% van de omzet in 2020) – ontwikkelt en verhandelt een breed portfolio gewasbeschermingsmiddelen, hoogwaardige zaden en planteneigenschappen, en biedt digitale oplossingen ter bevordering van duurzame landbouw
  2. Pharmaceuticals (42% van de omzet in 2020) – ontwikkelt en produceert receptplichtige producten en specialiteitstherapieën, voornamelijk op het gebied van cardiologie, gynaecologie, hematologie, oncologie en oogheelkunde, naast radiologieproducten.
  3. Consumer Health (12% van de omzet in 2020) – houdt zich bezig met de levering van vrij verkrijgbare geneesmiddelen zonder recept (OTC) en met medicinale producten in de categorieën dermatologie, allergie, voedingssupplementen, hoest en cardiovasculaire risicopreventie

De groep is over de hele wereld actief en telt 385 geconsolideerde vennootschappen in 83 landen, met ongeveer 99.500 werknemers. In de loop van zijn 150-jarig bestaan heeft Bayer een uitgebreide portefeuille van best verkopende merken in zijn segmenten uitgebouwd, gesteund door zijn best-in-class infrastructuur voor onderzoek en ontwikkeling (O&O) en een O&O-team van meer dan 15.000 medewerkers.

Kerncijfers Bayer

SWOT-analyse

Sterke punten

  • Wereldwijd leider in het segment gewas- en zaadbescherming
  • Veel nieuwe producten en vernieuwingen in de pijplijn in gewasbescherming

Zwakke punten

  • Octrooiverloop van blockbuster geneesmiddelen (Xarelto, Eylea)

Kansen

  • Verschuiving van landbouw naar digitale oplossingen
  • Vergrijzing en groei van de bevolking

Bedreigingen

  • Juridisch risico door overname Monsanto

Management

Werner Baumann werd in mei 2016 aangesteld als Chief Executive Officer (CEO) van Bayer AG, en sinds januari 2020 bekleedt hij ook de functie van Chief Sustainability Officer. Werner trad in 1988 in dienst bij de Bayer Group en is in de gelederen opgegroeid om verschillende senior management posities te bekleden. Hij is voornamelijk verantwoordelijk voor de regio Europa, het Midden-Oosten en Afrika (EMEA).

Wolfgang Nickl is sinds 2018 de Chief Financial Officer (CFO) en lid van de raad van bestuur van Bayer. Momenteel leidt hij ook de regio Noord-Amerika. Voorafgaand aan Bayer was Nick actief bij Western Digital Corporation, waar hij tussen 2010 en 2013 de functie van CFO bekleedde. Later trad hij in dienst bij ASML N.V. als CFO.

Sarena Lin is sinds 1 februari 2021 lid van de Raad van Bestuur van Bayer AG. Als Chief Transformation and Talent Officer is zij verantwoordelijk voor Human Resources, Strategy en Business Consulting. Lin is tevens directeur Arbeid van Bayer AG. Voorheen werkte Lin in managementfuncties bij McKinsey en Cargill.

Liam Condon staat sinds januari 2016 aan het hoofd van de divisie Crop Science van Bayer. Hij is ook verantwoordelijk voor de regio’s Latijns-Amerika en Afrika. Daarvoor bekleedde hij verschillende functies bij Schering AG, dat in 2006 door Bayer werd gekocht. Liam is sinds 2016 ook lid van het Governor’s Panel for Consumer Industries bij het World Economic Forum.

Stefan Oelrich werd in november 2018 benoemd tot bestuurslid en hoofd van de divisie Farmaceutische Producten. Hij is ook verantwoordelijk voor de regio Europa/Midden-Oosten. Hij kwam in 1989 bij de Bayer-groep en bekleedde een aantal senior managementfuncties. Tussen 2011 en 2018 werkte hij bij Sanofi.

Heiko Schipper is sinds april 2018 de President van de divisie Consumer Health. Hij is ook verantwoordelijk voor de regio Azië/Pacific. Voordat hij bij Bayer kwam, bekleedde hij verschillende senior managementfuncties bij Nestle.

management-bayer

 

Grootste aandeelhouders

Grafiek Bayer AG

Grafiek

Aandeleninformatie

Bedrijf: Bayer AG
Beurs: Xetra
Ticker: BAYN
ISIN: DE000BAY0017

Chat: Praat met andere beleggers over het aandeel Bayer AG

DeKoersen Chatbox
Loading the chat ...

 

Deze analyse wordt je aangeboden door AlsterResearch. AlsterResearch is een Duits bedrijf en doet professioneel aandelenonderzoek naar (vooral) Duitse aandelen conform MIFID II richtlijnen. Je kunt je inschrijven op de ResearchHub door hier te klikken. 

Laat een reactie achter

Deel dit artikel

Iedere maand een gratis overzicht van nieuwe analyses in je mailbox?

Ontvang gratis professionele analyses van aandelen

Meld je gratis aan en ontvang gratis analyses + toegang tot het forum en meer!