Aandeel BASF

BASF: De langzame transformatie van een koopwaardige reus

BASF levert 45.000 producten aan een goed gediversifieerde basis van ongeveer 90.000 klanten in verschillende sectoren en landen. Door aanpassingen in de portefeuille in de afgelopen 10 jaar heeft BASF echter de blootstelling aan gestandaardiseerde en cyclische activiteiten met ongeveer 1/3 van de omzet verminderd, door bijvoorbeeld olie & gas, bouwchemicaliën en papierchemicaliën af te stoten.

Meer innovatie en differentiatie

Tegelijkertijd hebben selectieve overnames de activiteiten aangevuld met meer innovatieve en gedifferentieerde producten, bijvoorbeeld op het gebied van persoonlijke verzorging, gewasbescherming en batterijmaterialen. Hoewel geen enkele afzonderlijke transactie groot genoeg was om de naald van ‘s werelds grootste chemiebedrijf significant te verplaatsen, hebben ze samen bijna 9 miljard euro toegevoegd aan minder cyclische, opkomende omzet.

 

Voorlopige resultaten Q1: zwakke omzet, sterke marges

De omzet van ongeveer EUR 20,0 miljard bleef ver achter bij de verwachtingen, met meer dan 8%. Het tekort kan worden toegeschreven aan lagere volumes, waarschijnlijk het gevolg van zowel een trage eindvraag als voorraadafbouw bij klanten. In een typisch BASF-jaar vertegenwoordigt de omzet in het eerste kwartaal iets meer dan 25% van de omzet over het hele jaar. Op basis van deze rekensom zou het voor BASF moeilijk zijn om haar omzetdoelstelling van 84-87 miljard euro voor het boekjaar 23 te halen. Het effect van de voorraadvermindering in het eerste kwartaal zou later in het jaar moeten afnemen of zelfs omslaan, zodat de verwachtingen nog steeds haalbaar lijken – maar wij zijn wat voorzichtiger gezien het grote tekort.

EBIT eerste kwartaal verrast positief

Interessant is dat de misser aan de bovenkant van de lijn zich vertaalde in een beter resultaat aan de onderkant. De EBIT-marge (vóór bijzondere posten) daalde met 250 basispunten j-o-j, veel beter dan de verwachte daling met 490 basispunten. Gezien het negatieve operationele hefboomeffect lijkt het erop dat de brutomarge in het eerste kwartaal vrijwel stabiel was of zelfs steeg j.o.j., en het jaarlijkse kostenbesparingsprogramma van EUR 500 miljoen begint mogelijk vruchten af te werpen. Aangezien de EBIT van het eerste kwartaal al bijna 38% bijdraagt aan het midden van de jaarprognose van EUR 4,8-5,4 miljard EBIT ex-SI, lijkt er potentieel voor een upgrade als het tweede kwartaal vergelijkbare marges oplevert.

Kopen

Nadat BASF in het vierde kwartaal op alle vlakken niet aan de verwachtingen voldeed, verraste het in het eerste kwartaal positief over de marges. Hoewel de stijgende inputkosten en een vertragende economie zichtbaar zijn, heeft BASF de schade goed beperkt, waardoor de EBIT-guidance voor boekjaar 23 conservatief lijkt. Beleggers kunnen zich ook troosten met een hoog dividendrendement. Wij herhalen ons DCF-gebaseerde koersdoel van EUR 65,00 en onze aanbeveling KOPEN.

Grafiek

Aandeleninformatie

Bedrijf: BASF
Beurs: Xetra
Ticker: BAS
ISIN: DE000BASF111 

Over de auteur

Deze analyse wordt je aangeboden door AlsterResearch. AlsterResearch is een Duits bedrijf en doet professioneel aandelenonderzoek naar (vooral) Duitse aandelen voor institutionele beleggers conform MIFID II richtlijnen. Je kunt je inschrijven op de ResearchHub door hier te klikken.

Geef een reactie

Deel dit artikel

Profiteer van de volgende acties: 

Ontvang €200,- transactietegoed

Profiteer van lage tarieven en ontvang tot 2,8% rente op je  niet belegde geld

Ontvang tot €110,- transactietegoed

Open net als 2,5 miljoen andere beleggers een gratis rekening

Handel tot 10.000 euro gratis

Koop, verkoop en bewaar 200+ crypto valuta bij Nederlands grootste exchange

Meer voor jou als belegger:


Hoge rendementen met kleine bedrijven

Ontvang kooptips van aandelen van kleine bedrijven met een groot potentieel 


Leer winstgevend handelen

Via deze masterclass leer je winstgevend handelen op de beurs in je eigen tijd! 


Aandelen-waarderen.nl

Beleg als een Expert: Ontdek met Onze Software de Volgende Apple of Tesla!


Disclaimer: Met beleggen kunt u uw inleg verliezen.