Aandeel Apple

Aandeel Apple: Een onmisbaar megabedrijf

Apple. Wie kent het bedrijf niet? Dit mega-bedrijf is onmisbaar in de huidige maatschappij en eigenlijk niet meer weg te denken uit onze wereld. Apple Inc. ontwerpt, produceert en verkoopt wereldwijd smartphones, pc’s, tablets, wearables en accessoires.

Het verkoopt ook diverse diensten. Daarnaast biedt het bedrijf de volgende producten aan: iPhone’s, Mac’s, iPad’s, AirPods Max, een draadloze koptelefoon; en wearables, producten voor thuisgebruik en accessoires, waaronder AirPods, Apple TV, Apple Watch, Beats-producten, HomePod, en iPod touch.

Welke diensten biedt Apple nog meer aan?

Verder biedt het bedrijf AppleCare-ondersteuningsdiensten; cloud services store-diensten; en biedt het diverse platforms, waaronder de App Store, waarmee klanten toepassingen en digitaal materiaal kunnen ontdekken en downloaden.

Ook biedt het bedrijf verschillende diensten aan, zoals Apple Arcade, Apple Music, Apple News+,Apple TV+, dat exclusief origineel materiaal aanbiedt; Apple Card, een kredietkaart met co-branding; en Apple Pay, een betaaldienst zonder contant geld, alsook licenties op zijn intellectuele eigendom.

Het bedrijf levert aan consumenten, kleine en middelgrote ondernemingen, het onderwijs, het bedrijfsleven en de overheid. Het bedrijf distribueert applicaties van derden voor zijn producten via de App Store. Het bedrijf verkoopt zijn producten ook via zijn detailhandels- en onlineshops, zijn eigen verkoopafdeling en via externe telecombedrijven, groothandelaars, detailhandelaars en wederverkopers.

Wanneer werd Apple opgericht?

Apple werd in 1976 opgericht door Steve Jobs, Steve Wozniak en Ronald Wayne in de garage van Jobs’ ouders. Hun eerste product, de Apple I, bestond uit een in elkaar geflanste printplaat zonder veel van de hedendaagse voorzieningen van een computer, zoals een beeldscherm, toetsenbord of muis.

Met de lancering van de iPhone 13 had Apple in het vierde kwartaal van 2021 het grootste aandeel in de wereldwijde smartphonemarkt qua verschepingen. Tegenwoordig omvat het ecosysteem van Apple iPhone, iPad, Mac, draagbare apparaten en apparaten voor thuisgebruik, evenals een reeks accessoires en andere diensten.

Technische innovatie in combinatie met minimalistische ontwerpen en creatieve advertenties hebben Apple onder leiding van voormalig CEO Steve Jobs tot een van de meest waardevolle merken ter wereld gemaakt. Het bedrijf profiteert van een trouwe fanbase en heeft een ongeëvenaarde omzetgroei doorgemaakt, van slechts acht miljard dollar in 2004 tot meer dan 270 miljard in 2020.

Consumentenelektronica (CE) maakt deel uit van ons dagelijks leven en is niet meer weg te denken uit onze wereld. Tot de consumentenelektronica behoren onder meer computers, laptops, smartphones, tv’s, tablets, gameconsoles, hearables, wearables, digitale camera’s, en VR & AR-apparaten. Smartphones vormen het grootste segment in de CE-markt. De detailhandelsverkoop van smartphones in de Verenigde Staten, bijvoorbeeld, zal in 2021 naar verwachting in totaal ongeveer 73 miljard dollar bedragen.

Wie zijn de concurrenten van Apple?

De dominante spelers in deze sector zijn grote ondernemingen zoals Apple, Samsung en Sony. Zij hebben een breed scala aan producten die voldoen aan de behoeften van de consument. Van de reuzen is Apple uitgeroepen tot een van de meest waardevolle merken ter wereld. Met de pandemische (COVID-19) ontwrichting in 2020 zijn beleggers afhankelijk van techreuzen om met hun enorme omvang en macht een recessie te voorkomen.

Constante golven van innovatieve producten liggen ten grondslag aan de enorme groei die Apple in de loop der jaren heeft doorgemaakt: de Mac-computer, iPhone, iPad en Apple Watch zijn stuk voor stuk revolutionaire producten die hun eigen dynastieën zijn begonnen en een immens commercieel succes kennen. De aandelen van Apple vertellen een nog indrukwekkender verhaal: in de afgelopen tien jaar is de aandelenkoers van Apple meer dan vertienvoudigd, waardoor het bedrijf het eerste biljoen dollarbedrijf is geworden in termen van marktkapitalisatie.

Hoeveel omzet en winst maakt Apple?

De motor achter ieder bedrijf; de omzet. Als belegger wil je zien dat de omzet stijgt, hoe snel of langzaam ook. Apple is de afgelopen 5 jaar met een CAGR van 9.77% aardig hard geegroeid voor een bedrijf van deze omvang.

De omzet mag dan wel stijgen, maar er moet ook meer winst gemaakt worden. Apple laat zien waarom ze zo geliefd zijn onder beleggers, met een verdubbeling van de winst in de afgelopen 5 jaar.

Een van de belangrijkste aspecten van een gezond bedrijf is de balans. Bedrijven met (te) veel schulden, te weinig geld, te weinig investeringen en meer lasten dan vermogen, krijgen in tijden van crisis vaak harde klappen te verduren. Bedrijven kunnen in moeilijke tijden op het matje geroepen worden en als dan blijkt dat ze hun schulden niet tijdig kunnen afbetalen kan dit voor grote problemen zorgen!

Apple is een gigantisch bedrijf met bijna $64 miljard aan contanten. Ze hebben wel een flinke schuld van 123 miljard, maar met hun kasstroom en cash ben ik er van overtuigd dat dit geen probleem hoeft te worden voor Apple. Een solide balans met meer vermogen dan lasten.

Als laatste kijken we naar de vrije kasstroom van het bedrijf. De winst kan makkelijker gemanipuleerd worden door bepaalde regels, maar de vrije kasstroom is heel simpel; geld in en geld uit en dus moeilijker te manipuleren. Ook hier zien we de sterke groei terug, met een CAGR van  12.33% heeft Apple de kasstroom sneller laten groeien dan de omzet. Dit betekent dat het bedrijf ook efficiënter is gaan werken, waardoor er meer geld overblijft!

Wie zitten er in het management van Apple?


Tim Cook

Tim Cook is de CEO van Apple en zit in de Raad van Bestuur van Apple. Voordat hij in augustus 2011 tot CEO werd benoemd, was Tim als Chief Operating Officer van Apple verantwoordelijk voor de wereldwijde verkoop en activiteiten van het bedrijf, waaronder het end-to-end management van de toeleveringsketen, de verkoopactiviteiten en de service en support van Apple op alle markten en in alle landen. Voordat Tim bij Apple in dienst trad, was hij Vice President Corporate Materials bij Compaq.

Katherine Adams

Katherine Adams is de general counsel en senior vice president Legal and Global Security van Apple en rapporteert aan CEO Tim Cook.  Kate is in 2017 overgestapt van Honeywell naar Apple, waar ze 14 jaar heeft gewerkt. Bij Honeywell was Kate verantwoordelijk voor de wereldwijde juridische strategie van de organisatie in meer dan 100 landen.

Eerder in haar carrière was ze referendaris voor Sandra Day O’Connor, rechter van het Hooggerechtshof, procesadvocaat voor het Amerikaanse Ministerie van Justitie, afdeling Appellate, afdeling Milieu en Natuurlijke Hulpbronnen, en referendaris voor Stephen Breyer, destijds hoofdrechter van het U.S. Court of Appeals for the First Circuit.

Eddy Cue

Eddy Cue is senior vice president Internet Software and Services van Apple en rapporteert aan CEO Tim Cook. Eddy geeft leiding aan de toonaangevende internetwinkels van Apple, zoals de iTunes Store en Apple Music, maar ook aan Apple Pay, Maps, Search Ads, de innovatieve iCloud-diensten en de productiviteits- en creativiteitsapps van Apple. Eddy heeft een belangrijke rol gespeeld bij de oprichting van de Apple online winkel in 1998, de iTunes Store in 2003 en de App Store in 2008.

Wat zijn de verwachtingen voor Apple?

Apple (AAPL) heeft het afgelopen kwartaal subjectief goede resultaten laten zien, maar de gemiddelde analistenverwachtingen wijzen op een omzetstijging van slechts 5,6% voor het bedrijf in het komende fiscale jaar. Dit komt in de buurt van wat wordt verwacht van IBM (IBM) en Broadcom (AVGO). En dit is zelfs lager dan de huidige inflatie in de VS. De omzet van Salesforce (CRM) bijvoorbeeld, zal naar verwachting met 20% groeien.

Apple heeft als doelstelling om cash neutral te worden. Om hun doelstelling van netto cash neutraal te bereiken, zal Apple moeten doorgaan met het terugkopen van aandelen. Volgens ruwe schattingen zal het bedrijf de komende drie jaar jaarlijks voor 80 miljard dollar aan aandelen blijven terugkopen. Deze factor zal zorgen voor een stabiele overschrijding van de prijs ten opzichte van de waarde. Dit zal de koers verder opdrijven, ondanks dat de koers de afgelopen 5 jaar al meer dan 400% is gestegen.

Vanuit ons perspectief is Apple evenzeer een merk als een van ‘s werelds meest innovatieve bedrijven. Ook de uitvoering van het bedrijf blijft van topklasse (zoals blijkt uit het meest recent gerapporteerde kwartaal) en wij verwachten dat het innovatieve producten op het gebied van smartphones en draagbare technologie zal blijven uitrollen.

Als waardebelegger ben ik erg kieskeurig welke aandelen ik koop en voor welke prijs. Maar eigenlijk is er nooit een slecht moment om Apple te kopen en de toon is gezet voor een recordjaar. Apple is op weg om in 2022 de $100 miljard in zowel netto-inkomen als FCF te overschrijden. Het is een bedrijf dat er over 10 jaar waarschijnlijk nog steeds is, met meer diensten, meer producten en nog meer omzet en winst.

Dit artikel is geschreven door AlphaStocks vanuit een samenwerking met BeyondStocks. Wil je jouw beleggingen en spreiding (crypto, aandelen en edelmetalen) beter kunnen tracken? Neem dan een kijkje op AlphaStocks.nl Naast het feit dat je jouw investeringen gratis kunt tracken, lees je er ook uitgebreide aandelen analyses en diverse blogs!

Laat een reactie achter

Deel dit artikel

Iedere maand een gratis overzicht van nieuwe analyses in je mailbox?

Ontvang gratis professionele analyses van aandelen

Meld je gratis aan en ontvang gratis analyses + toegang tot het forum en meer!