aandeel Alfen

Aandeel Alfen: Overgewaardeerd in markt met veel concurrentie

Alfen NV (Alfen) is een in Nederland gevestigde onderneming die zich bezighoudt met het ontwerp, de ontwikkeling en de productie van uitrusting voor elektriciteitsnetwerken. Alfen opereert in een bewogen markt en biedt de oplossingen die belangrijk zijn om de uitdagingen van de energietransitie met succes aan te gaan. De verwachte groei in de komende jaren ziet er veelbelovend uit.

De toekomst is weggelegd voor duurzame energiebronnen, maar naast de enorme mogelijkheden zijn er ook uitdagingen. De gedecentraliseerde opwekking van energie door middel van wind- en zonne-energie en de door het weer veroorzaakte schommelingen in de energieproductie vormen grote uitdagingen voor met name netwerkbeheerders. Om deze het hoofd te kunnen bieden, zullen in de toekomst onder meer een uitbreiding en een grotere flexibiliteit van het net noodzakelijk zijn.

Hiervoor is bijvoorbeeld een digitaal en gekoppeld elektriciteitsnet nodig, waarin opwekkers en verbruikers op elkaar zijn afgestemd en gezamenlijk optreden (smart grid). Laat dit nou net zijn wat Alfen o.a. doet.

Het bedrijfsmodel

Het bedrijfsmodel van Alfen is gebaseerd op drie pijlers: 

Bedrijfsmodel Alfen

De drie gebieden vullen elkaar ideaal aan en bieden oplossingen voor de uitdagingen van de energietransitie. Het voordeel is dat Alfen holistische en zelf ontwikkelde en geproduceerde oplossingen biedt en daardoor zeer goed kan inspelen op klantbehoeften en ontwikkelingen op de markt.

Smart grids, de gestandaardiseerde elektriciteitsnetaansluitsystemen, secundaire transformatorstations, lokale elektriciteitsnetten, apparaten voor netautomatisering, evenals software en backend systemen voor beheer en netcontrole op afstand.

Energy storage is verantwoordelijk voor de ontwikkeling en installatie van modulaire energieopslagsystemen onder het merk TheBattery, die onder meer worden gebruikt door nutsbedrijven, netbeheerders, energiehandelaren en industriële bedrijven.

(EV) Charging zorgt voor EV-laadpunten en levert deze in verschillende capaciteiten en functionaliteiten voor gebruik thuis, op het werk en in openbare ruimten. Daarnaast biedt Alfen service, beheer en onderhoudsactiviteiten, waaronder remote support en monitoring, en een in-house technologisch kenniscentrum.

Over de sector en industrie

De sector en industrie waarin Alfen zich begeeft heeft veel toekomstpotentieel, maar ook veel competitie. Als je naar de groei en ontwikkeling bij Alfen wilt kijken, moet je onderscheid maken tussen de drie pijlers.

De divisie Smart Grid Solutions was in 2020 goed voor ongeveer 51% van de omzet van Alfen (in 2021) en heeft de afgelopen vijf jaar een gemiddelde groei van 21% laten zien. Dit bedrijfsonderdeel is afhankelijk van orders van distributie- en transmissienetbeheerders. In de komende jaren zullen deze zich genoodzaakt zien hun netwerken uit te breiden en te digitaliseren vanwege het toenemende aandeel van hernieuwbare energiebronnen.

Een andere bedrijfstak van Alfen is die van de (EV) charging. Laadapparatuur voor elektrische voertuigen is goed voor ongeveer 41.5% van de totale omzet van Alfen (in 2021) en groeit met gemiddeld 56% per jaar. De groei is vooral te danken aan de uitbreiding van de infrastructuur voor e-mobiliteit. Volgens Alfen wordt voor de komende jaren een marktgroei op dit gebied van ongeveer 23% per jaar voorspeld. Er zijn echter een groot aantal aanbieders op dit gebied, waardoor wij denken dat er waarschijnlijk concurrentiedruk zal ontstaan die deze verwachte groei nog wel eens wat kan drukken.

De derde en kleinste divisie van Alfen is energy storage. Deze divisie is goed voor ongeveer 7% van de totale omzet van Alfen. De focus ligt hier op het flexibeler maken van netten door het afvlakken van belastingspieken, intelligent opladen op basis van de beschikbaarheid van hernieuwbare energiebronnen en het bewaken van de netfrequentie.

Competitie

De markten waarin Alfen met haar producten opereert zijn enorm en bevinden zich allemaal in een groeifase. Als je bijvoorbeeld kijkt naar de markt voor smart grids hier en in Duitsland als grootste Europese land, dan wordt er de komende jaren tot 2030 tot 50 miljard euro geïnvesteerd in de uitbreiding en modernisering van de grids. Een deel daarvan zal worden besteed aan de digitalisering en automatisering van de elektriciteitsnetten, waarvan ook Alfen zou moeten profiteren.

Als men kijkt naar de concurrenten van Alfen, wordt duidelijk dat er een groot aantal zowel kleinere als grotere aanbieders op de markt zijn. EnBW, bijvoorbeeld, biedt laadstations voor elektrische auto’s met de bijbehorende software en is ook actief op de markt voor ‘smart grids’. Ondernemingen zoals het Deense concern Ørsted, Tesla, Siemens en E.ON staan ook in directe concurrentie met Alfen en beschikken door hun omvang over aanzienlijk meer middelen en mogelijkheden. Tenslotte is er ook een groot aantal kleinere concurrenten op de markt. Deze omstandigheid maakt het voor Alfen noodzakelijk om zich van de concurrentie te onderscheiden met duidelijke unique selling points.

Om de grote concurrentie het hoofd te bieden, tracht Alfen het voordeel te behalen de innovatieve first mover op de markt te zijn. Naar onze mening bestaat dit voordeel echter niet, omdat alle door Alfen beschreven oplossingen ook door een aantal concurrenten worden aangeboden.

Indien je geïnteresseerd bent in beleggen in Alfen, zul je je moet verdiepen in deze drie sectoren (smart grids, EV charging en energy storage). De groei van deze sectoren, welk marktaandeel Alfen weet te veroveren en welke kwaliteit zij leveren, zullen op de lange termijn bepalen of Alfen het gaat redden en of ze hun concurrenten kunnen verslaan.

Kortom, wij zien in Alfen met zijn oplossingen een moeilijke situatie, omdat we geen duidelijke moat (iets bijzonders, wat niemand anders biedt) zien tegenover de grote concurrentie. Toch zien we de hele situatie niet zo slecht, want de sterke marktgroei van de komende jaren zal Alfen zeker kansen bieden om een graantje mee te pikken van de grote taart van de energietransitie.

Conclusie

Alfen is een zeer bewogen onderneming die actief is in een markt met een groot potentieel en enorme groeimogelijkheden. De producten van Alfen voldoen precies aan de behoeften van de markt en vullen elkaar ideaal aan. In de afgelopen jaren is een zeer goede groei en toenemende winstgevendheid gerealiseerd. Om deze groei vast te houden, zal Alfen zich in het kader van haar internationalisering de komende jaren moeten bewijzen tegenover de talrijke concurrenten op de Europese markt en daar buiten.

Alphastocks denkt dat Alfen het in de toekomst niet gemakkelijk gaat hebben, aangezien zij slechts over beperkte financiële middelen beschikken en geen duidelijke verdedigingslinie (moat) tegen de concurrentie hebben. Er zijn veel concurrenten, denk aan: Tesla, Siemens, Nexgrid, Swissgrid,  Ørsted en om nog maar niet te spreken van de vele tientallen, al niet honderden kleine, geprivatiseerde bedrijfjes, die allemaal willen mee eten van de groeiende (energie)taart.

Ten slotte is de waardering, ondanks de enorme groeivooruitzichten, zowel bij Alfen zelf als bij de sterk groeiende markt, lijkt bij de huidige aandelenkoers Alfen sterk overgewaardeerd.

Grafiek Alfen

Aandeleninformatie Alfen

Bedrijf: Alfen
Ticker: ALFEN
Beurs: Euronext Amsterdam
ISIN: NL0012817175 

Dit artikel is geschreven door AlphaStocks vanuit een samenwerking met BeyondStocks. Wil je jouw beleggingen en spreiding (crypto, aandelen en edelmetalen) beter kunnen tracken? Neem dan een kijkje op AlphaStocks.nl Naast het feit dat je jouw investeringen gratis kunt tracken, lees je er ook uitgebreide aandelen analyses en diverse blogs!

Laat een reactie achter

Deel dit artikel

Iedere maand een gratis overzicht van nieuwe analyses in je mailbox?

Ontvang gratis professionele analyses van aandelen

Meld je gratis aan en ontvang gratis analyses + toegang tot het forum en meer!