Aandelen obligaties verschillen

Wat zijn de verschillen tussen aandelen (equity) en obligaties (debt)?

In dit artikel verkennen we de belangrijkste verschillen tussen aandelen (equity) en obligaties (debt of fixed income) vanuit het perspectief van een belegger. In plaats van meteen in de definities te duiken, beginnen we direct met een praktisch voorbeeld om de verschillen duidelijk te illustreren.

Voorbeeld: schuld vs. aandelen

Beleggersplatform De Koersen N.V. staat sterk in de belangstelling en de bedrijfseigenaar overweegt €200.000,- op te halen om het bedrijf uit te breiden. Er zijn twee opties om dit kapitaal te verzamelen:

Optie 1: Schuldfinanciering

De Koersen N.V. kan een kleine obligatie uitgeven of een bank benaderen voor een lening. In dit voorbeeld erkent de bank de winstgevendheid van het bedrijf en biedt het een lening aan met een jaarlijkse rentevoet van 8%.

  • Classificatie: Zowel een obligatie als een lening zijn vormen van schuld (debt) of fixed income.
Optie 2: Aandelenfinanciering

Een investeerder ziet potentieel in De Koersen N.V. en is bereid om €200.000,- te investeren. In ruil daarvoor wil de investeerder een aandelenbelang van 25%, waardoor het bedrijf gewaardeerd wordt op €800.000,-.

  • Classificatie: Dit is een vorm van eigen vermogen (equity)

Welke investering is risicovoller, aandelen (equity) of obligaties (debt)?

Als investeerder is het cruciaal om de risicoverschillen tussen equity (aandelen) en debt (obligaties, leningen) te begrijpen om weloverwogen investeringsbeslissingen te kunnen nemen. Laten we deze verschillen in detail bekijken:

Scenario 1: Winst

Als De Koersen N.V. groeit en winstgevender wordt, ontvangt de bank haar vaste rente van 8%. Dit voorspelbare rendement is de reden waarom schuld ook wel fixed income wordt genoemd. In dit scenario profiteert de particuliere investeerder aanzienlijk omdat de waarde van het bedrijf stijgt, waardoor de waarde van zijn aandelenbelang toeneemt.

Scenario 2: Verlies

Alle investeringen brengen echter risico’s met zich mee. Als De Koersen N.V. voor uitdagingen komt te staan en bijna failliet gaat, worden de risico’s duidelijk. De particuliere investeerder loopt een groter risico omdat zijn aandelenbelang tot bijna nul kan dalen. De bank daarentegen blijft zo lang mogelijk de 8% rente ontvangen. In het ergste geval van een faillissement worden schuldeisers (obligaties, leningen) als eerste terugbetaald uit de overgebleven activa, terwijl de investeerder als laatste aan de beurt is.

risico-rendement

Obligaties over het algemeen veiliger dan aandelen

Obligaties (debt) worden over het algemeen beschouwd als een veiligere investering dan aandelen (equity). Het rendement op obligaties is echter beperkt tot de vaste rente, terwijl aandelen het potentieel hebben voor een onbeperkte stijging als het bedrijf goed presteert. Omgekeerd, als het bedrijf slecht presteert, is het neerwaartse risico voor obligaties lager. In het praktijkvoorbeeld lijdt de bank misschien slechts een klein verlies, of zelfs een kleine winst als gedeeltelijke terugbetalingen en rente werden ontvangen voordat het bedrijf achteruitging.

Voor aandelenbeleggers kan een slechte prestatie van het bedrijf betekenen dat hun aandeel bijna waardeloos wordt. Obligaties bieden dus meer stabiliteit en een lager risico in vergelijking met aandelen.

Niet iedere obligatie is veiliger dan aandelen

Door deze fundamentele verschillen te begrijpen, ben je als het goed is in staat om risico’s beter in te schatten. Houd er echter rekening mee dat niet iedere obligatie automatisch minder risicovol is dan een aandeel. Indien de uitgever van de obligatie de Nederlandse staat is, dan kan het risico gezien worden als nihil. De staat gaat immers niet zomaar failliet. Het rendement zal ook niet hoog zijn.

Indien een bedrijf ASML een obligatie uitgeeft, is het risico hoger maar nog steeds relatief laag. Het rendement zal wel hoger zijn dan een staatsobligatie. Het kopen van een obligatie van een verlieslatend bedrijf kan al snel risicovoller zijn dan het kopen van een aandeel Apple of Microsoft. Het verlieslatende bedrijf kan immers failliet gaan, terwijl Apple en Microsoft gigantische winsten maken. Voor dit risico wil je in dit geval gecompenseerd worden middels een hoger rendement.

Op zoek naar een gunstige risico-rendementsverhouding

Het vinden van een zo gunstig mogelijke verhouding tussen risico en rendement zal leiden tot aanzienlijke verbeteringen in je resultaten. Door lid te worden van De Koersen Premium kunnen kansrijke ideeën worden opgedaan.

Geef een reactie

Deel dit artikel

Profiteer van de volgende acties: 

Ontvang €200,- transactietegoed

Profiteer van lage tarieven en ontvang tot 2,8% rente op je  niet belegde geld

Ontvang tot €110,- transactietegoed

Open net als 2,5 miljoen andere beleggers een gratis rekening

Handel tot 10.000 euro gratis

Koop, verkoop en bewaar 200+ crypto valuta bij Nederlands grootste exchange

Meer voor jou als belegger:


Hoge rendementen met kleine bedrijven

Ontvang kooptips van aandelen van kleine bedrijven met een groot potentieel 


Leer winstgevend handelen

Via deze masterclass leer je winstgevend handelen op de beurs in je eigen tijd! 


Aandelen-waarderen.nl

Beleg als een Expert: Ontdek met Onze Software de Volgende Apple of Tesla!


Disclaimer: Met beleggen kunt u uw inleg verliezen.