Private equity is de benaming voor fondsen die gebruikt worden om te beleggen in niet-beursgenoteerde bedrijven met als doel hoge rendementen te behalen. Vaak wordt er gestreefd naar een rendement van meer dan 20%.
Het kapitaal dat hiervoor nodig is, is meestal afkomstig van institutionele beleggers, staatsinvesteringsfondsen, vermogensbeheerders en vermogende particulieren. Private equity is voor de “gewone” particuliere belegger vaak niet toegankelijk. Dit heeft te maken met de hoge instapeisen en bovengemiddelde risico’s. Vaak kan er bijvoorbeeld pas vanaf enkele tonnen worden deelgenomen.
Het verzamelde kapitaal van alle investeerders tezamen vormt een fonds, een private equity fonds. In werkelijkheid wordt er dus vaak door een grote groep geïnvesteerd, maar directe investeringen worden gedaan vanuit het fonds. Op zijn beurt worden rendementen weer uitgekeerd vanuit het fonds aan verschillende investeerders.
Soorten private equity fondsen
Private equity is slechts een verzamelnaam. Het ene fonds is het andere niet. Hieronder vind je 5 verschillende soorten private equity fondsen:
1. Durfkapitaal (VC)
Durfkapitaal richt zich op startende bedrijven met een hoog groeipotentieel en innovatieve marktproposities, en richt zich meer op aandelenfinanciering dan op schuldfinanciering. Kortom, het fonds wil deelnemen en de waarde verhogen om de aandelen in de toekomst weer met winst te kunnen verkopen.
2. Leveraged Buyout (LBO)
LBO’s investeren in volwassen bedrijven, waarbij een aanzienlijke hefboomwerking wordt gebruikt om een meerderheidsbelang te verwerven en de waarde te verhogen.
3. Groeikapitaal (GC)
Groeikapitaal richt zich op gevestigde bedrijven die fondsen nodig hebben om uit te breiden of te innoveren zonder het bestaande eigendom aanzienlijk te verwateren.
4. Vastgoed
Ook in de vastgoedsector is private equity actief. De manier van deelnemen kan sterk verschillen. Soms wordt er deelgenomen in ontwikkelingsprojecten met een hoog risico, maar er kan ook worden geïnvesteerd in vastgoed met een laag risico en stabiele kasstromen.
5. Fund of Funds (FOF)
In het geval van een Fund of Funds wordt er via een apart fonds geïnvesteerd in verschillende private equity fondsen. Eigenlijk fungeert de FOF als broker. In plaats van directe investeringen wordt het risico dus gespreid. Over het algemeen leveren dit soort fondsen lagere rendementen op.
Hoe werken private equity fondsen?
Private equity fondsen worden vaak opgericht middels een commanditaire vennootschap (CV). De commanditaire vennoten (LP’s) verschaffen het kapitaal en dit wordt in handen gegeven van de beherende vennoot (GP).
Hoewel de GP volgens deze structuur op papier alle beslissingen kan nemen, wordt dit in werkelijkheid gedaan door een apart op te richten entiteit. Dit is de daadwerkelijk fondsmanager (vaak een team) en dit wordt vastgelegd middels een overeenkomst.
Dit is een slimme constructie aangezien de fondsmanager zo kan werken met verschillende fondsen, terwijl er voor ieder fonds slechts één beherende vennoot is. De fondsmanager houdt zich bezig met het selecteren van investeringen, structureren van deals, het bewaken van de voortgang en het plannen van exits. Hiervoor wordt een management fee ontvangen vanuit het private equity fonds waarin alle investeringen zijn verzameld.
Wat is de rol van private equity?
Private equity is van vitaal belang voor de financiering van kleine tot middelgrote bedrijven en draagt bij aan economische groei. Het ondersteunt talloze “unicorns” en werkt onder minder strenge rapportagenormen dan beursgenoteerde bedrijven, wat een element van ondoorzichtigheid toevoegt.
Wat is het verschil tussen private equity en hedge funds?
Hoewel zowel private equity als hedge funds als alternatieve beleggingen kunnen worden gekwalificeerd hebben private equity fondsen meestal een langere investeringshorizon en is er sprake van lock-up periodes. Private equity richt zich normaliter op vermogensgroei op lange termijn. Hedgefondsen daarentegen streven naar een sneller rendement door middel van meer liquide en vaak riskantere activa.