Aandelen Bol kopen

Zo kun je alsnog aandelen Bol.com kopen!

Het bedrijf Bol.com (tegenwoordig: bol) staat niet op de beurs. Het is daarom niet mogelijk om direct aandelen Bol.com te kopen. Een aantal jaar geleden leek een beursgang op de planning te staan, maar deze plannen lijken inmiddels in de ijskast gezet.

Via een kleine omweg is het alsnog mogelijk om blootstelling te krijgen de grootste webshop van Nederland. Op deze manier kun je alsnog aandelen Bol.com kopen. Hetzij indirect.

Wat is Bol.com?

Het valt moeilijk voor te stellen dat het Nederlandse Bol.com is voortgekomen uit een Duits bedrijf, namelijk Bertelsmann AG. Het bedrijf begon in 1999 als online boekenwinkel en dit verklaart ook direct de naam van het bedrijf: Books OnLine.

Toen het Duitse mediaconglomeraat Bertelsmann onvoldoende potentie zag in Bol.com als Europese boekenverkoper werd het in 2002 bijna verkocht aan Amazon. Deze deal ging echter niet door, waarna uiteindelijk drie Duitse aandeelhouders het bedrijf overnemen en inzetten op Europese groei.

Aandelen Bol.com kopen

Onder hun leiding begon het bedrijf ook andere producten te verkopen zoals speelgoed en elektronica. Het bedrijf groeide hierdoor hard, waarop het in 2009 voor het eerst in Nederlandse handen kwam via Cyrte Investments.

In 2012 neemt het moederbedrijf van Albert Heijn alle aandelen van Bol.com over. Hier wordt met 350 miljoen een flinke som geld voor neergeteld. Achteraf blijkt dit een goede investering. Bol.com doet inmiddels een jaarlijkse netto-omzet van maar liefst 2,9 miljard euro!

Hoe kan ik aandelen Bol.com kopen?

Zoals eerder gezegd kunnen aandelen Bol.com niet direct worden gekocht. Toch is het mogelijk voor een deel eigenaar te worden van de populaire webshop. Dit kan door aandelen Ahold-Delhaize te kopen. De aandelen Bol.com zijn namelijk voor 100% in handen van dit bedrijf. Aandelen Ahold-Delhaize worden “gewoon” verhandeld via de Amsterdamse beurs.

Wat koop ik met aandelen Ahold-Delhaize nog meer behalve Bol.com?

Het meest bekende en tevens grootste onderdeel van Ahold-Delhaize is Albert Heijn supermarkten. Nederland en België tellen inmiddels 1268 winkels (en 59 afhaalpunten) en dit aantal groei nog steeds.

Verder zie je in de buurt van een Albert Heijn vaak ook een Etos of een Gall & Gall. Dit is geen toeval. Ook deze winkels behoren toe aan Ahold-Delhaize met respectievelijk 523 en 628 winkels.

Wat Nederlanders vaak niet weten is dat Ahold-Delhaize voornamelijk haar geld in de Verenigde Staten verdient,  zoals te zien op onderstaande afbeelding. Een dikke 60% van de omzet is afkomstig uit het werelddeel ten westen van de Atlantische Oceaan.

Ahold-Delhaize belangen

De meeste omzet is afkomstig uit de eveneens blauwwitte supermarktketen Food Lion. De winkels bevinden zich voornamelijk aan de Amerikaanse oostkust. Andere bekende merken in dit werelddeel zijn STOP&SHOP en The Giant Company (beide supermarktketens).

Zoals je misschien al hebt opgemerkt is Ahold-Delhaize ook elders actief. Indien je al eens op vakantie bent geweest in Tsjechië heb je wellicht je boodschappen gedaan bij Albert, verder nam het in Roemenië onlangs voor 1,3 miljard de supermarktketen Profi over en ook in andere Europese landen heeft het winkels. Kortom, met een aandeel Ahold-Delhaize koop je flink meer dan Albert Heijn en Bol.com!

Wat is mijn percentuele blootstelling aan Bol.com als ik aandelen Ahold-Delhaize koop?

Indien we naar de beurswaarde van Ahold-Delhaize kijken dan zien we dat het bedrijf op de beurs zo’n 25 miljard waard is, dit is dus inclusief Bol.com.

Indien we naar de waarderingen van andere beurgenoteerde webshops kijken, dan merken we op dat deze de afgelopen jaren flink zijn teruggelopen. Webshops werden de afgelopen jaren vaak volgens de koers-omzetverhouding gewaardeerd, maar sinds de renteverhogingen speelt winst weer een steeds belangrijkere rol.

Bol.com heeft een netto-omzet van 2,9 miljard euro. Met 7% is er sprake van enkelcijferige groei. Op EBITDA-niveau boekt het een winst van 151 miljoen.

Indien we een gemiddelde nemen van de koers-omzetverhouding komen we uit op 0,7. Wanneer we dit vermenigvuldigen met de omzet dan komen we uit op een waardering van 2,03 miljard. Dit geeft EV/EBITDA multiple van ~13,26 hetgeen fair lijkt.

Ondanks historisch hogere waarderingen lijkt dit wel de bovenkant van de bandbreedte te zijn. Ter vergelijking: Het Duitse Zalando handelt momenteel op een koers-omzetverhouding van 0,7. Dit bedrijf is al een stuk volwassener en doet een omzet van 10 miljard. About You handelt op 0,39x de omzet, maar is dan weer verliesgevend.

In 2021 werd de waardering van Bol.com nog een stuk hoger ingeschat, zelfs tussen de 5 en 8 miljard. Dit grote verschil verklaart waarom Ahold-Delhaize de webshop nog niet naar de beurs brengt.

Indien we 2,03 miljard euro als uitgangspunt nemen, dan betekent dit dat je voor ieder gekocht aandeel voor ongeveer 8% blootstelling aan Bol.com verkrijgt.

Hoe kan ik aandelen Ahold-Delhaize kopen?

Ahold-Delhaize kan via vrijwel iedere bekende broker worden gekocht. Een manier om dit tegen lage tarieven te doen is bijvoorbeeld via Saxo. Hier ontvang je tijdelijk €200,- transactietegoed en tot 2,8% rente op je niet belegde geld.

Klik hier om de aandelen direct via Saxo te kopen 

Aandeleninformatie

Bedrijf: Koninklijke Ahold Delhaize NV
Ticker: AD
ISIN: NL0011794037
Beurs: Euronext Amsterdam

Tenslotte: Wist je dat je aandelen Action op een soortgelijke manier kunt kopen? Je leest het door hier te klikken!

Disclaimer: Beleggen brengt risico’s met zich mee 

 

Geef een reactie

Deel dit artikel

Profiteer van de volgende acties: 

Ontvang €200,- transactietegoed

Profiteer van lage tarieven en ontvang tot 2,8% rente op je  niet belegde geld

Ontvang tot €110,- transactietegoed

Open net als 2,5 miljoen andere beleggers een gratis rekening

Handel tot 10.000 euro gratis

Koop, verkoop en bewaar 200+ crypto valuta bij Nederlands grootste exchange

Meer voor jou als belegger:


Hoge rendementen met kleine bedrijven

Ontvang kooptips van aandelen van kleine bedrijven met een groot potentieel 


Leer winstgevend handelen

Via deze masterclass leer je winstgevend handelen op de beurs in je eigen tijd! 


Aandelen-waarderen.nl

Beleg als een Expert: Ontdek met Onze Software de Volgende Apple of Tesla!


Disclaimer: Met beleggen kunt u uw inleg verliezen.