Waterstof aandelen

5 waterstofaandelen om in de gaten te houden in 2022

Waterstof is een energiebron die bij verbranding geen broeikasgassen uitstoot. Het enige afvalproduct is waterdamp. Dat maakt het een schonere alternatieve energiebron dan fossiele brandstoffen zoals aardgas, olie en steenkool.

Het nadeel van waterstof als brandstofbron is dat we het zelden in gasvorm vinden. En hoewel we waterstof uit verschillende bronnen kunnen produceren, stoten sommige van die methoden broeikasgassen uit. Bovendien maken we waterstof nog niet op de schaal die nodig is om economisch te kunnen concurreren met fossiele brandstoffen.

Dat kan de komende jaren echter veranderen. Verschillende bedrijven werken hard aan het aanboren van het enorme potentieel voor deze potentieel emissievrije brandstof.

In dit artikel vind je 5 toonaangevende waterstofaandelen om in de gaten te houden in 2022

Waterstof formule

Wat  je moet weten voordat je begint met investeren in waterstof

Er zijn verschillende manieren om waterstof te produceren. Sommige methoden resulteren in de productie van kooldioxide als bijproduct. De industrie noemt deze vormen “blauwe waterstof”. Het gebruik van deze vorm van waterstof vereist koolstofafvang en -opslag om de bijbehorende kooldioxide op te vangen en ondergronds op te slaan, zodat er geen broeikasgassen vrijkomen. Een andere methode maakt gebruik van hernieuwbare energie om een elektrolyse aan te drijven die waterstof splitst uit watermoleculen. Dit proces levert groene waterstof op, die geen koolstofemissies veroorzaakt.

Groene waterstofenergie heeft bijna onbeperkte mogelijkheden. Waterstofbrandstofcellen werken zoals batterijen, waarbij elektriciteit wordt opgewekt door een elektrochemische reactie. In plaats van ze op te laden zoals een traditionele batterij, tanken we waterstofcellen bij met meer waterstof. We kunnen waterstofbrandstofcellen gebruiken voor de aandrijving van voertuigen (auto’s, treinen, bussen, zeeschepen en vrachtwagens) en als stationaire energiebron. Waterstof zou met enige aanpassingen ook aardgas in het pijpleidingenstelsel kunnen vervangen. We kunnen het dan gebruiken in elektriciteitscentrales om elektriciteit op te wekken en als brandstof voor onze huizen. Vanwege het potentieel wordt in sommige prognoses de toekomstige waarde van de markt voor groene waterstof geraamd op 10 biljoen dollar.

Hoewel groene waterstof een grote belofte inhoudt als een potentiële emissievrije brandstofbron, is de productie ervan duur. Het kost tussen $18,58 en $33,44 per dekatherm om groene waterstof te produceren in 2020. Ter vergelijking: de productiekosten voor aardgas lagen tussen $1,00 en $4,50 per dekatherm. De kosten dalen echter, waardoor groene waterstof steeds beter kan concurreren met aardgas.

5 toonaangevende waterstofaandelen om in de gaten te houden

Gezien het potentieel van groene waterstof stort een groeiend aantal bedrijven zich op de sector. Veel energie- en industriële bedrijven zijn nog in de beginfase van het onderzoek naar de mogelijkheden van waterstofenergie. Een handvol bedrijven begint zich echter al te ontpoppen als vroege leiders in de sector.

Hier volgt een aantal van de beste waterstofaandelen om in de gaten te houden nu de sector de komende jaren in het middelpunt van de belangstelling komt te staan.

1. Air Products (APD)

Air Products is een van de wereldleiders in de levering van industriële gassen. Het is een wereldleider in technologie en apparatuur voor de verwerking van vloeibaar aardgas (LNG). Het is ook een van ‘s werelds grootste leveranciers van commerciële waterstof en een leider op het gebied van waterstofbrandstofinfrastructuur.

Air Products droomt ervan een leider te zijn in het leveren van oplossingen voor de energie- en milieu-uitdagingen van de wereld door middel van vergassing, koolstofafvang en schone waterstof. Het bedrijf heeft verschillende grote waterstofprojecten lopen die het in de komende jaren verwacht te voltooien. Het gaat onder meer om een project van 4,5 miljard dollar voor blauwe waterstof in Louisiana, een joint venture van 7 miljard dollar voor koolstofvrije waterstof in Saoedi-Arabië, en een waterstofproject van 1 miljard dollar in Canada dat tussen 2024 en 2026 in gebruik zou moeten worden genomen. Het trio en de toekomstige projecten positioneren Air Products om een leidende wereldwijde waterstofenergieonderneming te blijven.

2. Plug Power (PLUG)

Plug Power is een pionier in de waterstof-brandstofcelindustrie. Het bedrijf creëerde de eerste commercieel levensvatbare markt voor waterstof-brandstofceltechnologie. Het bedrijf heeft een recordaantal van 50.000 brandstofcelsystemen geïnstalleerd voor de e-mobiliteitsmarkt (die gebruik maakt van elektrische aandrijftechnologieën om voertuigen en wagenparken aan te drijven). Deze markt is een van ‘s werelds grootste afnemers van waterstof en exploiteert een toonaangevend netwerk voor het tanken van waterstof in Noord-Amerika.

Plug Power bouwt in Noord-Amerika aan een netwerk voor de productie van groene waterstof. Het heeft verschillende waterstoffabrieken in aanbouw die in 2022 operationeel zouden moeten zijn. Het bedrijf verwacht de bouw van nog meer fabrieken, die in de komende jaren van start zouden moeten gaan. Het bedrijf wil ‘s werelds eerste ecosysteem voor groene waterstof bouwen en positioneert zich als de leider van deze categorie in deze enorme marktopportuniteit.

3. Bloom Energy (BE)

Bloom Energy heeft als missie om schone, betrouwbare en betaalbare energie te produceren. De onderneming heeft de Bloom Energy Server ontwikkeld, een platform voor het ter plaatse opwekken van elektrische energie. In 2021 onthulde het de Bloom Electrolyzer, die gebruik maakt van dezelfde vaste-oxide technologie als de Bloom Energy Server om 15% tot 45% efficiënter schone waterstof te produceren dan andere producten op de markt.

Bloom Energy gelooft dat de Bloom Electrolyzer, die naar verwachting in de herfst van 2022 op de markt zal komen, een grote sprong voorwaarts betekent voor waterstof. Bloom Energy gelooft dat de technologie zware industrieën zoals de staal-, chemische, cement- en glasindustrie in staat zal stellen koolstofvrij te worden. Bloom Energy kan zijn Bloom Electrolyzer koppelen aan zonne- en windenergie om groene waterstof te genereren, die het kan opslaan en uiteindelijk weer kan omzetten in elektriciteit voor toekomstig gebruik.

4. Ballard Power Systems (BLDP)

Ballard Power Systems ontwikkelde een emissievrije PEM-brandstofcel (proton exchange membrane) die werkt op waterstof. Deze maakt de elektrificatie mogelijk van bussen, commerciële vrachtwagens, treinen, zeeschepen, personenauto’s en vorkheftrucks.

Het bedrijf werkt ook aan nieuwe technologieën die gebruik maken van waterstofenergie. Begin 2022 ging het een partnerschap aan met de Zwitserse industriële reus ABB (NYSE:ABB) voor de ontwikkeling van brandstofcellen om schepen aan te drijven. Het bedrijf is ook een partnerschap aangegaan met het Indiase bedrijf Adani Group om investeringen in de commercialisering van waterstofbrandstofcellen in India te evalueren. Bovendien kondigde Ballard Power Systems een succesvolle test aan met Chart Industries (NYSE:GTLS) om brandstofcellen met vloeibare waterstof aan te drijven. Met deze investeringen positioneert Ballard Power Systems zich als een leider in de ontluikende waterstofindustrie.

5. FuelCell Energy (FCEL)

FuelCell Energy is een leider in het produceren van waterstof door middel van haar eigen brandstofceltechnologie. Haar SureSource-producten stellen klanten in staat ter plaatse ultrazuivere stroom op te wekken. Het kan grootschalige faciliteiten zoals waterzuiveringsinstallaties, productiebedrijven, ziekenhuizen en universiteiten helpen schone en betaalbare elektriciteit te produceren voor hun activiteiten.

FuelCell Energy wil een wereldleider worden in het koolstofvrij maken van energie. Het bedrijf werkt aan de productie van koolstofarme tot koolstofvrije stroom, de opvang van koolstof en andere broeikasgassen tijdens de stroomproductie en de levering van groene en blauwe waterstofenergie. Het bedrijf wil ook energie uit intermitterende hernieuwbare energie opslaan door deze om te zetten in waterstof, die het indien nodig weer in elektriciteit kan omzetten. Het investeert in de uitbreiding van zijn portefeuille voor energieopwekking en zijn productiecapaciteit, zodat het de komende jaren kan concurreren en aan de behoeften van de energiemarkt kan voldoen.

Waterstof is een van de meest veelbelovende alternatieve brandstoffen

Waterstofenergie heeft een enorm potentieel. De emissievrije brandstof zou kunnen helpen om de zware industrie koolstofvrij te maken, aardgas te vervangen en hernieuwbare energie op te slaan, en zo de weg vrij te maken voor een echt netto nul-wereld. Als zodanig vertegenwoordigt het een marktopportuniteit van vele miljarden dollars.

Waterstof is echter nog steeds in opkomst als een commercieel levensvatbare brandstofbron. De industrie moet opschalen en de kosten verlagen om te kunnen concurreren met fossiele brandstoffen en andere opkomende technologieën zoals batterijopslag. Daarom zullen beleggers de sector wellicht een tijdje in de gaten willen houden om na te gaan welke bedrijven de beste kansen hebben om als langetermijnwinnaars uit de bus te komen.

Waar kan ik deze aandelen kopen?

Het besproken aandeel is beschikbaar en kan worden aangekocht door een gratis rekening te openen via onderstaande brokers:

Op zoek naar nog meer waterstofaandelen?

Via ons platform is het mogelijk om koersen van aandelen per sector of categorie te bekijken. Je kunt de koersen van alle waterstofaandelen en andere sectoren bekijken door hier te klikken.

Dit artikel verscheen eerder en werd geschreven door The Motley Fool het orginele artikel is hier te vinden 

Laat een reactie achter

Deel dit artikel

Iedere maand een gratis overzicht van nieuwe analyses in je mailbox?

Ontvang gratis professionele analyses van aandelen

Meld je gratis aan en ontvang gratis analyses + toegang tot het forum en meer!