Aandeel ABN Amro

Kwartaalcijfers (Q1 2023) van ABN Amro in een handig overzicht + samenvatting

Vanmorgen kwamen voorbeurs de cijfers van ABN Amro over het eerste kwartaal van 2023 uit. Hieronder vind je de belangrijkste cijfers in een handig overzicht:

Highlights van het kwartaal Bedrag (in miljoenen euro’s)
Nettowinst 523
ROE 9.6%
NII (Netto rente-inkomsten) Hoog
Risicokosten Laag
Reguleringsheffingen Hoog (seizoensgebonden)
Onderliggende kosten 2.5% lager dan Q4
Externe personeelskosten Lager in het eerste kwartaal
Kredietkwaliteit Solide
Waardeverminderingen (Q1) 14
Kapitaalpositie (Fully-loaded) Basel III CET1-ratio: 15.0%
Liquide positie Sterk
Aandeleninkoopprogramma EUR 500 miljoen
Toekomstbestendige bankopbouw In vooruitgang
Operationele efficiëntie Versterkt

Samenvatting

De CEO meldt dat de Nederlandse economie in het eerste kwartaal veerkracht blijft tonen. De recente turbulentie op de financiële markten werd veroorzaakt door specifieke problemen bij bepaalde banken, maar banken in de eurozone waren veerkrachtig dankzij sterke kapitaalbuffers en conservatief liquiditeitsbeheer. De bank bevestigt dat hun strategische keuzes hen een duidelijk profiel en focus geven. Ze hebben geprofiteerd van hun verbeterde risicoprofiel en richten zich op hun vergunning om te opereren, gezien de toenemende regelgeving en kapitaaleisen voor banken. De bank streeft ernaar om een toekomstbestendige instelling te worden door operationele efficiëntie te versterken en te investeren in duurzame financiën, modellen en gegevensverwerking.

In het eerste kwartaal van 2023 behaalde de bank een sterke prestatie met een nettowinst van EUR 523 miljoen en een rendement op eigen vermogen van 9,6%. De netto rente-inkomsten bedroegen EUR 1.620 miljoen, mede dankzij verbeterde depositomarges. Kosten zijn gedaald met 2,5%, voornamelijk als gevolg van lagere externe personeelskosten. De verwachte kosten voor heel 2023 worden geschat op ongeveer EUR 5,3 miljard, vanwege inflatie en hogere investeringen die de impact van besparingsprogramma’s vertragen. De kredietkwaliteit is solide en waardeverminderingen waren EUR 14 miljoen in het eerste kwartaal. Het risicogewogen vermogen is toegenomen door zakelijke ontwikkelingen, aanpassingen in de toepassing van de MKB-ondersteuningsfactor en modelupdates. De kapitaalpositie van de bank is sterk, met een Basel III CET1-ratio van 15,0% en een Basel IV CET1-ratio van ongeveer 16%. Het deposito- en financieringsmix is stabiel en goed gediversifieerd.

De bank heeft recentelijk het tweede inkoopprogramma van aandelen afgerond. Economische onzekerheid en crises op het gebied van klimaat en geopolitiek hebben effect op de klanten. De bank streeft ernaar klanten te ondersteunen die financiële problemen ondervinden door hoge inflatie, met behulp van budgetcoaches en schuldhulpverleners. Ze blijven alert op de langdurige effecten van aanhoudend hoge inflatie. De bank ziet dat lenen duurder wordt en dit heeft al invloed op de Nederlandse huizenmarkt, waar de concurrentie op de hypotheekmarkt hevig blijft. In een vertragende huizenmarkt bleef de hypotheekportefeuille stabiel in het eerste kwartaal. Er is positieve groei in de bedrijfsleningen, vooral in de sectoren digitale technologie, mobiliteit en nieuwe energie. Netto nieuwe activa bij vermogensbeheer zijn gestegen.

Grafiek aandeel ABN Amro

Aandeleninformatie

Bedrijf: ABN Amro 
Ticker: ABN
ISIN: NL0011540547
Beurs: Euronext Amsterdam 

Disclaimer

Het overzicht en de samenvatting zijn gegenereerd met behulp van kunstmatige intelligentie. Eventuele fouten zijn voorbehouden 

Geef een reactie

Deel dit artikel

Profiteer van de volgende acties: 

Ontvang €200,- transactietegoed

Profiteer van lage tarieven en ontvang tot 2,8% rente op je  niet belegde geld

Ontvang tot €110,- transactietegoed

Open net als 2,5 miljoen andere beleggers een gratis rekening

Handel tot 10.000 euro gratis

Koop, verkoop en bewaar 200+ crypto valuta bij Nederlands grootste exchange

Meer voor jou als belegger:


Hoge rendementen met kleine bedrijven

Ontvang kooptips van aandelen van kleine bedrijven met een groot potentieel 


Leer winstgevend handelen

Via deze masterclass leer je winstgevend handelen op de beurs in je eigen tijd! 


Aandelen-waarderen.nl

Beleg als een Expert: Ontdek met Onze Software de Volgende Apple of Tesla!


Disclaimer: Met beleggen kunt u uw inleg verliezen.