Aandelen TikTok

Dit zijn 3 manieren om alsnog aandelen TikTok (Bytedance) te kopen

Het populaire social media platform TikTok staat niet op de beurs. Dit betekent dat de aandelen van het bedrijf dat gebruikers verleidt zoveel mogelijk filmpjes te kijken, niet vrij verhandelbaar zijn. Het is daarom niet mogelijk om direct aandelen TikTok te bezitten.

Toch is het als belegger mogelijk om via een omweg alsnog aandelen TikTok te kopen. Dit is bijzonder aangezien het moederbedrijf genaamd Bytedance geen aparte beursnotering heeft. Na het lezen van dit artikel zul je echter alsnog in staat zijn blootstelling te krijgen aan dit bedrijf.

Wat is Bytedance?

Bytedance is een Chinees technologiebedrijf dat vooral bekend is van de ontwikkeling van TikTok. Voornamelijk door het 100% belang in Tiktok wordt de waardering van het bedrijf geschat op maar liefst 268 miljard dollar. Zoals eerder gezegd wordt ook Bytedance niet verhandeld op de beurs, waardoor het niet mogelijk is om aandelen in het moederbedrijf te kopen.

Wél heeft Bytedance internationale investeerders die in het bezit zijn van een beursnotering. Door aandelen te kopen van de volgende drie beurgenoteerde bedrijven kun je dus alsnog meeprofiteren van het succes van Tiktok:

1. Sofina (6,4%)

Bij onze zuiderburen vinden we de Belgische holding genaamd Sofina. Dit bedrijf werd jarenlang ook wel de schone slaapster genoemd, omdat de koers bijna niet bewoog. Afgelopen jaar maakt het bedrijf plots bekend dat het via de entiteit SC China Co-Investment 2016-A al sinds 2016 een belang heeft in Bytedance. Dit belang is momenteel de grootste van de gehele portefeuille van Sofina.

Het bedrijf handelt met een korting van 22% ten opzichte van de boekwaarde, waardoor je zou kunnen stellen dat je door aandelen Sofina te kopen je pro rata voor 6,4% blootstelling krijgt aan TikTok.

Grafiek Sofina
Aandeleninformatie

Bedrijf: Sofina 
Ticker: SOF
ISIN: BE0003717312
Beurs: Euronext Brussel

2. KKR (2,36%)

Kohlberg Kravis Roberts (KKR) is een Amerikaanse beursgenoteerde investeringsmaatschappij. In oktober 2018 deden ze mee aan een investeringsronde. Hierin participeerden 12 investeerders die in totaal 3 miljard dollar ophoestten. Dit bedrag gaf Bytedance destijds een waardering van 72 miljard.

In december 2020 deed KKR opnieuw mee met een investeringsronde. Er werd toen 2 miljard dollar geïnvesteerd, terwijl het bedrijf gewaardeerd werd op 178 miljard.

De exacte getallen zijn helaas niet bekend, maar indien we aannemen dat KKR in 2018 voor 250 miljoen en in 2019 voor 500 miljoen heeft geïnvesteerd, dan kunnen we stellen dat de waarde hiervan is aangegroeid tot 1,7 miljard dollar.

KKR heeft een marktkapitalisatie van 72 miljard dollar. Dit betekent dat het aandeel Bytedance goed is voor ongeveer 2,36% van het totale bedrijf.  Indien je dus aandelen in KKR koopt, bezit je dus voor een klein deel Bytedance en dus ook Tiktok. Belangrijk om te beseffen is wel dat je hiermee ook nog 97,64% aan andere bedrijven koopt.

Grafiek KKR
Aandeleninformatie

Bedrijf: KKR & Co Inc
Ticker: KKR
ISIN: US48251W1045
Beurs: New York Stock Exchange

3. Softbank (2,2%)

Softbank is een gigantische Japanse investeerder in voornamelijk technologiebedrijven. Het bedrijf heeft onder andere belangen in Nvidia, Alibaba en Uber. Zoals je al voelt aankomen, investeerde het bedrijf ook Bytedance. Softbank deed mee aan dezelfde investeringsrondes als KKR, maar verkocht in maart 2023 een klein deel van het belang. Dit deed het op een waardering van 220 miljard.

Softbank heeft een marktkapitalisatie van 64 miljard. Stel we gaan ervanuit dat Softbank nog een belang heeft van 1,4 miljard in Byytedance, dan is dit belang dus goed voor ~2,2% van het bedrijf. In de resterende 97,8% vind je dus snel andere grote namen.

Grafiek Softbank
Aandeleninformatie

Bedrijf: SoftBank Group Corp.
Ticker: 9984
ISIN: JP3436100006
Beurs: Tokyo Stock Exchange 

Bovenstaande aandelen kunnen eenvoudig worden gekocht via Saxo door hier te klikken 

 

 

Geef een reactie

Deel dit artikel

Profiteer van de volgende acties: 

Toegang tot private equity vanaf €5000,-

Doe mee met de allerrijksten en profiteer van hoge rendementen!

Ontvang €200,- transactietegoed

Profiteer van verlaagde tarieven en ontvang rente op je niet belegde geld

Ontvang tot €110,- transactietegoed

Open net als 2,5 miljoen andere beleggers een gratis rekening

Meer voor jou als belegger:


Hoge rendementen met kleine bedrijven

Ontvang kooptips van aandelen van kleine bedrijven met een groot potentieel 


Leer winstgevend handelen

Via deze masterclass leer je winstgevend handelen op de beurs in je eigen tijd! 


Aandelen-waarderen.nl

Beleg als een Expert: Ontdek met Onze Software de Volgende Apple of Tesla!


Disclaimer: Met beleggen kunt u uw inleg verliezen.