Goudaandelen

7 goudaandelen die interessant zijn volgens analisten

Goudaandelen hebben het de voorbije maanden beter gedaan dan de aandelenmarkten als gevolg van een samenloop van omstandigheden. Toenemende inflatie, recessierisico’s en de oorlog in Oekraïne deden de belangstelling voor het blinkende edelmetaal toenemen.

Goud heeft de neiging om het goed te doen tijdens marktturbulentie, omdat het wordt beschouwd als een afdekking tegen volatiliteit. Bovendien stegen de prijzen van veel grondstoffen na de Russische invasie in Oekraïne, waardoor beleggers hun heil zochten in veilige activa, zoals goud.

In deze context vindt je hier een lijst van goudaandelen die het volgens analisten beter zullen blijven doen dan de aandelenmarkt.

7 koopwaardige goudaandelen om te kopen volgens analisten

  • B2Gold (NYSE:BTG) – Sterke operationele prestaties en goedkope multiples zullen het goudmijnbedrijf blijven ondersteunen
  • SSR Mining (NASDAQ:SSRM) – Hoewel de omzet- en nettogroei in 2022 naar verwachting zullen vertragen, biedt SSRM sterke winstmarges
  • Barrick Gold (NYSE:GOLD) – Gepland onderhoud en operationele problemen drukten op de doorvoercapaciteit van GOLD, maar er is nog steeds ruimte voor verbetering
  • Equinox Gold (NYSEAmerican:EQX) – De voltooiing, op tijd en binnen budget, van de nieuwe Santa Luz-mijn in Brazilië zorgt voor extra rugwind voor het aandeel
  • Agnico Eagle Mines (NYSE:AEM) – Het goudbedrijf wordt verhandeld tegen een lichte premie in vergelijking met sectorgenoten, maar de winstgevendheid zal dit jaar naar verwachting aanzienlijk verbeteren.
  • Newmont (NYSE:NEM) – De analistenratings blijven achter bij de sterke aandelenprestaties van ‘s werelds grootste goudbedrijf, maar een sterke bottom-line groei zorgt voor een nieuwe opwaartse kracht
  • Royal Gold (NASDAQ:RGLD) – Het edelmetaalstroombedrijf biedt een overtuigende winstmarge van 40,2% in 2022, een van de hoogste in de goudindustrie

1. B2Gold (BTG)

Het bedrijf kondigde op 14 april aan dat de totale goudproductie voor Q1 2022 5% hoger lag, namelijk 209.365 ounces in de periode. Deze sterke prestatie was te danken aan hogere verwerkte kwaliteiten in de Masbate-mijn in de Filippijnen, waar de productie 11% boven het budget uitkwam op 59.764 ounces.B2Gold is een Canadees mijnbouwbedrijf dat goudmijnen exploiteert in Mali, Namibië en de Filippijnen. Sinds het begin van het jaar heeft het BTG-aandeel beter gepresteerd dan de bredere markt, met een stijging van 29,43% tot $4,97 per aandeel.

Met dit robuuste rapport blijft de consensus van de analisten positief over het aandelenverhaal van BTG en wordt een gemiddeld 12-maands koersdoel van $6,21 per aandeel voorgesteld, wat een aantrekkelijke opwaartse trend van 24,95% per aandeel suggereert.

Ondanks deze sterke prestatie heeft BTG één van de goedkoopste waarderingen van goudaandelen. Het goudbedrijf wordt verhandeld tegen een verwachte bedrijfswaarde (EV) op winst vóór rente, belastingen, afschrijvingen en amortisatie (EBITDA) van slechts 4,49 keer en een koers-winstverhouding (P/E) van 14,1.

2. SSR Mining (SSRM)

SSR Mining is een goudmijnbedrijf met vier hoogwaardige ontwikkelings- en producerende activa gelegen in de VS, Turkije, Canada en Argentinië.

In 2021 produceerden de activa van SSRM ongeveer 794.000 ounces. Vorige week kondigde SSRM de afronding aan van de overname van Taiga Gold, waarbij een 100%-belang in het Fisher-eigendom werd geconsolideerd en vijf nieuwe eigendommen werden toegevoegd, waar tot op heden vier afzonderlijke goudvondsten van hoge kwaliteit werden gedaan.

De aandelen van SSR stegen sinds het begin van het jaar met 40,44% tot $24,10. Toch verwachten analisten een verdere stijging van het aandeel. Het SSRM-aandeel heeft een gemiddeld koersdoel van $24,79 per aandeel, een potentieel van 2,86% ten opzichte van zijn laatste slotkoers.

Het nettoresultaat van het bedrijf zal in 2022 naar verwachting echter met 27,3% dalen tot 317 miljoen CAD ($251,2 miljoen). De inkomsten zullen naar verwachting matig dalen, met 6,7% jaar-op-jaar tot 1,75 miljard CAD. Desondanks heeft SSRM een gezonde geschatte winstmarge van 18,1% in 2022.

Bovendien wordt SSRM verhandeld tegen een lage EV/EBITDA van 6,45x in 2022 en zal het naar verwachting een dividendrendement van 1,05% bieden over het hele jaar.

3. Barrick Gold (GOLD)

Barrick Gold is een Canadees goud- en kopermijnbedrijf dat een belang heeft in 14 goudmijnen, waaronder zes Tier 1 goudmijnen.

Sinds het begin van het jaar is het GOLD-aandeel sterk gestegen, met een winst van 35,92% tot $25,38 per aandeel. Het bedrijf publiceerde onlangs goudproductiecijfers voor het eerste kwartaal van 2022, die lager zijn dan de cijfers voor het vierde kwartaal van 2021, als gevolg van gepland onderhoud in de Turquoise Ridge-mijn, mijnsequencing in Tongon, en uitputting van ondergrondse ertsvoorraden van hogere kwaliteit in de Carlin- en Cortez-mijnen.

De consensus van de analisten blijft optimistisch over de vooruitzichten van GOLD, met een gemiddeld 12-maands koersdoel van $26,42 per aandeel, wat neerkomt op een stijging met 4,84%.

Hoewel de zwakke productie van Barrick naar verwachting zal afnemen naarmate het jaar vordert, zal het nettoresultaat naar verwachting matig vertragen in 2022, met een daling van 4% j-o-j tot 1,94 miljard CAD.

GOLD’s geschatte winstmarge van 16,2% in 2022 blijft robuust en zou de aandelen van de goudspecialist moeten blijven ondersteunen. Bovendien worden GOLD-aandelen verhandeld tegen redelijke multiples, met een voorwaartse EV/EBITDA van 6,86x, en zullen ze dit jaar naar verwachting een rendement van 2,19% opleveren.

4. Equinox Gold (EQX)

Equinox Gold is een ander in Canada gevestigd mijnbouwbedrijf met een focus op goud. Het EQX-aandeel steeg tot nu toe met 33,63% tot $8,77 per aandeel en bleef daarmee iets achter op goudaandelen.

Het bedrijf begon in maart 2022 met de exploitatie van de nieuwe Santa Luz-mijn in Brazilië, nadat het project op tijd en binnen het budget was voltooid. Met een jaarlijkse productie van ongeveer 100.000 ounces goud per jaar is het EQX-aandeel klaar voor een extra opwaartse trend. Bovendien wordt verwacht dat de omzet van EQX dit jaar met 11% zal stijgen tot $1,2 miljard en met 15,2% tot $1,38 miljard in 2023.

De winstgevendheid van EQX zal naar verwachting sterk vertragen van een nettomarge van 51,4% in 2021 tot 4,58% in 2022. De winstmarge van EQT zal in 2023 naar verwachting echter opveren tot 10,2%, omdat de goudproductie in de nieuwe mijn zal toenemen.

Analisten zien nieuwe kansen voor het EQX-aandeel en bieden een gemiddeld koersdoel van $9,46 per aandeel, wat neerkomt op een waardestijgingspotentieel van 6,29% in de komende 12 maanden. EQX-aandelen zijn echter duurder dan andere goudaandelen. Het bedrijf wordt momenteel verhandeld tegen 8x 2022e EV/EBITDA, maar ruilt in termen van P/E tegen meer opgerekte metrics, met een forward ratio van 29,7x.

5. Agnico Eagle Mines (AEM)

Agnico Eagle Mines is een goudmijnbouwer die zich bezighoudt met de productie van edelmetalen, met activiteiten in Europa, Noord-Amerika en Latijns-Amerika. AEM is goed gepositioneerd om op middellange termijn te profiteren van de sterkte van de goudmarkt.

Het aandeel AEM steeg sinds het begin van het jaar met 27,15% tot $65,8 per aandeel. Agnico Eagle heeft een strong buy rating en analisten op Wall Street bieden een koersdoel van $68,03, wat neerkomt op een potentiële appreciatie van 3,39%.

De omzetgroei van het mijnbouwbedrijf zal dit jaar naar verwachting aanzienlijk toenemen, met een stijging van 55,4% jaar-op-jaar tot $5,94 miljard. Ondertussen zou de bottom-line groei nog sneller moeten gaan, met een stijging van 74,6% in 2022 tot $948 miljoen, wat overeenkomt met een jaarlijkse winstmarge van 16%.

Door deze positieve ontwikkelingen worden AEM-aandelen verhandeld tegen een premie in vergelijking met goudaandelen, met een koers van 9,5x 2022e EV/EBITDA en 30,3x forward P/E. Toch levert AEM ook een matig dividendrendement, geschat op 2,11% voor 2022.

6. Newmont (NEM)

Newmont Mining is een van ‘s werelds toonaangevende goudbedrijven en een producent van koper, zilver, zink en lood. NEM heeft een jaarlijkse goudproductie van meer dan 6,5 miljoen ounces en een portefeuille van activa van wereldklasse in Noord-Amerika, Zuid-Amerika, Australië en Afrika.

In de afgelopen maand verhoogden Jefferies, UBS en Raymond James het koersdoel van NEM tot respectievelijk $72, $78 en $82 per aandeel.

Het aandeel NEM presteerde sterk year-to-date, met een sprong van ongeveer 40% tot $85,42 per aandeel en een stijging van meer dan 15% in de afgelopen maand.

De consensus van analisten blijft achter bij de sterke prestaties van de goudmijnwerker en het gemiddelde koersdoel van NEM-aandelen staat op $72,59 per aandeel, een downside van 14,4% ten opzichte van de huidige prijs. Niettemin zal NEM blijven profiteren van de bullishness van goud en beleggers zouden het hoge koersdoel van $96 per aandeel moeten beschouwen als NEM’s volgende richtkoers.

Bovendien wordt verwacht dat de fundamentals van het NEM-aandeel dit jaar aanzienlijk zullen versterken. Terwijl de netto-omzet naar verwachting matig zal stijgen, met 6,7% tot $13,04 miljard, zou de nettowinst van Newmont met 119,9% moeten stijgen tot $2,56 miljard, waardoor de winstmarge zou stijgen tot 19,7% in 2022.

Wat de waardering betreft, heeft het NEM-aandeel meer uitgerekte multiples dan sectorgenoten in goud, met een koers van 10,3x voorwaartse EV/EBITDA en 25x 2022e P/E. Newmont levert echter een redelijk verwacht dividendrendement van 2,66% in 2022.

7. Royal Gold (RGLD)

Royal Gold is een van ‘s werelds toonaangevende edelmetaalstroom- en royaltybedrijven, met een belang in ongeveer 187 eigendommen op vijf continenten.

Na het boeken van een recordprestatie in 2021, als gevolg van sterke prestaties in verschillende belangrijke activa van haar portefeuille, kondigde het bedrijf onlangs een goudproductierichtlijn voor 2022 aan tussen 220.000 en 240.000 ounces per jaar, een volume dat iets lager is dan de werkelijke prestaties van 2021.

Sinds het begin van het jaar presteerde het Royal Gold-aandeel beter dan de brede markt van goudaandelen, na een stijging van 39% tot $143,42 per aandeel. Met deze sterke prestatie staat het gemiddelde koersdoel van RGLD op $147 per aandeel, wat een marginale opwaartse beweging van 1,43% betekent vanaf de laatste slotkoers. Royal Gold heeft echter een hoog koersdoel van $175, wat een waardestijgingspotentieel van 20,7% vertegenwoordigt.

Bovendien biedt het edelmetaalstroombedrijf een overtuigende winstmarge van 40,2% in 2022, een van de hoogste in de goudindustrie. RGLD zal dit jaar naar verwachting zijn nettokaspositie aanzienlijk verbeteren, met een stijging van 250% tot $ 483 miljoen, waardoor het bedrijf kan overwegen extra belangen te verwerven in edelmetaalmijnbouwprojecten.

RGLD-aandelen worden verhandeld tegen een premie in vergelijking met goudmijnaandelen, met een hoge verwachte EV/EBITDA van 17,5x en 34,7x P/E. Desondanks is deze goudmijnexploitant klaar voor bijkomende opleving naarmate de goudmarkten verkrappen.

Waar kan ik deze aandelen kopen?

Het besproken aandeel is beschikbaar en kan worden aangekocht door een gratis rekening te openen via onderstaande brokers:

Op zoek naar nog meer goudaandelen?

Via ons platform is het mogelijk om koersen van aandelen per sector of categorie te bekijken. Je kunt de koersen van alle goudaandelen en andere sectoren bekijken door hier te klikken.

Dit artikel verscheen eerder en werd geschreven door Investorplace het orginele artikel is hier te vinden 

Disclaimer: Met beleggen kunt u uw inleg verliezen.

Laat een reactie achter

Deel dit artikel

Iedere maand een gratis overzicht van nieuwe analyses in je mailbox?

Ontvang gratis professionele analyses van aandelen

Meld je gratis aan en ontvang gratis analyses + toegang tot het forum en meer!