Geshorte aandelen

Dit zijn de 3 meest geshorte aandelen op de Nederlandse beurs

Door short te gaan op een aandeel kan er geprofiteerd worden van een koersdaling. De shortende partij leent de aandelen verkoopt deze vervolgens op de beurs. Hierbij is het de bedoeling dat de aandelen op een later moment weer worden teruggekocht op een lagere koers. Het verschil hiertussen is de winst.

Shortselling kan lucratief zijn, maar betreft een risicovolle bezigheid. In theorie is het verlies op een shortpositie namelijk onbeperkt. Wanneer hedgefondsen met shortposities in een fonds opduiken, kun je er daarom van uitgaan dat deze hun huiswerk uiterst zorgvuldig hebben gedaan.

Op korte termijn lijken de shorters het in ieder geval aan het rechte eind te hebben met betrekking tot de volgende bedrijven. De shortpercentages zijn hoog en de koersen gingen recent flink onderuit. Dit zijn de 3 meest geshorte aandelen op de Nederlands beurs:

1. Just Eat Takeaway (Shortpercentage: 11%)

Just Eat Takeaway, het moederbedrijf van Thuisbezorgd gold lange tijd als beurslieveling. Het bedrijf groeide sinds de IPO in 2017 tegen de klippen op en versnelde dit proces door concurrenten over te nemen. Toen tijdens corona iedereen thuiszat, nam de groei nog eens een extra spurt. Iedereen begon massaal eten te bestellen.

Een knappe prestatie van Jitse Groen die de onderneming thuis op een zolderkamertje begon. In 2020 sloeg de ietwat koppige Jitse de plank voor het eerst compleet mis. De overname van Grubhub in de Verenigde Staten heeft tot op de dag van vandaag desastreuze gevolgen.

Grubhub werd overgenomen voor een bedrag van 7,3 miljard dollar in aandelen en vele miljarden zijn inmiddels afgeschreven. Hier komt nog eens bij dat de groei na corona ineens stilviel. Aandeelhouders zitten plots met een groeibedrijf dat nauwelijks groeit. Bovendien wordt er bottom-line nog geen euro verdiend.

Hedgefondsen lijken een verdere koersval van het bedrijf te voorzien. Meer dan 11% van de aandelen zit short en dit percentage loopt steeds verder op..

Grafiek aandeel Just Eat Takeaway

Aandeleninformatie

Bedrijf: Just Eat Takeaway
Beurs: Euronext Amsterdam
Ticker: TKWY 
ISIN: NL0012015705 

2. Alfen (Shortpercentage: 7,5%)

De Nederlandse laadpalenfabrikant Alfen kwam als SPAC naar de beurs. Omgekeerde beursgangen als deze lopen vaak uit op fiasco, maar voor Alfen was er juist sprake van een groot succes.

Alfen zit als producent van laadpalen, batterijsystemen en smart grids in de juiste hoek. De afgelopen jaren stegen zowel de omzet als de winst in rap tempo. De koers volgde dezelfde richting.

Afgelopen week maakt het bedrijf de halfjaarcijfers bekend en deze vielen vies tegen. De pijn zat ‘m vooral in de laadpalendivisie.

Onder aan de streep werd er 60% minder nettowinst geboekt en ook de groeiverwachtingen werden getemperd.

Shorters zinspeelden op dergelijke berichten en tellen hun winsten, 7,5% van de aandelen zit short.

Grafiek aandeel Alfen

Aandeleninformatie

Bedrijf: ALFEN 
Beurs: Euronext Amsterdam
Ticker: ALFEN 
ISIN: NL0012817175 

3. Basic-fit (Shortpercentage: 5,82%)

“Kom op nou!” We kunnen stellen dat het bedrijf hier aardig in geslaagd is. In iedere grote stad in Nederland wemelt het van de mensen met de opvallende oranje Basic-fit-tas op de rug en binnen de clubs staan vaak wachtrijen voor de apparaten.

Al sinds de beursgang is Basic-fit erg duur gewaardeerd. Waar diverse sportschalen tijdens corona het loodje legden, wist Basic-fit haar positie in de markt juist te versterken. Met maar liefst 1300 sportscholen is Basic-fit marktleider in de Benelux en inmiddels ook in Frankrijk.

Duitsland lijkt het volgende land te zijn waar Basic-fit moet gaan uitbreiden. Inmiddels zijn er 8 clubs waar Duitse mannen hun bierbuikjes mogen wegwerken. In 2030 zou dit aantal richting de 300 moeten gaan.

Voor deze uitbreiding is uiteraard kapitaal nodig. Een aandelenemissie misschien? In dit geval had het management dit misschien net even eerder moeten doen. De beurskoers tuimelde de afgelopen periode flink, waardoor deze optie een stuk minder interessant is geworden. De shortende partijen? Die verdienden goed geld.

Grafiek aandeel Basic fit

Aandeleninformatie

Bedrijf: Basic Fit
Beurs: Euronext Amsterdam
Ticker: BFIT 
ISIN: NL0011872650 

Is het verstandig om voor 1000 euro short te gaan op bovenstaande aandelen?

Voordat je dit overweegt is het misschien interessant om over het volgende na te denken.

Met De Koersen Premium ontvang je interessante koop- en shorttips van aandelen. Door nu lid te worden ontvang je direct een overzicht van alle onze posities waarvan de rendementen real-time worden bijgehouden.

Wat deze service uniek maakt, is dat de analist zelf de posities ook inneemt. Sinds de start begin mei staan maar liefst 85% (peildatum: 25-8-2023) van de posities in het groen!

Klik hier om alle posities direct te bekijken

Disclaimer

De informatie die wij verstrekken, mag niet worden beschouwd als professioneel beleggingsadvies of een vervanging daarvan. Het is expliciet niet bedoeld als aanbeveling om bepaalde effecten of effectenproducten te kopen of te verkopen.

Er kunnen geen rechten worden ontleend aan de informatie die wij verstrekken. Alle informatie en analyses die wij verstrekken zijn geheel vrijblijvend.

U bent volledig verantwoordelijk voor de consequenties van het toepassen van de informatie die wij u verstrekken, op welke wijze dan ook. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor mogelijke gevolgen of schade die kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie.

U bent zelf verantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen. Als een lezer besluit om zelf opdracht te geven tot het kopen of verkopen van effecten of effectenproducten, doet hij of zij dat volledig op eigen initiatief, verantwoordelijkheid en risico.

Beleggen brengt risico’s met zich mee. Het aangaan van beleggingsposities kan leiden tot koersverliezen

Geef een reactie

Deel dit artikel

Profiteer van de volgende acties: 

Toegang tot private equity vanaf €5000,-

Doe mee met de allerrijksten en profiteer van hoge rendementen!

Ontvang €200,- transactietegoed

Profiteer van verlaagde tarieven en ontvang rente op je niet belegde geld

Ontvang tot €110,- transactietegoed

Open net als 2,5 miljoen andere beleggers een gratis rekening

Meer voor jou als belegger:


Hoge rendementen met kleine bedrijven

Ontvang kooptips van aandelen van kleine bedrijven met een groot potentieel 


Leer winstgevend handelen

Via deze masterclass leer je winstgevend handelen op de beurs in je eigen tijd! 


Aandelen-waarderen.nl

Beleg als een Expert: Ontdek met Onze Software de Volgende Apple of Tesla!


Disclaimer: Met beleggen kunt u uw inleg verliezen.