crypto aandelen

De 10 beste crypto (bitcoin) aandelen voor 2022

Cryptovaluta zijn razendsnel uitgegroeid tot een populaire investering die steeds meer aan adoptie wint. Markten voor digitale valuta’s zoals Bitcoin waren in 2012 nog zo goed als onbekend, maar sindsdien is het uitgegroeid tot een sector met een waarde van meer dan $ 1,2 biljoen. Deze plotse stijging van de waarde en de snelle evolutie hebben een gigantische rijkdom gecreëerd voor vroege crypto-investeerders. Als gevolg daarvan is er een enorme belangstelling voor het vinden van en investeren in de volgende cryptocurrency unicorn.

Met meer dan 12.000 verschillende cryptocurrencies op de markt — en de wereld die verder in het digitale rijk is geduwd door de COVID-19 pandemie — zou investeren in technologieën die dienen als de poort tussen de digitale blockchainruimte en onze menselijke samenleving zelfs lucratiever kunnen zijn dan proberen te raden welke token de volgende Bitcoin of Ethereum zal worden. En er is geen tekort aan innovatieve bedrijven die de kloof tussen de twee werelden proberen te overbruggen.

Bedrijven met cryptodiensten en producten bieden groot potentieel

Het oorspronkelijke idee achter blockchain-technologie — een digitaal grootboek dat automatisch transacties tussen partijen bijhoudt en het eigendom van een crypto-actief bevestigt — was om een efficiënt en veilig betalingssysteem voor elektronisch geld zonder grenzen te creëren, peer-to-peer.

Beleggers kunnen zelf in crypto’s investeren, misschien door kleine bedragen van verschillende cryptocurrencies te kopen. Maar een betere manier om blootstelling aan de sector te krijgen, is door te beleggen in bedrijven – zelfs grotere, meer gevestigde bedrijven – die profiteren van de toegenomen populariteit van blockchain en crypto-activa. De inkomsten die crypto-dienstverleners halen uit de blockchaintechnologie zijn de afgelopen jaren explosief gegroeid.

Bedrijven die blockchaintechnologie adopteren, vooral in de financiële wereld, kunnen mogelijk een enorme voorsprong krijgen op traditionele concurrenten bij het verwerken van betalingen. En brokers die digitale activa aanbieden, kunnen ook meer klanten aantrekken dan beurzen die alleen traditionele activa zoals aandelen en obligaties aanbieden.

In lijn met die ontwikkelingen, zijn hier enkele van de beste cryptocurrency-aandelen om te overwegen:

1. Coinbase Global (COIN)

Coinbase Global, een beurs voor de handel in cryptocurrency, maakte zijn beursgang (IPO) in april 2021. Het bedrijf is een populair platform om grote cryptocurrencies zoals Bitcoin, Ethereum, en Cardano te kopen, en het stelt gebruikers in staat om meer dan 160 altcoins te verhandelen.

Het succes van het Coinbase-platform is afhankelijk geweest van de stijging van de cryptoprijzen — wat op zijn beurt heeft geleid tot miljoenen nieuwe gebruikers die accounts aanmaken. Coinbase verdient een kleine transactievergoeding telkens wanneer iemand een order plaatst om een cryptocurrency te kopen of verkopen. Maar het bedrijf wil meer zijn dan alleen een plaats om te handelen. Het sponsort ook een debetkaart waarmee consumenten geld kunnen uitgeven vanuit het saldo in hun digitale portemonnee, en het heeft een cloudplatform gelanceerd voor bedrijven die digitale valuta’s gebruiken en opslaan.

Innovaties van Coinbase

Coinbase biedt twee disruptieve innovaties. De eerste is de praktijk van activaleningen – die voorheen alleen beschikbaar waren voor vermogende investeerders – naar de massa te brengen. Gebruikers kunnen hun Bitcoin of andere cryptocurrencies als onderpand geven op het platform en een lening met lage rente ontvangen om uitgaven te dekken. Het gebruik van cryptocurrencies als onderpand betekent dat beleggers hun activa niet hoeven te verkopen wanneer zich noodsituaties voordoen, waardoor hun hoofdsom kan blijven groeien terwijl zij zich bezighouden met de lopende zaken.

De tweede is de stijgende adoptie van Coinbase’s blockchain-analyses door zowel overheden als financiële instellingen. Omdat de meeste blockchains op een openbaar grootboek werken, kan het bedrijf de gegevens gebruiken en ze controleren op illegale transacties en portefeuilleadressen.

Stel dat hackers erin slagen in te breken in de computer van een individu en losgeld eisen in de vorm van Bitcoin om de machine te ontgrendelen, dan zou in dat geval Coinbase het wallet-adres van de hacker kunnen matchen met miljoenen ‘know-your-customer’ (KYC)-datapunten die op zijn platform zijn opgeslagen. Dit zou de rechtshandhaving kunnen helpen om de geldstroom te traceren en de cybercriminelen te arresteren — dit zou vervolgens moeten leiden meer vertrouwen opbouwen in de crypto ruimte.

Grafiek Coinbase

Aandeleninformatie

Bedrijf: Coinbase Global
Ticker: COIN
Beurs: NASDAQ 
ISIN: US19260Q1076 

2. Block (SQ)

De kern van elk digitaal betaalprotocol is de afwezigheid van centrale tussenpersonen (en dus lagere kosten voor bedrijven en consumenten). Block (voorheen Square) en PayPal Holdings zagen dus een zinvolle zakelijke kans in het in staat stellen van gebruikers om cryptocurrencies te kopen en te houden binnen een digitale portemonnee.

Eind 2017 begon Square’s Cash App voor consumenten om de handel in Bitcoin mogelijk te maken. In 2020 en 2021 was Bitcoin een enorme inkomstengenerator voor Square, hoewel de handelsfunctie weinig hielp voor de bottom line van het bedrijf.

Het bedrijf helpt echter het gebruik van Bitcoin onder zijn zakelijke gebruikers te bevorderen (via het Block-ecosysteem), en het zou een topplatform kunnen worden voor cryptotransacties tussen bedrijven en hun klanten. Dit is vooral veelbelovend voor het verstoren van traditionele internationale transacties waarbij banken vaak forse wisselkosten in rekening brengen, maar voorlopig wordt Cash App vooral gebruikt voor de handel in cryptovaluta, compleet met soort basisfuncties waardoor je je eigen bankiers kunt spelen.

Grafiek Block

Aandeleninformatie

Bedrijf: Block
Ticker: SQ
Beurs: NASDAQ 
ISIN: US8522341036 

3. PayPal Holdings (PYPL)

PayPal’s Venmo digitale portemonnee en peer-to-peer betalingsapp, die begin 2021 cryptohandel aanbieden, bieden een vergelijkbare mix van eenvoudige bankfuncties en tools of te handelen in crypto. Bij de lancering ondersteunde Venmo de handel in Bitcoin, Bitcoin Cash, Ethereum, en Litecoin. Met de meeste gebruikers van alle peer-to-peer geldverplaatsingsapps, zou Venmo met deze nieuwe functie een toonaangevend cryptocurrency-platform kunnen worden. Het dient als een solide toegangspunt voor investeerders die grote cryptocurrencies willen kopen en deze vervolgens willen gebruiken om altcoins te kopen of toegang te krijgen tot gedecentraliseerde financiële toepassingen.

Grafiek Paypal

Aandeleninformatie

Bedrijf: Paypal Holdings
Ticker: PYPL
Beurs: NASDAQ 
ISIN: US70450Y1038 

4. Canaan (CAN)

De wereld van Bitcoin-mining is de afgelopen jaren drastisch veranderd. Tegenwoordig ontwerpen bedrijven zoals Canaan krachtige, toepassingsspecifieke geïntegreerde circuit (ASIC) machines speciaal voor het met brute kracht raden van de juiste hash (een bepaalde waarde) van het netwerk. Canaan’s Avalon ASIC’s van de volgende generatie kunnen elke seconde tientallen triljoenen keren raden naar de juiste hash om blokken op het Bitcoin-netwerk te valideren, wat miljoenen keren krachtiger is dan AMD en Nvidia’s nieuwste grafische verwerkingseenheden (GPU’s) voor dit hyperspecifieke doel. De verkoop stijgt al een tijdje explosief dankzij de betaalbaarheid en het relatief lage energieverbruik van het apparaat – dit betekent grotere winsten voor miners.

Grafiek Canaan

Aandeleninformatie

Bedrijf: Canaan
Ticker: CAN
Beurs: NASDAQ 
ISIN: US1347481020 

5. Hut 8 Mining (HUT)

Over mijnwerkers gesproken, een van de populairste Bitcoin-mijnaandelen is Hut 8 Mining. Het bedrijf, gevestigd in Canada, heeft een aanzienlijk minderheidsbelang in het totale Bitcoin-netwerk en genereert zeer sterke kasstromen in vergelijking met de inkomsten. In plaats van de Bitcoins die het ontgint op de markt te verkopen, maximaliseert Hut 8 Mining het rendement voor aandeelhouders door ze uit te lenen en opbrengsten te genereren, wat leidt tot samengestelde rendementen. Bovendien kunnen beleggers er zeker van zijn dat het bedrijf niet verwikkeld zal raken in milieuproblemen met betrekking tot deze praktijk. Hut 8 Mining gebruikt een mix van wind-, zonne- en aardgasbronnen voor zijn elektriciteit met huurcontracten voor tien jaar, wat de duurzaamheid van de activiteiten verzekert.

Grafiek Hut 8

Aandeleninformatie

Bedrijf: Hut 8
Ticker: HUT
Beurs: NASDAQ 
ISIN: CA44812T1021 

6. Nvidia (NVDA)

Chipmakers Nvidia en AMD houden zich niet direct bezig met crypto, maar deze twee halfgeleiderbedrijven zijn de belangrijkste ontwerpers van grafische verwerkingseenheden (GPU’s). GPU’s zijn vooral bekend om hun high-end graphics voor videogames, maar maken nu ook rekenintensieve toepassingen mogelijk, zoals datacenters, kunstmatige intelligentie en de creatie van crypto-activa.

Cryptografie en het creëren van blockchain vereisen immense rekenkracht, en GPU’s zijn zeer geschikt voor deze taak. In 2018 waren de stijgende prijzen van cryptocurrency’s een drijvende kracht achter de koersstijgingen van Nvidia- en AMD-aandelen, omdat miners van digitale valuta (mensen die hun computers gebruiken om nieuw digitale assets te minen) zich haastten om GPU’s te kopen voor deze taak. GPU’s blijven een fundamenteel stuk hardware voor de creatie en het beheer van crypto-assets. Nvidia lanceerde begin 2021 zelfs een nieuwe reeks chips speciaal voor crypto mining.

Grafiek Nvidia

Aandeleninformatie

Bedrijf: NVIDIA
Ticker: NVDA
Beurs: NASDAQ 
ISIN: US67066G1040 

7. Advanced Micro Devices (AMD)

Zowel Nvidia als AMD hebben onlangs overnames aangekondigd die bedoeld zijn om hun positie als leiders in chiptechnologie verder te verstevigen. Nvidia probeerde onlangs ARM Holdings te kopen, een licentiegever van chiparchitectuurontwerp voor datacenters en smartphones, en AMD is bezig met de overname van field-programmable chipleider Xilinx (NASDAQ:XLNX). Nvidia moest afzien van de ARM-deal, maar de overname door AMD gaat door. Met of zonder deze overnames, zowel Nvidia als AMD zijn klaar om marktaandeel te blijven veroveren in de halfgeleiderindustrie en lopen voorop in de ontwikkeling van meer opkomende technologieën, zoals blockchain-grootboeken.

Grafiek AMD

Aandeleninformatie

Bedrijf: AMD
Ticker: AMD
Beurs: NASDAQ 
ISIN: US0079031078 

8. Meta Platforms (FB)

Meta Platforms heeft geprobeerd een nieuwe cryptocurrency te ontwikkelen genaamd Diem (voorheen Libra). Diem was bedoeld als een wereldwijd platform voor financiële betalingen en infrastructuur dat voor iedereen toegankelijk is, inclusief het derde deel van de wereldbevolking dat geen bankrekening heeft. Het project kende enkele tegenslagen, zoals het verlies van Visa, Mastercard en PayPal uit het consortium van vooraanstaande leden. Regeringstoezichthouders waren sceptisch over Diem omdat cryptocurrency nog grotendeels ongereguleerd is, en Meta droeg Diem uiteindelijk over aan Silvergate Capital (SI) in een aandelen-plus-cash deal ter waarde van ruwweg 200 miljoen dollar. Desondanks gaat het werk aan het project door onder de nieuwe eigenaar, en Meta overweegt naar verluidt verschillende opties voor het betreden van de cryptocurrency-markt.

Grafiek Meta Platforms

Aandeleninformatie

Bedrijf: Meta Platforms
Ticker: META
Beurs: NASDAQ 
ISIN: US30303M1027 

9. Shopify (SHOP)

E-commerce infrastructuur en software provider Shopify staat handelaren toe die het platform gebruiken om cryptovaluta te accepteren als betaling. Het heeft die mogelijkheid onlangs verdiept door te integreren met cryptocurrency-betalingsverwerker CoinPayments. In het voorjaar van 2020 werd Meta’s Facebook Shops aangekondigd als een nieuw aanbod voor e-commerce voor kleine bedrijven, met Shopify als derde softwareleverancier die de nieuwe online winkels aandrijft. Samen zijn Meta en Shopify klaar om te profiteren als de adoptie van digitale activa doorzet onder kleine bedrijven en ondernemers.

Grafiek Shopify

Aandeleninformatie

Bedrijf: Shopify
Ticker: SHOP
Beurs: NASDAQ 
ISIN: CA82509L1076 

10. Robinhood Markets (HOOD)

Robinhood Markets is een populaire broker en app waarmee gebruikers aandelen, opties, zeldzame metalen, en ook cryptovaluta kunnen kopen. Beleggers kunnen zeven cryptocurrencies, waaronder Bitcoin, Ethereum, en Dogecoin, commissievrij kopen en verkopen op het platform 24/7. Het bedrijf heeft al tientallen miljarden aan crypto-activa in bewaring, en de inkomsten uit de handel in crypto’s vormen een aanzienlijk deel van de totale omzet.

Robinhood kan zijn commissievrije model combineren met het schalen van het aantal cryptocurrencies op het platform, waardoor het een enorm concurrentievoordeel krijgt ten opzichte van zowel traditionele als gedecentraliseerde exchanges. Bovendien zou het bedrijf dezelfde cryptoanalysediensten kunnen aanbieden als Coinbase om het vertrouwen in de sector verder te bevorderen en de adoptie ervan te stimuleren.

Grafiek Robin Hood

Aandeleninformatie

Bedrijf: Robin Hood
Ticker: HOOD
Beurs: NASDAQ 
ISIN: US7707001027 

Stel je eigen cryptoportefeuille samen

Wist je dat je via ons platform je eigen cryptoportefeuille kunt samenstellen? Zo heb je al je coins gemakkelijk in één overzicht. De koersen van cryptovaluta vind je hier.

Klik hier om je gratis aan te melden 

 

Laat een reactie achter

Deel dit artikel

Iedere maand een gratis overzicht van nieuwe analyses in je mailbox?

Ontvang gratis professionele analyses van aandelen

Meld je gratis aan en ontvang gratis analyses + toegang tot het forum en meer!