aandelenbeurs

Column: Terugblik januari, portefeuille-overzicht en vooruitzichten

Deze maandelijkse column wordt je aangeboden door Victor Goossens. Victor heeft 30 jaar ervaring met beleggen en werkte bij diverse banken in de sales, als trader en vermogensbeheerder. Hij staat bekend om zijn korte en sterke overtuigingen m.b.t. beleggen.

In januari 2024 vertoonde de macro-economische situatie en de aandelenmarkt enkele opmerkelijke ontwikkelingen. De aandelenmarkt, die sinds eind oktober vorig jaar aanzienlijk was gestegen, begon begin januari enige turbulentie te vertonen. Dit werd mede veroorzaakt door sterke banencijfers in Amerika, waarbij de nonfarm payroll aanzienlijk groeide en de lonen in december met 4.1% stegen, wat hoger was dan verwacht. Deze cijfers temperden de verwachtingen voor renteverlagingen in 2024.

Op 11 januari werden ook enigszins teleurstellende kerninflatiecijfers gepubliceerd, die in december 3.9% bedroegen ten opzichte van een verwachting van 3.8%. Echter, dit markeerde een daling ten opzichte van de 4% in november. De reguliere inflatie vertoonde een stijging naar 3.4%, vergeleken met 3.1% in november. Desondanks bleef de Amerikaanse economie robuust groeien, zoals bleek uit indicatoren zoals de detailhandelsverkopen (+0.4% ten opzichte van een verwachte 0.2%) en het BNP-groeicijfer van 3.3% ten opzichte van een verwachting van 2%.

De kern PCE-prijsindex, waarop de Federal Reserve voornamelijk haar rentebeleid baseert, kwam in december uit op 2.9%, lager dan de verwachte 3%. Deze gunstige economische indicatoren resulteerden in een bijstelling van de verwachtingen voor renteverlagingen, van een initiële schatting van 6 tot 7 keer naar nu ongeveer 3 tot 5 keer in 2024. De eerste mogelijke renteverlaging wordt verwacht op 12 juni, gevolgd door een tweede op 18 september en een derde op 18 december. Verdere aanpassingen zullen afhangen van de economische groei en de inflatiecijfers.

De focus van de markt verschoof van inflatie- en renteverwachtingen naar de economische groei, winstgevendheid van bedrijven en de impact van de opkomende industriële revolutie van kunstmatige intelligentie (AI) op de wereldwijde economie.

Aandelen

Op de aandelenmarkten vertoonde de situatie ook interessante ontwikkelingen. Ondanks een lichte stijging van de rente in het midden van januari, steeg de markt weer na een neerwaartse trend, met de AEX-index die van een dieptepunt van 771 naar een slotniveau van 818.21 steeg, een stijging van 6.1% in slechts enkele weken.

Naast een verbeterde economische situatie en gunstige scenario’s voor groei en aandelen, speelde de sterke groei van de productiviteit in het vierde kwartaal (3.2% vergeleken met een verwachte 2.4%) en een matige loongroei van 0.5% (verwacht was 1.3%) een rol.

Kunstmatige intelligentie bleef een sleutelrol spelen in de aandelenmarkten, met bedrijven zoals Nvidia die beter dan verwachte kwartaalcijfers rapporteerden en hun prognoses verhoogden, waardoor de markten stabiel konden blijven. De winst- en omzetcijfers in het vierde kwartaal lieten een gemengd beeld zien, waarbij bepaalde sectoren zoals Industrials, Consumer Discretionary, Healthcare en Information Technology beter presteerden dan verwacht, terwijl andere sectoren zoals Financials, Energy, Materials en Healthcare lagere resultaten meldden.

Vooruitkijkend naar de komende kwartalen blijven de omzet- en winstgroei indrukwekkend, met verwachte groeicijfers van respectievelijk +3.5%, +4.6%, +5.0% en +5.7%

De winstgroei vooruitzichten zijn nog indrukwekkender met voor het 1ekwartaal +3.9% en het tweede +9.0% en het jaar +10.9%, wat ons een waardering geeft van 20.4x de winst (5 jaars gemiddeld 19x 10jaars 17.7x)

De portefeuille

De portefeuilleprestaties in januari waren solide, met een rendement van 4.5% (terwijl de AEX index met 4% steeg) met een kaspositie van 11.3% aan het einde van de maand. Nieuwe aankopen omvatten REX Fang, KLA Tencor, Fugro en Just Eat takeaway.

Grootste stijgers;

Super micro computer +    90.2 %
Nvidia +     26.8 %
Organon +      17.8 %
AMD +      13.8 %
Sprott Uranium +       10.1 %

Grootste posities;

Apple    6.2 %
Velcan Holdings    6.1 %
KLA Tencore    6.0 %
Campine    5.5 %
Exmar    5.1 %

Vooruitzichten

Bijna elke dag worden er nieuwe records gebroken en is de animal spirit erg goed en wordt er op zwakte bijgekocht. De relatief hoge 10 jaars rente van 4.25% heeft veel minder invloed op aandelen dan voorheen. De angst van een recessie met dalende winsten is totaal niet aanwezig. AI aandelen en de usual suspects worden gewoon verder gekocht.

Volgende week donderdag wordt even belangrijk met de Core PCE deflator over januari om 14:30: verwacht 2.8% (2.9%) en de PCE met 2.4%(2.6%), mochten deze tegenvallen dan kan de markt wat terugvallen, maar ik zie dit dan als een koopkans daar ik op dit moment geen grotere daling verwacht. FOMO blijft de boventoon voeren.

Technische Analyse (gebruik ik alleen als timing instrument wanneer te kopen of verkopen)

Opletten op topvorming, markten lijken redelijk overbought op deze hoogtepunten voor de meest markten.  Een teruggang naar 829 in de AEX is dan mogelijk.

Maar; met een slotstand boven de 858 (855 nu) kan de stijgende trend zich hervatten.

Geef een reactie

Deel dit artikel

Profiteer van de volgende acties: 

Ontvang €200,- transactietegoed

Profiteer van lage tarieven en ontvang tot 2,8% rente op je  niet belegde geld

Ontvang tot €110,- transactietegoed

Open net als 2,5 miljoen andere beleggers een gratis rekening

Handel tot 10.000 euro gratis

Koop, verkoop en bewaar 200+ crypto valuta bij Nederlands grootste exchange

Meer voor jou als belegger:


Hoge rendementen met kleine bedrijven

Ontvang kooptips van aandelen van kleine bedrijven met een groot potentieel 


Leer winstgevend handelen

Via deze masterclass leer je winstgevend handelen op de beurs in je eigen tijd! 


Aandelen-waarderen.nl

Beleg als een Expert: Ontdek met Onze Software de Volgende Apple of Tesla!


Disclaimer: Met beleggen kunt u uw inleg verliezen.