aandelenbeurs

Column: Portefeuille over de maand november, en wat nu?

De volgende maandelijkse column wordt je aangeboden door Victor Goossens. Victor heeft 30 jaar ervaring met beleggen en werkte bij diverse banken in de sales, als trader en vermogensbeheerder. Hij staat bekend om zijn korte en sterke overtuigingen m.b.t. beleggen. 

Macro

Nadat de 10-jaars Amerikaanse rente boven de 5% knalde en de beurs mee naar beneden sleepte tot een niveau van 714 eind okt, begon de opmars zeer snel doordat de Non farm payrolls 150k en unemployment rates (3.9%) eindelijk op een lager niveau uitkwamen dan verwacht. Op 14 november versnelden de beurzen daar de core en normale inflatie 0.1% lager uitkwamen dan verwacht op respectievelijk 4% en 3.2% en op de 17e kam eveneens de Europese lager uit dan verwacht: 4.2% core en 2.9% normaal.

Eind november kwam Amerika verder door met core PCE op 3.5%(3.7% sept) en PCE op 3% (voorheen 3.4%). Op 5 december een sinterklaas cadeau van minder job openings 8.7m tegen 9.3m verwacht. De Fed spreekt zich nog wel streng uit, maar de markten zitten nu al op 4 a 5 renteverlagingen van een kwartje voor heel 2024, met mogelijk een begin al in maart 2024.

De winter is opmerkelijk zacht en tezamen met de penibele economische situatie in China zet het de energieprijzen verder onder druk. De olieprijzen dalen omdat de pompboeven hun kartel niet helemaal op orde hebben en Amerika pompt als een gek om te profiteren van deze nog relatief hoge prijzen. De gas en LNP prijzen komen ook zwaar naar beneden door de Chinese en afzwakkende Aziatische economieën, het transport naar Europa wordt opgevoerd, maar de meeste gasreserves in Europa zitten nokkievol.

Aandelen

The proof is in the eating. Op dit moment wordt uitgegaan dat de bedrijven in de S&P500 een winstgroei kunnen realiseren van 11.8% in 2024. Dit is boven het 10 jaars gemiddelde van 8.4% en zal voornamelijk in het 4e kwartaal kunnen komen. De analisten verwachten resp. 6.8%, 10.8% en 9% voor de komende kwartalen en 18.2% in het 4e kwartaal. Alle 11 sectoren kunnen een winstgroei laten zien, 5 zelfs dubbelcijferig, hoge groei in Healthcare, en met name in Pharmaceuticals, Communication services en met name Entertainment +48%, wireless telco +39%, interactive media&services +18% en Media +13%. Information technology nr 3 op +16.8%, semiconductors +34% en Software +15%.

De bedrijfsomzetten worden voorzien met een plus van 5.5% (boven het 10jaars gemiddelde van 5%). De netto marges kunnen dan verder oplopen van 11.7% in 2023 naar 12.3% in 2024 en boven het 10jaars gemiddelde van 10.6%. Natuurlijk aangevuurd door informatie technologie (26% vs 24.3%) met als absolute uitschieters in kunstmatige intelligentie en semiconductors. Ook de lagere energiekosten (en daarmee de transportkosten) en dalende grondstofkosten kunnen meer lucht aan het bedrijfsleven geven. En met stijgende winsten kunnen de winsten en share buybacks worden verhoogd.

Een erg mooi scenario, dat tezamen met 4 of zelfs 5 mogelijke renteverlagingen van 0.25% voor een erg mooie aandelen en obligatiebeurs kunnen zorgen. Ik til daarom de komende tijd mijn aandelen exposure richting de 95 a 100%.

Om de diverse bedrijfstaxaties in de gaten te houden gebruik ik Investing Pro en kan ik bijvoorbeeld zien hoe de verschillende aandelen kunnen gaan bewegen na beter of slechter dan verwachte winsten, op https://nl.investing.com/pro/NASDAQGS:AVGO/earnings daarnaast een bak vol met info om mijn bedrijfsmodel aan te passen voor welke bedrijven op mijn focuslist komen.

De portefeuille

De portefeuille sprong met 8.1% omhoog tegenover een plus van 6.5% voor de AEX. 2023 performance +20.8% en de AEX +11.0%

Grootste stijgers
ROKU + 74.9 %
Exmar (incl div) + 30.5 %
Salesforce + 25.4 %
VGP + 23.3 %
AMD + 23. %

Grootste posities
Apple 8.7 %
Exmar 6.3 %
Campine 5.5 %
Broadcom 5.2 %
SoftwareOne 4.8 %

Vooruitzichten

Er zal de komende tijd een ander spel worden gespeeld. Nu is het niet meer: slecht economisch nieuws is goed voor de rente, maar meer: verslechterd het nieuws zo erg dat we geen softlanding meer voorzien maar een hardere landing, waarbij de recessie een flink deel van de winst zou kunnen afknagen.

Opletten dus, daar bedrijven die als verwacht presenteren of minder dan verwacht nog steeds worden afgeslacht en de lievelingen onder de beleggers steeds meer de hoogte worden ingejaagd. Het sentiment is nog steeds erg goed, zicht op lagere rentes, ontspanning voor de consumenten en lagere rentekosten voor het bedrijfsleven.

De indices kunnen nog mooi verder stijgen, zeker omdat het jaar 2022 nog goed gemaakt moet worden. Deze moeten nog tussen de 1 en 5% toenemen om het verlies van 2022 goed te maken. Met een daling van 50% in 2022 moet je 100% maken om dit verlies te compenseren en maak je nog geen winst.

Stock picking en landkeuze blijft enorm belangrijk

Zal China met diverse stimuli programma’s zichzelf uit de ellende halen of is het onroerend goed debacle nog steeds actueel. De Chinese consument houdt nog steeds de hand op de knip en veel exporterende bedrijven worden beticht van dumping en bedrijfsspionage.

Om op een plus van 5% te eindigen zal de S&P500 rond de 5.000 moeten sluiten, een stijging van meer dan 8% en een AEX van 840 om maar even te noemen.

Ik verwacht dit scenario niet voor het eind van het jaar, maar met dit zonnige sentiment en mooie bedrijfsjaarcijfers over 2023 zouden we dit kunnen halen in januari. Daarna zien we wel weer verder.

Technische Analyse (gebruik ik alleen als timing instrument wanneer te kopen of verkopen)

De 4.600 weerstand in de S&P500 werd redelijk makkelijk genomen en de index kan verder omhoog. De AEX boven de 750 heeft tot de doelen van 777 en 781 geleid, zo snel kan het gaan allemaal.

De volgende weerstand ligt op de 795.20 (top van 28 juli 2023), nog maar een kleine % hiervan verwijderd, volgende stop 810 en de all time high op 829.66 +5.3% tov de 788 nu. Mocht er wat winstnemingen komen houdt dan de 774 (-1.8%) in de gaten en ligt er steun op 759 (-3.7%).

Disclaimer

De informatie die wij verstrekken, mag niet worden beschouwd als professioneel beleggingsadvies of een vervanging daarvan. Het is expliciet niet bedoeld als aanbeveling om bepaalde effecten of effectenproducten te kopen of te verkopen.

Er kunnen geen rechten worden ontleend aan de informatie die wij verstrekken. Alle informatie en analyses die wij verstrekken zijn geheel vrijblijvend.

U bent volledig verantwoordelijk voor de consequenties van het toepassen van de informatie die wij u verstrekken, op welke wijze dan ook. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor mogelijke gevolgen of schade die kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie.

U bent zelf verantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen. Als een lezer besluit om zelf opdracht te geven tot het kopen of verkopen van effecten of effectenproducten, doet hij of zij dat volledig op eigen initiatief, verantwoordelijkheid en risico.

Beleggen brengt risico’s met zich mee. Het aangaan van beleggingsposities kan leiden tot koersverliezen

Geef een reactie

Deel dit artikel

Profiteer van de volgende acties: 

Ontvang €200,- transactietegoed

Profiteer van lage tarieven en ontvang tot 2,8% rente op je  niet belegde geld

Ontvang tot €110,- transactietegoed

Open net als 2,5 miljoen andere beleggers een gratis rekening

Handel tot 10.000 euro gratis

Koop, verkoop en bewaar 200+ crypto valuta bij Nederlands grootste exchange

Meer voor jou als belegger:


Hoge rendementen met kleine bedrijven

Ontvang kooptips van aandelen van kleine bedrijven met een groot potentieel 


Leer winstgevend handelen

Via deze masterclass leer je winstgevend handelen op de beurs in je eigen tijd! 


Aandelen-waarderen.nl

Beleg als een Expert: Ontdek met Onze Software de Volgende Apple of Tesla!


Disclaimer: Met beleggen kunt u uw inleg verliezen.