Uranium aandelen

De 3 beste uraniumaandelen om te kopen in 2022

Landen willen steeds meer diversifiëren door minder gebruik te maken van fossiele brandstoffen. Kernenergie als bron van energie zonder CO2-uitstoot lijkt steeds meer aan belang te winnen. De mogelijke toename van het gebruik van kernenergie wordt weerspiegeld in de prijsactie voor uraniumaandelen.

Volgens de Internationale Organisatie voor Atoomenergie bedroeg de wereldwijde opwekkingscapaciteit van kernenergie in 2020 393 GW (netto elektrisch). In een optimistisch scenario zal de wereldwijde nucleaire opwekkingscapaciteit naar verwachting verdubbelen tot 792 gigawatt in 2050.

Groeiende vraag naar uranium

Dit impliceert een gestage groei naar de vraag van uranium. Het is niet verrassend dat de uraniumprijzen de voorbije 12 maanden op relatieve basis zijn gestegen. Hoewel er geen euforische rally wordt verwacht, zal de uraniumprijs zich waarschijnlijk in een stijgende langetermijntrend blijven bevinden.

Dit zal waarschijnlijk goed nieuws zijn voor uraniumaandelen. Met verschillende exploratie- en productieprojecten in het verschiet, zal een hogere uraniumprijs de cashflow van de bedrijven stimuleren.

Hieronder vind je een overzicht van de 3 beste uraniumaandelen om te kopen in 2022.

1. Cameco Corporation (CCJ)

Als een van de leidende producenten van uranium is Cameco een aantrekkelijke investering om te overwegen. Momenteel heeft het bedrijf de capaciteit en vergunningen om jaarlijks 53 miljoen pond uraniumconcentraat te produceren.

Verder heeft het bedrijf 455 miljoen pond aan bewezen en waarschijnlijke minerale reserves. Het bedrijf meent ook dat het over enkele van de beste onontwikkelde uraniumprojecten ter wereld beschikt. Er lijkt zicht te zijn op verdere groei van de bewezen reserves.

Voor het derde kwartaal rapporteerde Cameco een omzet van $361 miljoen. Het bedrijf plaatste 20 miljoen pond triuraniumoctoxide onder langetermijncontracten in 2021.

Een rapport van de World Nuclear Association wijst op een groei van 2,6% in de vraag naar nucleaire brandstof. De groei is versneld ten opzichte van de vorige raming van 2%. Naarmate de vraag naar kernenergie toeneemt, zal Cameco daar waarschijnlijk van profiteren.

In financieel opzicht rapporteerde Cameco $1,4 miljard aan contanten en kortetermijn-investeringen. Het bedrijf heeft ook een niet-opgenomen kredietfaciliteit van $1 miljard. Met een sterke liquiditeitsbuffer is er ruimte voor investeringen in ontwikkelings- en groeiprojecten.

2. Uranium Energy (UEC)

Uranium Energy is een in de VS gevestigde uraniumontginnings- en exploratiebedrijf. Het UEC-aandeel is in de afgelopen 12 maanden met bijna 52% gestegen. Het aandeel heeft echter een steile correctie ondergaan van de hoogste koers van $5,80 tot het huidige niveau van $2,93. Dit lijkt een goede accumulatiemogelijkheid.

Wat de activa betreft, heeft Uranium Energy momenteel 4,1 miljoen pond in fysieke uraniumportefeuille. Verder worden de voorraden in Wyoming geschat op 42 miljoen pond.

Het bedrijf bezit momenteel 118.000 hectare in Wyoming’s productieve uranium producerende Power River en Great Divide Basins. Het lijkt waarschijnlijk dat de bewezen reserves van het bedrijf de komende jaren zullen toenemen.

Uranium Energy gelooft dat de vraag naar uranium tot 2040 zal toenemen met een samengesteld jaarlijks groeipercentage (CAGR) van 3,1%. De vraag zal worden gestimuleerd door de toenemende behoefte aan kernenergie. China plant bijvoorbeeld 150 nieuwe kernreactoren in de komende 15 jaar.

3. Denison Mines (DNN)

Vanuit financieel oogpunt heeft Uranium Energy een gezonde balans met $120 miljoen aan liquide middelen. Met een bron die klaar is voor productie, lijkt het UEC-aandeel een potentiële waardecreator. Vooral omdat de uraniumprijzen stevig blijven. Bovendien zouden de vooruitzichten voor de vraag naar kernenergie een verdere stijging van de spotprijs kunnen impliceren.

Het DNN-aandeel ziet er ook aantrekkelijk uit onder de uraniumaandelen. Vanaf de hoogste koers van 2021 van $2,14 in november, is het aandeel gecorrigeerd naar het huidige niveau van $1,20. Dit lijkt een goede accumulatiekans.

Denison Mines houdt zich bezig met uraniumexploratie en -ontwikkeling in Canada. Het bedrijf heeft een gediversifieerde basis van activa in het Athabasca Basin.

Met belangen in verschillende strategische activa, heeft het bedrijf exploratiepotentieel over een gebied van 280.000 hectare. Het bedrijf gelooft dat het gepositioneerd is om een van de producenten van uranium met de laagste kosten in de regio te zijn.

Bovendien bezit Denison Mines 2,4 miljoen pond uranium, dat een marktwaarde heeft van 131 miljoen Canadese dollar reflecteert. Denison Mines heeft ook aandelenbeleggingen in GoviEx Uranium (OTCMKTS:GVXXF) en Skyharbour Resources (OTCMKTS:SYHBF). Dit geeft het bedrijf exposure naar verschillende uranium activa.

In het algemeen zal Wheeler River waarschijnlijk een belangrijke troef zijn voor het bedrijf. De activa hebben een netto contante waarde van $1,3 miljard met een initieel rendement van 38,7%. Zodra de productie van de activa begint, is een aanzienlijke stijging van het aandeel waarschijnlijk.

Denison is de afgelopen jaren actief geweest op het gebied van strategische investeringen. Naarmate de financiële flexibiliteit van de onderneming in de komende jaren toeneemt, zullen verdere aankopen van activa de waarderingen opdrijven.

Op zoek naar nog meer uraniumaandelen?

Via ons platform is het mogelijk om koersen van aandelen per sector of categorie te bekijken. Je kunt de koersen van alle uraniumaandelen en andere sectoren bekijken door hier te klikken.

Laat een reactie achter

Deel dit artikel

Iedere maand een gratis overzicht van nieuwe analyses in je mailbox?

Ontvang gratis professionele analyses van aandelen

Meld je gratis aan en ontvang gratis analyses + toegang tot het forum en meer!