aandeel Tui AG

Aandeel Tui: Geopolitieke risico’s lijken vooralsnog beperkt

TUI is wereldwijd de grootste volledig geïntegreerde toerismegroep – een enorme touroperator met eigen hotels, luchtvaartmaatschappijen en reisbureaus. Op een dergelijke schaal kon men zich niet verbergen toen Corona de sector trof en de inkomsten in het voorjaar van 2020 bijna tot 0 daalden. Duitsland zorgde voor steunpakketten, en nu de markten weer aantrekken, is TUI begonnen met het herstel en de terugbetaling van de bijbehorende schulden.

De pakketreis leeft

Iedereen kan tegenwoordig zelf vakanties samenstellen met behulp van online reisbureaus zoals Booking.com of Expedia, of door rechtstreeks te boeken bij hotels, luchtvaartmaatschappijen en autoverhuurbedrijven. Maar iedereen kan ook zijn eigen maaltijd koken met de juiste ingrediënten, toch gaan mensen naar restaurants of kiezen ze steeds vaker voor maaltijdbezorging – en daar zijn goede redenen voor. Pakketreizen besparen tijd en zijn handig, garanderen een minimale dienstverlening, bieden de hoogste mate van juridische bescherming als er iets misgaat en zijn concurrerend in prijs. En de pakketreizen van vandaag zijn dynamischer, persoonlijker en flexibeler dan ooit.

Bedrijfsvideo Tui AG

Groei met de markt

Het is dus (bijna) geen verrassing dat reisbureaus/reispakketten niet alleen de favoriete methode zijn om vakanties te boeken voor de generatie 65+, maar ook voor de 16- tot 24-jarigen, d.w.z. de “gen z”-toekomst van het toerisme. Het lijkt dus redelijk te veronderstellen dat TUI kan deelnemen aan zowel de opleving van het reizen na corona als aan de daaruit voortvloeiende groei van de toeristische markt met ongeveer 3,5% per jaar, gesteund door bekende demografische factoren (meer vrije tijd en besteedbaar inkomen) en door een trend die de voorkeur geeft aan ervaringen boven het bezitten van spullen.

Geopolitieke risico’s lijken vooralsnog beperkt

De oorlog tussen Israël en Hamas. De ongekende en barbaarse aanvallen van Hamas-militanten in Israël en de steeds heviger wordende oorlog tussen Israël en Hamas hebben onmetelijk menselijk leed veroorzaakt en onze harten gaan uit naar alle onschuldige slachtoffers en hun families en vrienden.

Een beperkte directe impact

De directe en onmiddellijke risico’s voor TUI lijken vrij beperkt: Israël als bestemming is van ondergeschikt belang voor TUI en het bedrijf bezit of exploiteert geen hotels in het land. TUI heeft momenteel minder dan 100 gasten in Israël (meestal op studiereis), en hun veilige terugkeer wordt georganiseerd. Daarnaast wordt een cruise met bestemmingen in Haifa en Ashdod omgeleid.

Indirecte risico’s en risico’s op middellange termijn

Als de oorlog aanhoudt of zich uitbreidt, kunnen er andere risico’s ontstaan. Egypte is een belangrijke winterbestemming voor TUI, en reizigers zouden terughoudend kunnen zijn om te boeken vanwege de vermeende nabijheid van de oorlog of zorgen over toenemende terroristische dreigingen. Als dit zou gebeuren, is het nog maar de vraag hoeveel omzet er daadwerkelijk verloren zou gaan en hoeveel er simpelweg vervangen zou worden door andere winterbestemmingen zoals de Canarische Eilanden (we vermoeden vooral het laatste). Een langdurig conflict in het Midden-Oosten zou ook kunnen leiden tot hogere olieprijzen, die TUI slechts gedeeltelijk dekt. Hoewel touroperators de prijs van een pakketreis na boeking kunnen verhogen om hogere vliegtuigbrandstofkosten te compenseren, zijn de voorwaarden om dit te doen vrij streng en zullen touroperators dit alleen doen als laatste redmiddel vanwege de mogelijke irritatie bij klanten.

Recente handelsupdates lieten een rooskleurig beeld zien

Eind september publiceerde TUI een Q4 pre-close trading update die een versnelling liet zien van de positieve trend die al werd gerapporteerd in de Q3 update. Zomer 23 boekingen van 96% bereikten bijna het niveau van voor de pandemie, met ASP’s van +8% ten opzichte van vorig seizoen en +27% ten opzichte van S19. Winter 23/24 boekingen werden gerapporteerd 15% hoger dan het vorige seizoen, ondersteund door een uitgebreid programma. TUI bevestigde zijn prognose voor FY23 van een aanzienlijke stijging van de onderliggende EBIT.

Is het verstandig om te investeren in het aandeel TUI Group?

Deze analyse wordt je aangeboden vanuit een samenwerking met Alsterresearch en vertaalt niet de mening van De Koersen. Het bedrijf dat research doet naar voornamelijk Duitse aandelen voor institutionele beleggers conform MIFID II richtlijnen ziet over het algemeen slechts beperkte extra risico’s voor TUI als gevolg van de oorlog tussen Israël en Hamas.

Gezien de positieve trends in de recente trading update en de verbeterende financiële situatie van TUI. Herhaalt het bedrijf het koopadvies met een ongewijzigd koersdoel van EUR 16,00.

Waar vind ik de analyses van De Koersen?

Kooptips, analyses en inzichten van De Koersen zijn enkel inzichtelijk voor leden met abonnement op premium. Door nu lid te worden krijg je direct onbeperkt toegang! Je kunt je aan melden door te klikken op onderstaande button.

Klik hier om je aan te melden 

 

Grafiek

Aandeleninformatie

Bedrijf: TUI AG
Beurs: XETRA
Ticker: TUI1
ISIN: DE000TUAG000

Laat een reactie achter

Deel dit artikel